14 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Απρίλιος 2024 | 10:08

Απαντά στο ΑΚΕΛ η Πηλείδου: «Τα αδιέξοδα κρύβονται στον λαϊκισμό που επιλέγει το ΑΚΕΛ»

Kανένα αδιέξοδο δεν προκύπτει από την ενεργειακή πολιτική του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), αναφέρει σε απάντηση του σε χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ το Υπουργείο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα αδιέξοδα κρύβονται στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στον λαϊκισμό που επιλέγει το ΑΚΕΛ.

Χθες το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για ολοσχερή αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη στα ενεργειακά που κοστίζει ακριβά στους καταναλωτές και στο περιβάλλον. Σε ανακοίνωση σημείωσε ότι η αντιπαράθεση της Υπουργού Ενέργειας με τους Διαχειριστές Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρισμού είναι το τελευταίο επεισόδιο στο αδιέξοδο που έφερε την χώρα η κυβέρνηση στα ενεργειακά.

«Η δική μας απάντησή στον μηδενισμό που προάγει το ΑΚΕΛ είναι το έργο που έχουμε επιτελέσει και το οποίο με τη συνέχιση μίας αξιόπιστης ηγεσίας θέτει γερές βάσεις για την ταχεία μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια και οικονομική βιωσιμότητα», απαντά το Υπουργείο Ενέργειας.

Προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ για άλλη μία φορά επιχειρεί να μηδενίσει την πολιτική και το έργο της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και δη στις ΑΠΕ, επαναλαμβάνει ότι καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στον τομέα της πράσινης μετάβασης στην Κύπρου τα τελευταία χρόνια, κάτι για το οποίο μιλούν οι δράσεις και τα αποτελέσματα που μέχρι σήμερα έχει επιφέρει η μακροπρόθεσμη Στρατηγική της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι κατά την περίοδο 2013 – 2022 δόθηκαν χορηγίες μισού σχεδόν δισεκατομμυρίου ευρώ, για εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ, ενώ για την περίοδο 2021-2022 το ποσό υπερβαίνει τα €200 εκατ. Το αντίστοιχο ποσό την περίοδο 2005 – 2012 ήταν μόλις €88 εκατ.

Προσθέτει ότι ως αποτέλεσμα των οικονομικών κινήτρων που δόθηκαν, των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν και των υποδομών που προωθήθηκαν, οι ευρωπαϊκοί στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020 όχι μόνο έχουν επιτευχθεί, αλλά και υπερκαλυφθεί. Το 2020, αναφέρεται, η συνεισφορά ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έφτασε το 17% από 13% που ήταν ο στόχος, ενώ ο υποχρεωτικός στόχος για σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση, επιτεύχθηκε σε ποσοστό 135%.

Αναφέρεται ακόμα ότι το Υπουργείο αύξησε κατά 30 χιλιάδες τον αριθμό των ευάλωτων νοικοκυριών που δικαιούνται αυξημένη χορηγία από τα σχέδιά του, ανεβάζοντάς τον στις 80 χιλιάδες.

«Σχεδόν τριπλάσιος αριθμός ευάλωτων νοικοκυριών έχει αιτηθεί το 2022 για χορηγία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο γεγονός που οφείλεται και στα αυξημένα κίνητρα που αγγίζουν το 100% σχεδόν της επένδυσης», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι με τα κίνητρα που δόθηκαν από το ΥΕΕΒ από το 2013 μέχρι το 2022, και παρά τις αντικειμενικής δυσκολίες που η Κύπρος παρουσιάζει για γρήγορη ανάπτυξη ΑΠΕ αυξήθηκε στο 15% το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ το 2021, σε σύγκριση με 11,31% το 2019 και 8,3% το 2013 και περίπου στο 16% το 2022.

Επίσης, αναφέρεται, αυξήθηκε στο 18,22% το ποσοστό ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2021 σε σύγκριση με 12,53% το 2019 και 7,91% το 2013 και κατά 1700% την ισχύ των φωτοβολταϊκών μεταξύ 2013-2022.

Επιπλέον αυξήθηκε στα 600 MW η εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ μέχρι 12/2022 τριπλασιάζοντάς την σε σχέση με το 2013. Στο μεταξύ, αναφέρεται, άλλα 70 εμπορικά έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ 115 MW είναι υπό υλοποίηση.

«Όσον αφορά στα θέματα των ανατιμήσεων που επικαλείται το ΑΚΕΛ επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση, οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας δεν είναι τοπικό αλλά διεθνές φαινόμενο που οφείλεται στην εύθραυστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία και τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου», αναφέρει το Υπουργείο.

 Ωστόσο, συμπληρώνει, η Κύπρος με τις αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση εφάρμοσε σειρά αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία έχουν αγγίξει μέχρι σήμερα τα €400 εκατ., εξαιρουμένων των χορηγιών που δόθηκαν μέσω σχεδίων,  τα οποία έχουν περιορίσει το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Αναφορικά με την ευθύνη που αποδίδει το ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση με αφορμή «την εντελώς αχρείαστη επιστολή των Διαχειριστών Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρισμού μέσω της οποίας καλούμασταν να σταματήσουμε το Σχέδιο Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες», το ΥΕΕΒ δεν διαπιστώνει κανένα ενεργειακό αδιέξοδο.

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση που έχουμε μεταφέρει και στους Διαχειριστές ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις, τόσο προσωρινές όσο και μόνιμες, οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν σε ισχύ το Σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και αξιοπιστία του συστήματος. Θέση με την οποία έχουν συμφωνήσει οι διαχειριστές στις δημόσιες τοποθετήσεις τους», αναφέρεται.

Το Υπουργείο προσθέτει ότι η αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του. Σημειώνει ότι το 40% σχεδόν του προϋπολογισμού του Σχεδίου «Κύπρος-Το Αύριο», αφορά στην ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, προωθεί την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου για €100 εκατ., τη χρηματοδότηση των έξυπνων μετρητών για €100 εκατ. και την προώθηση των μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας €80 εκατ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επιχείρηση στη Ράφα

Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς συνεχίζεται για έβδομο μήνα, οι εχθροπραξίες χθες Κυριακή φάνηκαν να επικεντρώνονται στα σύνορα με τον Λίβανο και στη Δυτική Όχθη,...

Πέραν των 4 χιλιάδων παιδιών στο 22ο McDonald’s Ayia Napa Youth Soccer Festival

Πέραν των 4 χιλιάδων παιδιών θα συμμετάσχουν στο 22ο McDonald’s Ayia Napa Youth Soccer Festival, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, από...

FT: Υπό πίεση Ελλάδα και Ισπανία να παραχωρήσουν συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο

Ελλάδα και Ισπανία τελούν υπό «έντονη» πίεση από τους συμμάχους τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, γράφουν οι...

Ο Ολυμπιακός «πήρε» το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, «φωτιά» η υπόθεση τίτλος στην Σούπερ Λιγκ

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 2-1 στο «Γ....

Δεν ενεργοποιούνται διαδικασίες για παύση του Γεν.Ελεγκτή ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει οποιεσδήποτε διαδικασίες για παύση του Γενικού Ελεγκτή, ξεκαθάρισε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου. Ο κ....

Έκλεψαν καμπάνα από το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Χλώρακα

Την μπρούτζινη καμπάνα του παρεκκλησιού του Αγίου Νικολάου στην Χλώρακα απέσπασαν άγνωστοι, σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!