Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν κατά την ειδική συνεδρία τη Δευτέρα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
Επιβάλλεται να προβληματιστούμε συλλογικά για την εξεύρεση νέων κινήσεων και την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών που να απαντούν πειστικά και στους πλέον δύσπιστους για την αποφασιστικότητα μας για λύση του Κυπριακού, αφοπλίζοντας με αυτό το τρόπο το αφήγημα της Τουρκίας, πρόσθεσε.
Στην ομιλία του, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι αυτές οι κινήσεις επείγουν αφού η κλεψύδρα φαίνεται να αδειάζει «και βρισκόμαστε προ του φάσματος ενός ακόμη, ίσως και τελικού, αδιεξόδου».
Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν, μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια, υπήρξαν σχέδια λύσης, προτάσεις, ιδέες, δείκτες, απευθείας και εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, αλλεπάλληλοι κύκλοι διαπραγματεύσεων, εντατικές και μη συνομιλίες, δεκάδες ειδικοί απεσταλμένοι του ΟΗΕ, χωρίς όμως, «κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα» ή προοπτική για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. «Καμία διάθεση της διεθνούς κοινότητας να διαμορφώσει συνθήκες για αλλαγή πλεύσης της κατοχικής Τουρκίας», πρόσθεσε.
Η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είπε ακόμη, «ήταν για την πλευρά μας ένας οδυνηρό συμβιβασμός. Αυτό το έπραξε για να αφήσει ανοιχτή την προοπτική επανένωσης της πατρίδας μας», ανέφερε.
Είπε ότι δεν μπορεί να λένε όλοι από το βήμα της Βουλής ότι πρέπει να διδασκόμαστε από την Ιστορία και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, αλλά την ίδια ώρα «να δίνουμε άλλοθι στην Τουρκία προκρίνοντας τάχατες λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απορρίπτοντας, όμως, στην ουσία, όλα τα συστατικά της στοιχεία».
Ανέφερε ότι σημερινό καθήκον για όλους είναι «να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς φτάσαμε ως εδώ» για να μπορέσουμε να καθορίσουμε την πορεία μας από εδώ και πέρα και να ξαναζωντανέψουμε τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο αύριο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε, πως το Κυπριακό παραμένει άλυτο εξαιτίας της τουρκικής στάσης και αδιαλλαξίας, σημειώνοντας πως η τουρκική στάση «δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για δικές μας παλινδρομήσεις».
Το δικό μας καθήκον, είπε, είναι να μη διευκολύνουμε την Τουρκία, «να μην της δίνουμε προφάσεις για να σκληραίνει ολοένα και περισσότερο τη θέση της».
Η φετινή επέτειος του δίδυμου εγκλήματος του Ιούλη του 1974, είπε ο κ. Καρογιάν, μπορεί, αν όλοι το θελήσουμε, να αναδειχθεί αφετηρία μιας πορείας προς ένα καλύτερο αύριο, και ένα νέο ξεκίνημα.