29.8 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 23:41

Απέρριψε η Βουλή τις αναπομπές του ΠτΔ για ρεύμα, καύσιμα και εκποιήσεις

Η Βουλή απέρριψε την Τρίτη σε έκτακτη συνεδρίασή της τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούν την πρόταση για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, την πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος και τον νόμο για την αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες.

Για την πρώτη πρόταση υπέρ της αποδοχής τάχθηκαν 12 παρόντες Βουλευτές και εναντίον 27 και δεν υπήρξε καμία αποχή.

Για την δεύτερη πρόταση υπέρ της αποδοχής επίσης τάχθηκαν 12 Βουλευτές, εναντίον 27 και δεν υπήρξε καμία αποχή και για το νόμο για τις εκποιήσεις υπέρ της αναπομπής τάχθηκαν 12, εναντίον 28 και δεν υπήρξε αποχή.

Με τη νέα εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τώρα το δικαίωμα να ζητήσει γνωμάτευση από το Ανώτατο Δικαστήριο για τη συνταγματικότητα των νόμων ή διατάξεων τους. Μέχρι την έκδοση της απόφασης, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.

Πριν την ψήφιση για το νόμο που αφορά την τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων προηγήθηκε συζήτηση με τους Βουλευτές να αιτιολογούν τις τοποθετήσεις τους.

Να είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί λέει η Σάβια Ορφανίδου

————

Η Σάβια Ορφανίδου του ΔΗΣΥ είπε ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι κόσμος υποφέρει και τον στηρίζει με 3 δέσμες μέτρων €350 εκατομμυρίων συνολικά. Είπε ότι η Κυβέρνηση έχει άμεσα αντανακλαστικά και ευαισθησία και τα μέτρα αυτά είναι ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και της στοχεύσεις της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την κ. Ορφανίδου η ευαισθησία της Κυβέρνησης είναι εκεί καταγραμμένη και για όσους το είχαν ανάγκη για προστασία της πρώτης τους κατοικίας και με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και άλλα σχέδια.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί, φαίνεται ότι ο λαϊκισμός έχει το πάνω χέρι, η κρίση όμως θα συνεχιστεί και να έχουμε υπόψη και την αξιοπιστία της χώρας μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η αναστολή στις εκποιήσεις θα έχει αντίκτυπο στην προσπάθεια προώθησης του σχεδίου για ενοίκιο έναντι δόσης, το οποίο θα στηρίξει τους ευάλωτους.

Ζει σε γυάλινους πύργους η Κυβέρνηση λέει ο ‘Αριστος Δαμιανού

——————

Ο Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ τόνισε ότι καλά θα κάνουν κάποιοι να βελτιώσουν τα ελληνικά τους για το τι είναι κυβερνητικό και φιλοκυβερνητικό και επέκρινε το ΕΛΑΜ λέγοντας ότι στα δύσκολα «ήταν πάντα το δεξί δεκανίκι του ΔΗΣΥ».

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κοινωνική αναλγησία στα θέματα των εκποιήσεων και διερωτήθηκε πως μιλούν για δημοσιονομική επιβάρυνση όταν άλλαξαν 3 φορές τα νούμερα. Πρόσθεσε ότι σημασία έχει πως η Κυβέρνηση έχει αυξημένα έσοδα.

Ως ΑΚΕΛ είπε, διεκδικούμε την προστασία των  πολιτών από την ακρίβεια καθώς οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει από πέρσι και επέκρινε την Κυβέρνηση ότι ζει σε γυάλινους πύργους. Ο κ. Δαμιανού προχώρησε λέγοντας ότι μπουχτήσαμε με τις εξαγγελίες και ότι επιτέλους χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ των δανειοληπτών και των υπερπρονομίων των τραπεζών.

Διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση δεν ζήτησε παρεκκλίσεις όπως έκαναν άλλα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ και πρόσθεσε ότι είναι κοροϊδία ότι κόπτωνται για το κεκτημένο για το ΦΠΑ «όταν αυτή η κυβέρνηση παρανομούσε συνειδητά για να δίνει διαβατήρια στους επενδυτές και εν γνώσει τους παρανομούσαν και παραπληροφορούσαν τη Βουλή».

Όλα αυτά, κατέληξε, θα τερματιστούν με μια πραγματικά φιλοπροοδευτική κυβέρνηση.

Σωστή λύση στις εκποιήσεις μόνο με ειδικό δικαστήριο λέει το ΔΗΚΟ

———————

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους του ΔΗΚΟ  είπε ότι έγινε προσπάθεια για να δοθεί προεκλογικός χαρακτήρας στην πρόταση νόμου για τις εκποιήσεις και τόνισε πως θα ανέμενε λίγη ταπεινότητα από όσους κόπτονται για το λαό και τους μικρομεσαίους «ενώ δίνουν χρήματα στους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι πρόκειται για προσωρινή ανάπαυλα στις εκποιήσεις και ότι η σωστή λύση θα δοθεί μόνο μέσω της εισήγησης του ΔΗΚΟ για ειδικό δικαστήριο για χρηματοοικονομικές διαφορές που εκεί θα προσφεύγουν καλόπιστοι δανειολήπτες και θα εκδίδεται απόφαση εντός 60 ημερών.

«Είναι μια πρόταση για μόνιμη, σωστή και διαφανή λύση», ανέφερε. Υπενθύμισε ότι αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον ΥΠΟΙΚ και ότι ευελπιστεί ότι θα αχθεί ενώπιον της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι το κούρεμα του 2013 συνεχίζεται και μίλησε για ευθύνες και του κεντρικού τραπεζίτη τις οποίες πρέπει να αναλάβει.

Στοχευμένη η πρόταση για εκποιήσεις λέει το ΕΛΑΜ

—————-

Ο Σταύρος Ιωάννου του ΕΛΑΜ είπε ότι η πρόταση για τις εκποιήσεις, στην οποία εισηγητής είναι και το κόμμα του, είναι στοχευμένη και συγκεκριμένη. Κατηγόρησε τους υποψήφιους Προέδρους ότι άρχισαν την πρόωρη προεκλογική περίοδο και τους κάλεσε να πουν πως ακριβώς στοχεύουν οι ίδιοι να επιλύσουν το ζήτημα.

«Προσπαθήσαμε να απλώσουμε δίχτυ προστασίας για 90 μέρες. Δεν μπορούν κάποιοι να περιμένουν 90 μέρες και θέλουν να ξεσπιτώνουν κόσμο μέσα στο δεκαπενταύγουστο», είπε.

Κανένα νομικό έρεισμα για αναφορά για εκποιήσεις λέει η ΕΔΕΚ

————————

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ είπε ότι εδώ και χρόνια βιώνουμε αυτά τα ζητήματα στην κοινωνία μας και κάποιοι επικαλούνται ευρωπαϊκές οδηγίες και νομοθεσίες. Για τις εκποιήσεις, είπε,  δεν είδαμε να εφαρμόζονται πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας «γιατί κάποιοι θέλουν να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Κάλεσε την κυβέρνηση να πει αν πράγματι θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που απειλούνται με εκποιήσεις και υποστήριξε ότι το σχέδιο Εστία απέτυχε παταγωδώς και η Βουλή αναμένει εδώ και καιρό το σχέδιο για ενοίκιο έναντι δόσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μυριάνθους, ο ΠτΔ δεν έχει νομικό έρεισμα για αναφορά, διερωτήθηκε ποιο σημείο θα επικαλεστεί ενώ πρόσθεσε, κινδυνεύει να μείνει και εκτεθειμένος. Κάλεσε επίσης τους κυβερνώντες να εξηγήσουν τα περί χάους που θα δημιουργηθεί στον τραπεζικό τομέα.

Το 2018 έγιναν τραγικά λάθη και τα βρίσκουμε μπροστά μας λένε οι Οικολόγοι

——————–

Ο Σταύρος Παπαδούρης  των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είπε ότι επιτέλους πρέπει να βρεθεί η έννοια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές τονίζοντας ότι δεν γίνεται στο ίδιο καλάθι να είναι και στρατηγικοί κακοπληρωτές και ευάλωτοι.

Αναφέρθηκε στα μηνύματα από τον κόσμο που έχει ανάγκη, τα οποία πρέπει να λάβει το κράτος και διερωτήθηκε πως γίνεται να λένε από το ΥΠΟΙΚ ότι δεν γίνονται εκποιήσεις πρώτης κατοικίας σε αντίθεση με το γραφείο του χρηματοοικονομικού επιτρόπου που ανακοινώνει κάθε βδομάδα αναστολές εκποιήσεων πρώτης κατοικίας.

«Το 2018 με τον Συνεργατισμό έγιναν τραγικά λάθη και τα βρίσκουμε μπροστά μας. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα τα πληρώσει και σίγουρα όχι ο δανειολήπτης», ανέφερε.

Καμία επίπτωση από τρίμηνη αναστολή λέει η ΔΗΠΑ

———————–

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ μίλησε για στοχευμένη πρόταση για αναστολή διαδικασίας εκποίησης ως 31 Οκτωβρίου και διερωτήθηκε πως επηρεάζεται η οικονομία από αυτή την αναστολή. Υποστήριξε ότι δεν γίνονται αναδιαρθρώσεις και κάλεσε όλους συλλογικά να δουν το θέμα των καλοπληρωτών, ώστε να βοηθηθούν μέσα από ένα σωστό συνολικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Τι υποστηρίζει ο ΠτΔ

————————–

Με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ανέπεμψε τον «περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2022». «Η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της ψήφισης νόμων όπως ο υπό Αναπομπή Νόμος, οι οποίοι επηρεάζουν τον σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, παρεισφρέει αντισυνταγματικά στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας», υποδεικνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παραθέτοντας γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Περαιτέρω, σημειώνει ότι ο υπό Αναπομπή Νόμος επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και η εφαρμογή του θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους της Δημοκρατίας. «Συγκεκριμένα, η εκτίμηση απώλειας εισπράξεων από την μη επιβολή ΦΠΑ στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, υπολογίζεται να ανέλθει για την περίοδο μέχρι 31 Δεκεμβρίου, 2022 σε €30 εκατ.», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ότι αφορά την πρόταση για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος, σε επιστολή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο υπό Αναπομπή Νόμος επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και η εφαρμογή του θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους της Δημοκρατίας.

Η εκτίμηση απώλειας εισπράξεων ΦΠΑ από τα τιμολόγια της ΑΗΚ από την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ επί της Ρήτρας Αναπροσαρμογής της τιμής των Καυσίμων, για την περίοδο Ιουλίου —Δεκεμβρίου 2022 ανέρχεται σε €75 εκ.

Περαιτέρω, ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά επιβαρύνονται δυσανάλογα με τη θέσπιση τέτοιων μη στοχευμένων μέτρων, τα οποία δεν προσαρμόζονται στην οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών αλλά ούτε επιτυγχάνουν το στόχο για τον οποίο θεσπίζονται που είναι η ελάφρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από την αύξηση του κόστους των καυσίμων.

Αν ο σκοπός είναι η εξυπηρέτηση της ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δηλαδή της άσκησης, κοινωνικής πολιτικής, αυτές οι προτάσεις νόμου θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, σημειώνει μεταξύ άλλων. Το μεγαλύτερο όφελος από περαιτέρω μείωση της φορολογίας θα μεταφερθεί στους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι την απώλεια εσόδων από το κράτος, λέει.

Σε σχέση με τον νόμο για την αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ανέπεμψε τον «περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2022», εξηγώντας ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά σε οριζόντια αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ακινήτων, δεν τον βρίσκει σύμφωνο, εφόσον το μέτρο αυτό της αναστολής, έπαψε πλέον να χαρακτηρίζεται από προσωρινότητα.

Ακόμη, επαναλαμβάνει την ανησυχία του, «ότι η γενικότερη τάση του Κοινοβουλίου για ψήφιση συνεχών αναστολών δύναται να ερμηνευθεί ως μόνιμη παρά προσωρινή τόσο από τους δανειολήπτες όσο και από εποπτικής πλευράς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!