Πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο προς επίτευξη λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και θα είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε εθιμοτυπική συνάντηση που είχε σήμερα με την Ύπατη Αρμοστή του Καναδά στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Anna-Karine Asselin. Η κ. Δημητρίου τόνισε πως οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστής επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών που τηρεί ο Καναδάς όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα της καταδίκασε άμεσα τα επεισόδια στην Πύλα και την επίθεση εναντίον ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών ως παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκαν εκατέρωθεν οι πολύ καλές σχέσεις Κύπρου- Καναδά και εκφράστηκε η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο και η εκπαίδευση.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διακοινοβουλευτικές σχέσεις, ενόψει της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Anthony Rota στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της κ. Δημητρίου.
Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, προς επίτευξη λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Κυπριακό, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παράβασης του διεθνούς δικαίου. Οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» δεν θα γίνουν αποδεκτές, τόνισε.
Η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επί του εδάφους, εντός της νεκρής ζώνης, με πιο πρόσφατα τα επεισόδια στην Πύλα και την επίθεση εναντίον μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, επεσήμανε η κ. Δημητρίου, υπονομεύουν σοβαρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Πρέπει, τόνισε, η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο προς επίτευξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και θα είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.
Η Ύπατη Αρμοστής εξέφρασε καταρχάς τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της χώρας της για τη βοήθεια που παρείχε η Κυπριακή Δημοκρατία στην εκκένωση Καναδών πολιτών από το Σουδάν.
Επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών που τηρεί ο Καναδάς όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα της καταδίκασε άμεσα τα επεισόδια στην Πύλα και την επίθεση εναντίον ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών ως παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Η κ. Asselin σημείωσε τη σημαντική συνεισφορά της χώρας στην UNFICYP και το ορόσημο της συμπλήρωσης, το 2024, εξήντα χρόνων από την έναρξη της αποστολής του καναδικού αποσπάσματος στην Κύπρο.
Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της ισότητας των φύλων και της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ως βασική συνιστώσα της δημοκρατίας, όπως επισήμανε η κ. Δημητρίου.
Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ετοιμότητα της ίδιας και του σώματος για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων σε σχέση με τα θέματα αυτά, τα οποία, όπως τόνισε, πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα για την πολιτεία, παρά τις επείγουσες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα.