19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:53

Απειλεί με αντίποινα ο Ερντογάν για το τζαμί στη Λάρνακα

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία και στα κατεχόμενα το περιστατικό που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο τζαμί της Λάρνακας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε πως «θα υπάρξει απάντηση για την επίθεση στο Μεγάλο Τέμενος». Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου μετά από εξασφάλιση μαρτυρίας.

Κατά την αναχώρηση του από το Κατάρ, τόνισε πως η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν θα μείνει αναπάντηση και πως είχαν προειδοποιήσει τόσο ο ίδιος όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, να μην προβαίνουν οι Ελληνοκύπριοι δολιοφθορές στα τζαμιά.

«Είναι πολύ βαρύ. Αναζητούμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό» σημείωσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν συνολικά έξι τζαμιά η ασφάλεια των οποίων ανήκει στα κατεχόμενα. «Όπως ακριβώς προσέχουμε κι εμείς όλους τους αγίους και τις εκκλησίες τους, την ίδια προσοχή και ασφάλεια απαιτούμε κι εμείς από εκείνους, κατέληξε.

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Αρκετές ήταν επίσης οι αντιδράσεις για το γεγονός και στα κατεχόμενα αφού το θέμα επανήλθε χθες στην επικαιρότητα με σχόλιο του Ισμαήλ Μπεντέρ, «διευθυντή» του «ιδρύματος βακουφίων», ο οποίος σχολιάζοντας ανάρτηση του Διαθρησκευτικού Διαλόγου της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο (RTCYPP) με φωτογραφίες από το τζαμί, υποστήριξε ότι η «ε/κ αστυνομία» δεν κάνει βήματα για την εξιχνίαση της υπόθεσης επειδή η ζημιά που προκλήθηκε είναι πολύ μικρή.

Εξάλλου, και ο ιμάμης του τζαμιού, Σιακίρ Αλεμντάρ ανέφερε ότι οι χριστιανοί εξέφρασαν την στήριξή τους για τα όσα συνέβησαν, ωστόσο, ο κ. Μπεντέρ δήλωσε «τι κρίμα που αυτές οι επιθέσεις συνεχίζονται εδώ και χρόνια και δεν γίνεται τίποτε για τέτοιες ενέργειες που είναι γεμάτες μίσος».

Οι Ε/κ «συνεχίζουν τους βανδαλισμούς και την ίδια νοοτροπία», ισχυρίστηκε σε γραπτή του δήλωση ο Ερσίν Τατάρ που παρέπεμψε στην περίοδο 1963 – 1974 όταν εκατοντάδες τζαμιά – όπως είπε – είχαν δεχθεί επιθέσεις από τους Ε/κ «που συνεχίζουν την ίδια νοοτροπία».

«Καταδικάζω έντονα το γεγονός ότι ενώ συνεχίζονται οι εκκλήσεις μας για διάλογο με την ε/κ πλευρά με στόχο μια συμφωνία στο Κυπριακό, επιθυμείται το γκρέμισμα του μεγάλο τζαμιού στη Λάρνακα, βάζοντας σε αυτό φωτιά. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις στα τζαμιά μας, ενώ συνεχίζεται ο εξοπλισμός της ε/κ διοίκησης και οι δραστηριότητες και οι προκλήσεις της με στόχο την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε.

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στην επίθεση στο τζαμί στη Λεμεσό τον Ιούνιο του 2020. Ενώ συνεχίζουν, όπως ανέφερε, οι επιθέσεις σε ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά τ/κ μνημεία στην «νότια Κύπρο» – κατά την έκφρασή του – η έκκλησή του προς την ε/κ πλευρά είναι «να μην οργανώνονται και υποστηρίζονται τέτοιες ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις, να υπάρχει σεβασμός τους θρησκευτικούς και ιερούς μας τόπους, να αποτρέπονται επιθέσεις και να συλλαμβάνονται οι υπεύθυνοι το συντομότερο δυνατό. Αυτή είναι η ελπίδα και η προσδοκία μας».

Οι επιθέσεις στις ιερές μας αξίες είναι στη δική μας κουλτούρα πολύ βαρύ έγκλημα, ανέφερε σε δική του γραπτή δήλωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση στο τζαμί της Λάρνακας, ο «πρωθυπουργός», Φαίζ Σουτζιούογλου. Σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι εκκλήσεις για διάλογο στο Κυπριακό, αυτού του είδους οι επιθέσεις, απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τους δυο «λαούς», πρόσθεσε.

Ο κ. Σουτζιούογλου υποστηρίζει ότι  η επίθεση στο τζαμί στη Λάρνακα έγινε μόνο λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, ο οποίος έστειλε μηνύματα ειρήνης «τα οποία δυστυχώς δεν εισακούστηκαν».. Παρέπεμψε και αυτός στην περίοδο του 1963 και σε επιθέσεις τότε εναντίον «του τ/κ και μουσουλμανικού λαού».

Την επίθεση καταδίκασε και ο εταίρος στην «κυβέρνηση», «υπουργός τουρισμού», Φικρί Ατάογλου λέγοντας ότι προστίθεται άλλη μια νέα πράξη στις ρατσιστικές επιθέσεις των Ε/κ». Η «ε/κ διοίκηση» θα πρέπει άμεσα να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να συλλάβει τους δράστες στο πλαίσιο της ευθύνης της να προστατεύει τους τόμους θρησκευτικής λατρείας, είπε.

Λυπηρή η επίθεση στο τζαμί της Λάρνακας, αναφέρει ανακοίνωση και του «υπεξ» προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποτρεπτικά μέτρα κατά των επιθέσεων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Υποστηρίζει ότι η ε/κ πλευρά επέλεξε να παραμείνει σιωπηλή στις επιθέσεις που μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε χώρους θρησκευτικές λατρείας των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές και αυτή η σιωπή ενθαρρύνει την αύξηση του μίσους και της μισαλλοδοξίας στην ε/κ πλευρά. Αναμένουμε, καταλήγει το «υπεξ», η ε/κ πλευρά να δείξει την ευαισθησία της «στις θρησκευτικές και εθνικές μας αξίες».

Να σημειωθεί ότι η φωτιά στην είσοδο του Μεγάλου Τζαμιού στη Λάρνακα έγινε το βράδυ της Τετάρτης. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου μετά από εξασφάλιση μαρτυρίας. Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση αυτή, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου δήλωσε σήμερα πως η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία στις 2 Δεκεμβρίου.

Υπήρξαν, όπως είπε, δύο εστίες φωτιάς στις ξύλινες πόρτες του τεμένους στην επαρχία Λάρνακας. Η φωτιά κατασβέστηκε έγκαιρα και από τις εξετάσεις που έγιναν εντοπίστηκε ένα πρόσωπο ηλικίας 27 ετών από τρίτη χώρα, το οποίο συνελήφθη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!