Τις πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφορικά με τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις Ευρωεκλογές, συνέλλεξε το Politico, σχολιάζοντας τα πρόσωπα που ενδέχεται να βρεθούν στο νέο Κολέγιο των Επιτρόπων. Υπενθυμίζεται ότι κάθε κράτος μέλος διαθέτει από έναν Επίτροπο, στους οποίους ανατίθενται κατά την έναρξη της θητείας τους συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, όπως συμβαίνει με τους Υπουργούς σε μια νέα Κυβέρνηση.
Η Κύπρια Επίτροπος είναι αυτή τη στιγμή η Στέλλα Κυριακίδου, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Προηγουμένως, συμμετείχαν στο Κολέγιο των Επιτρόπων εκ μέρους της Κύπρου, ο Χρίστος Στυλιανίδης, η Ανδρούλα Βασιλείου και ο Μάρκος Κυπριανού.
Σύμφωνα με το Politico, αναμένεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αντικαταστήσει την Στέλλα Κυριακίδου, για την οποία υπάρχουν ανάμεικτες απόψεις στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει. Ωστόσο το δημοσίευμα επισημαίνει πως όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, αυξάνονται οι πιθανότητες για μια δεύτερη θητεία της κ. Κυριακίδου, επειδή θα είναι δύσκολο για τον Πρόεδρο να εξισορροπήσει ανάμεσα στους άλλους υποψηφίους.
Σε ό,τι αφορά τους άλλους υποψηφίους, πάντως, αυτοί είναι ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς και στην Κύπρο. Πρόκειται για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, τον πρώην Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, και τον νυν Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.
Ενδιαφέρον είναι πάντως το γεγονός πως ενώ διασυνδέει την Στέλλα Κυριακίδου και τον Χάρη Γεωργιάδη, ως στελέχη του ΔΗΣΥ, με το EPP, το Politico κάνει το ίδιο και με τον Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΚΟ και τώρα διασυνδέεται με τη ΔΗΠΑ. Το ΔΗΚΟ συνδέεται με το S&D και η ΔΗΠΑ με το Renew. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει σε προσωπικό επίπεδο στο EPP. Η πολιτική ομάδα του κάθε Επιτρόπου διαδραματίζει ρόλο στον διορισμό και το χαρτοφυλάκιό του. Στον κ. Κόμπο πάντως δεν αποδίδεται σχέση με κάποια ευρωομάδα.
Ερωτήματα αναμένεται, πάντως, να προξενήσει στην Κύπρο η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει κάποιων εκ των δύο στελεχών του ΔΗΣΥ, δεδομένου ότι το κόμμα τους (το οποίο υπηρέτησαν στο πρόσφατο παρελθόν και από πολύ υψηλόβαθμες θέσεις στην ηγεσία) βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αυτό θα έλυνε το ζήτημα με το EPP, αλλά σίγουρα θα δημιουργούσε πρόβλημα με τα συμπολιτευόμενα κόμματα. Την ίδια στιγμή, αν ο νέος Κύπριος Επίτροπος προέρχεται από τις τάξεις της συμπολίτευσης, τότε ένας αρχηγός του EPP θα διορίσει Επίτροπο άλλης ομάδας.
Το Politico, πάντως, εκτιμά ότι μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει εκ νέου το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, αλλά αναφέρει πως το κυπριακό ναυτιλιακό λόμπι ασκεί πιέσεις για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών.