9.8 C
Nicosia
Πέμπτη 30 Νοέμβριος 2023 | 4:33

Απαντά στα όσα του καταλογίζονται για διαφθορά ο Αναστασιάδης-«Για ποιο έγκλημα να παραπεμφθώ σε δίκη»

Η συνέχιση των πρωτοβουλιών για ανάδειξη του κυπριακού προβλήματος ως ευρωπαϊκού προβλήματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο τέως Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία, με τις τριμερείς ή διμερείς συνόδους, και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ δίδουν ισχυρή θωράκιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει τα χαρτιά του και, μεταξύ άλλων, απαντά στους επικριτές του εντός και εκτός κόμματος και σε όσους τον θέλουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Επίσης μιλά για την πρωτοβουλία που θα αναλάβει για αναγέννηση του ΔΗΣΥ, ενώ κρίνει και Αβέρωφ Νεοφύτου και στελέχη για τις εκλογές, το αποτέλεσμα και όσα ακολούθησαν.

«Θεωρώ πως η συνέχιση των πρωτοβουλιών για ανάδειξη του Κυπριακού ως ευρωπαϊκού προβλήματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η αναβίωση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για βελτίωση σημαντικών, για την ίδια, συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.

Σημείωσε επίσης ότι οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία με τις τριμερείς ή διμερείς συνόδους, με το σύνολο των γειτονικών χωρών, και όχι μόνο, αλλά και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε βαθμό που να χαρακτηρίζουν την Κύπρο στρατηγικό εταίρο, δίδουν μια ισχυρή θωράκιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν συνεπώς, είπε ο τέως Πρόεδρος, τα Ηνωμένη Έθνη με αποφασιστικότητα αναλάβουν επιτέλους μια νέα πρωτοβουλία, χωρίς εξάρτηση από τη βούληση της Τουρκίας και αξιοποιηθούν οι συγκυρίες, «πιστεύω πως θα έχουμε και το ενδιαφέρον και την εμπλοκή των ισχυρών παικτών που σήμερα απουσιάζουν».

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας 187 μέρες μετά την παράδοση της σκυτάλης στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αξιολογεί επίσης στην συνέντευξή του τις προεδρικές εκλογές, τα όσα έγιναν στον ΔΗΣΥ και όσα ακολούθησαν, απαντά σε όσους τον θεωρούν «προδότη» και τον στηλιτεύουν για τη λειτουργία πολιτικού γραφείου στη Λευκωσία.

Μιλά ακόμη για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το μεγάλο στοίχημα που είναι μπροστά του, ειδικά το 2024, και συμβουλεύει Νίκο Χριστοδουλίδη και Αννίτα Δημητρίου να βρουν διαύλους επικοινωνίας.

Αποκαλύπτει επίσης ότι προτίθεται να αναλάβει, σε συνεργασία πάντα µε τη νέα ηγετική ομάδα στην Πινδάρου, «πρωτοβουλία που θα επιτρέψει την αναγέννηση της παράταξης και το αίσθημα ασφάλειας όχι µόνο στους οπαδούς αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα». Μια πρωτοβουλία, όπως αναφέρει, «επανασυγκόλλησης» μερών του Συναγερμού, που θα οδηγήσει, σε σύγχρονο πολιτικό λόγο και σύγχρονες πολιτικές θέσεις.

Ο τέως Πρόεδρος δεν κρύβει ότι τον θλίβει η επιλογή παλιών στελεχών να συγκροτήσουν δεξαμενές σκέψης, κάτι που κατά τον ίδιο παραπέμπει σε φυγόκεντρες τάσεις όπως έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα.

Μιλά επίσης για όσα του καταλογίζουν για διαφθορά και για όσους κάνουν διασύνδεση µε τις προεδρικές εκλογές και την επικράτηση Νίκου Χριστοδουλίδη και για παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, με τον τέως Πρόεδρο να διερωτάται «για ποιο έγκλημα να παραπεμφθεί σε δίκη».

Επισημαίνει επίσης πως επικριτές του είναι εκείνοι που διαφήμιζαν πως στο Κραν Μοντανά η Τουρκία θα µας εξέπλησσε ευχάριστα στο θέμα των εγγυήσεων.

Ερωτηθείς για το πως αισθάνεται πλέον εκτός ενεργού πολιτικής, πολιτικός συνταξιούχος ή αόρατος ελέφαντας, ο τέως Πρόεδρος δηλώνει ότι «ούτε πολιτικός συνταξιούχος ή αόρατος ελέφαντας αισθάνομαι και βεβαίως ούτε και ‘ταύρος εν υαλοπωλείο’» προσθέτοντας ότι ο ρόλος ενός πολιτικού δεν εξαντλείται με την κατοχή πολιτειακών αξιωμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στρατιωτικό όχημα των Τούρκων εισήλθε στη νεκρή ζώνη Αγίου Δομετίου – Το έδιωξε η Ουνφικύπ

Σε κινητοποίηση τέθηκε η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα λόγω εισόδου το απόγευμα ανδρών του κατοχικού στρατού με όχημα στη νεκρή ζώνη...

Προϊόντα με επιτόκιο μέχρι 3.25% ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα (Κύπρου)

Προθεσμιακά προϊόντα, 6μηνης, 9μηνης και 12μηνης διάρκειας με το επιτόκιο να φθάνει μέχρι και το 3,25% για 12 μήνες, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της...

Κέρδη στο ΧΑΚ με έντονο ενδιαφέρον για μετοχή Malloupas & Papacostas

Στα κέρδη επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις μικρές απώλειες της Τρίτης, με τον όγκο συναλλαγών να εκτινάσσεται στο €1.442.739,...

Δείτε ποιες οικοδομές κήρυξε επικίνδυνες ο Δήμος Λευκωσίας

Αριθμό οικοδομών έχει κηρύξει ως επικίνδυνες ο Δήμος Λευκωσίας, καλώντας τους ιδιοκτήτες τους, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στα τηλέφωνα...

Έφτασε στην Κύπρο το πρώτο φορτίο για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Έφτασε στην Κύπρο το πρώτο φορτίο που θα σταλεί ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, μόλις αυτό καταστεί δυνατό μέσω του...

Διπλάσιος αριθμός πολεοδομικών αιτήσεων την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου

Συνολικά 2.595 αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικής άδειας υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο  με τη λήξη της πρόνοιας για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW