19.7 C
Nicosia
Πέμπτη 3 Οκτώβριος 2024 | 7:51

Αβέρωφ: Κοινή διαπίστωση ΔΗΣΥ-Κυβέρνησης ότι το μεταναστευτικό εξελίσσεται στο δεύτερο εθνικό μας πρόβλημα

Αποτελεί «κοινή διαπίστωση» του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης ότι το μεταναστευτικό εξελίσσεται στο δεύτερο εθνικό μας πρόβλημα, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, τη Δευτέρα, στα γραφεία του ΔΗΣΥ. Το θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση ήταν το μεταναστευτικό.

Αρχικά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι προέβη σε ενημέρωση του Υπουργού Εσωτερικών για την επίσκεψή του και τις επαφές του με την Κυβέρνηση του Κονγκό. «Το μεταναστευτικό είναι κοινή διαπίστωσή μας μαζί με την Κυβέρνηση ότι δυστυχώς εξελίσσεται στο δεύτερο εθνικό μας πρόβλημα, με μεγάλους κινδύνους. Η Κύπρος έχει ξεπεράσει τα αριθμητικά όρια των παράτυπων μεταναστών που μπορεί να δεχθεί», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του προς τις ενέργειες της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών που αφορούν το μεταναστευτικό.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για τέσσερεις κινδύνους που αναφύονται από το μεταναστευτικό, οι οποίοι είναι το «δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος», η αύξηση της εγκληματικότητας, τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και ο «ορατός πλέον» κίνδυνος της δημογραφικής αλλοίωσης. «Ουδέποτε υπήρξαμε ρατσιστές και θέλω να το δηλώσω. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού για υποστήριξη της κυπριακής πολιτείας και κοινωνίας δεν είναι ρατσισμός», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι είναι εν γνώσει του οι προσπάθειες του Υπουργού Εσωτερικών και της Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση του Κονγκό και άλλων χωρών, ενώ χαρακτήρισε το ταξίδι του στο Κονγκό ως «ενισχυτική προσπάθεια». Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνέχιση των προσπαθειών εκ μέρους της Κυβέρνησης η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να είναι «ίσως η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που θα πετύχει διμερή συμφωνία με το Κονγκό», αφού, όπως ανέφερε, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει διμερείς συμφωνίες επαναπατρισμού είναι το Βέλγιο, γιατί η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) υπήρξε αποικία του Βελγίου. Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες και της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, έκανε λόγο για «συνεχείς και αδιάλειπτες προσπάθειες» της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, προσθέτοντας ότι «κάθε πρωτοβουλία η οποία είναι ενισχυτική προς την κατεύθυνση των δικών μας προσπαθειών είναι καλοδεχούμενη». Ακόμη, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για την ενημέρωση και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε.

Επιπλέον, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι εδώ και πάρα πολλούς μήνες έκδηλα υπάρχει εκ μέρους της Τουρκίας εργαλειοποίηση κατά κύριο λόγο των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπλήρωσε, καταγράφονται σε συστηματική και καθημερινή βάση συνεχείς ροές, τη συντριπτική πλειονότητα των οποίων αποτελούν υπήκοοι των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, μεταξύ αυτών και του Κονγκό.

Σήμερα, ανέφερε ο ΥΠΕΣ, οι υπήκοοι του Κονγκό, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποτελούν την πρώτη εθνικότητα σε αφίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού στη χώρα μας διαμένουν γύρω στις 4.500 Κονγκολέζους, των οποίων προφανώς είτε έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις είτε είναι σε διαδικασία απόρριψης. Παρά ταύτα, δεν υπάρχει συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σημείωσε ο κ. Νουρής προσθέτοντας ότι οι δύο επιστροφές που μεταναστών προς το Κονγκό έγιναν αφού προηγουμένως υπήρξε συνεννόηση των Υπουργών Εσωτερικών της Κύπρου και του Βελγίου.

Μέσω αυτής της συνεννόησης, εξήγησε, η Κύπρος μπόρεσε να προσθέσει σε δύο πτήσεις που το Βέλγιο είχε για επαναπατρισθέντες Κονγκολέζους προς το Κονγκό 15 και 16 υπηκόους του Κονγκό αντιστοίχως που είχαν απορριφθεί και μάλιστα προέρχονταν από τις Κεντρικές Φυλακές.

«Ως εκ τούτου, είναι επάναγκες στο πλαίσιο αυτής της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλουμε για τις επιστροφές να συναφθούν συμφωνίες», υπέδειξε ο ΥΠΕΣ, προσθέτοντας ότι εδώ και μήνες γίνονται συζητήσεις με το Κονγκό σε μια προσπάθεια να συναφθεί συμφωνία. Ανάλογες προσπάθειες, συνέχισε, γίνονται προς την κατεύθυνση του Πακιστάν και του Βιετνάμ, τονίζοντας ότι είναι πιο προχωρημένες οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ο σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών, εξήγησε ο κ. Νουρής, είναι ο περιορισμός των αφίξεων και η μεγιστοποίηση των επιστροφών ούτως ώστε να υπάρξει διαχείριση αυτών που έχουν ανάγκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Στόχος δεν είναι να εκδιώξουμε από τη χώρα μας ανθρώπους, αλλά να δώσουμε πραγματική στήριξη σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη και όσοι δεν νομιμοποιούνται να παραμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να επιστραφούν σε αυτές τις χώρες», είπε.

Ακόμη, ο κ. Νουρής εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη της προσπάθειας της Κύπρου μέσω των μνημονίων που έχουν υπογραφεί και μέσω του FRONTEX, ο οποίος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της αεροπορικής επιστροφής. Το Γραφείο Επιστροφών του Υπουργείου Εσωτερικών, πρόσθεσε, έχει καταφέρει στο πρώτο επτάμηνο του 2022 να διευθετήσει 4.000 επιστροφές σε διάφορες χώρες, κάτι που φέρνει την Κύπρο στην πρώτη θέση μεταξύ των επιστροφών κατ’ αναλογίαν πληθυσμού μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. «Προσωπικά, δεν με αφήνει ικανοποιημένο αυτός ο αριθμός των επιστροφών γιατί οι αφίξεις είναι υπέρμετρα μεγαλύτερες και δημιουργούν ανισότητα. Επομένως, η προσπάθεια συνεχίζεται», σημείωσε.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό για να επιτύχουμε την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας που θα μας δώσει τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουμε τις επιστροφές και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σήμερα η Κύπρος και λόγω της γεωγραφικής της θέσης και λόγω του γεγονότος ότι δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν και επειδή είναι ένα νησί που περιβάλλεται από θάλασσα, ουσιαστικά αποτελεί μια παγίδα για πολλούς από αυτούς που αφικνούνται στη χώρα μας και που δεν ξέρουν πολλές φορές πού φτάνουν και όταν αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν στην Κεντρική Ευρώπη, που ήταν το όνειρό τους, τότε το δικό τους πρόβλημα γίνεται και δικό μας».

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξήγησε, θέλουμε μέσω αυτών των πρωτοβουλιών να σταλεί και ένα μήνυμα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται αρκετοί μετανάστες ότι η Κύπρος δεν είναι μεταναστευτικός παράδεισος. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, πριν από δύο εβδομάδες ενημέρωσε το σύνολο των Πρέσβεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι σε διάφορες τέτοιες χώρες και έχει αναληφθεί πρωτοβουλία σε συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών της Κύπρου για να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες σε αυτές τις χώρες για να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα όσοι επιλέγουν την Κύπρο ως τον επόμενο σταθμό τους.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Νουρής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στην Κύπρο, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά περιλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες, κάποιες εκ των οποίων είναι ήδη γνωστές, ενώ άλλες δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν.

«Παρά ταύτα, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος», είπε, προσθέτοντας ότι μεγάλος στόχος της Ευρώπης είναι να καταλήξει σε μια ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, κάτι που η Κύπρος θεωρεί επάναγκες και το έχει υποστηρίξει. Ακόμη, αναφέρθηκε στο αίτημα των χωρών πρώτης γραμμής όπως η Κύπρος ότι θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. «Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, υπάρχουν προβλήματα, ας είμαστε ρεαλιστές. Είναι αυτά που προσπαθούμε να επιλύσουμε μέσα από τις συζητήσεις στα διάφορα συμβούλια των Υπουργών Εσωτερικών», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στις 15 Οκτωβρίου η άτυπη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη – Ο Πρόεδρος πάει πρώτα Λονδίνο για να δει Στάρμερ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Λονδίνο στις 14 Οκτωβρίου όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κύριο Κιρ...

«Είμαστε μόνο στον πρώτο γύρο»: Η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ με παρατεταμένη σύγκρουση

Mε παρατεταμένη σύγκρουση απειλεί το Ισραήλ η Χεζμπολάχ μετά τις συγκρούσεις που είχε με τις ισραηλινές δυνάμεις. «Είμαστε μόνο στον πρώτο γύρο» διαμηνύει η σιιτική οργάνωση μέσω...

Συνοδικό: Καθέραισε τους Αρχιμανδρίτες Νεκτάριο και Πορφύριο – Αποσχηματισμός για τον Αββακούμ

Την καθαίρεση των δυο Αρχιμανδριτών Νεκτάριου και Πορφύριου αποφάσισε πριν από λίγο το Συνοδικό Δικαστήριο, ενώ για τον ιερομόναχο Αββακούμ αποφασίστηκε ο αποσχηματισμός. Της απόφασης του Συνοδικού...

Δεν θα έχουν αποτέλεσμα οι αγωγές για σφετερισμό, εκτιμά ο Ντενίζ

Δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν κανένα αποτέλεσμα οι αγωγές για σφετερισμό ε/κ περιουσίων στα κατεχόμενα ενόσω υπάρχει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ανέφερε σε διαδικτυακή...

H KOK βράβευσε τους καλύτερους του κυπριακού μπάσκετ για τη σεζόν 2023-2024

Τους καλύτερους του κυπριακού μπάσκετ για τη σεζόν 2023-2024, βράβευσε η ΚΟΚ κατά την ετήσια τελετή βραβεύσεων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, στο Royal...

Κατοχύρωση των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών ζητούν οι Βουλευτές

Το θέμα των διακοσίων συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι προσλήφθηκαν ως οριοφύλακες της Πράσινης Γραμμής, εξέτασε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με σκοπό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!