Αν το κράτος επιθυμεί να εφαρμόσει την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, θα πρέπει να την χρηματοδοτήσει και όχι να βαραίνει τους ώμους των ιδιωτών δικηγόρων, λέει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου Σάββας Ζαννούπας, προσθέτοντας πως λόγω της πανδημίας οι δικηγόροι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζαννούπας ανέφερε πως η Κυβέρνηση μαζί με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο προσανατολίζονται στην έναρξη της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία η καταχώρηση των εγγράφων θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Προς το σκοπό αυτό, συνέχισε, συστάθηκαν ομάδες εκπαιδευτών δικηγόρων, οι οποίοι θα τύχουν εκπαίδευσης από το Υπουργείο Καινοτομίας. Οι εκπαιδευόμενοι δικηγόροι με την σειρά τους θα εκπαιδεύσουν τους υπόλοιπους δικηγόρους.
Ωστόσο, σημείωσε, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στις 11 Ιανουαρίου 2021, η έναρξη της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα γίνονταν στις 18 τρέχοντος μηνός, αλλά λόγω της ανετοιμότητας που δήλωσαν οι δικηγόροι, δόθηκε παράταση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2021. Ο κ. Ζαννούπας παρατήρησε ωστόσο, πως όπως αντιλήφθηκαν, το κράτος φέρεται να μην έχει αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης της ηλεκτρονικής καταχώρησης εγγράφων με αποτέλεσμα να γίνονται σκέψεις να μεταφερθεί το οικονομικό μέρος στους δικηγόρους πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, συμπλήρωσε.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου ανέφερε πως δεν μπορεί μια λειτουργία του κράτους να βαρύνει τους ώμους των ιδιωτών που δεν μπορούν επί της ουσίας να επωμιστούν το κόστος, ενώ διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν οι ιδιώτες να εκτελούν εκτελεστική εξουσία. Αν θέλει το κράτος να έχει ηλεκτρονική δικαιοσύνη να την χρηματοδοτήσει, πρόσθεσε.
Ο κ. Ζαννούπας ανέφερε πως οι δικηγόροι της Πάφου βρίσκονται σε απόγνωση, δεν έχουν εισοδήματα καθώς δεν υπάρχουν υποθέσεις να διεκπεραιώσουν, δεν μπορούν να καταβάλουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις αλλά ούτε και να συντηρήσουν τις οικογένειες τους.