Την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας, αφού ο τερματισμός της σύμβασης προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε αυτούς, εκφράζει η εταιρεία Kition Ocean Holdings (Kition).
Σε γραπτή ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται πως «όταν η Κυβέρνηση τερμάτισε τη συμφωνία στις 27 Μαΐου, διέταξε την Kition να εκκενώσει αμέσως τις εγκαταστάσεις, ώστε η Κυβέρνηση “να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα επί του Έργου”. Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην υπάρξει περίοδος παράδοσης, που θα επέτρεπε την ομαλή μεταβίβαση των εργασιών και αντ’ αυτού εμφανίστηκε με συνοδεία της Αστυνομίας, αλλά χωρίς πραγματικό σχέδιο ή κατεύθυνση, ιδίως σε σχέση με τους εργαζόμενους».
Προστίθεται ότι «ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανάληψη έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους, οι οποίοι δικαίως ανησυχούν για το μέλλον τους. Θέτουμε το θέμα αυτό δημόσια για να βεβαιωθούμε ότι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους δίκαια και σύμφωνα με το νόμο».
Η ανακοίνωση της εταιρείας εξηγεί πως «σύμφωνα με τον Νόμο περί της Διατήρησης και Διασφάλισης των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων κατά τη Μεταβίβαση Επιχειρήσεων, Εγκαταστάσεων ή Τμημάτων Επιχειρήσεων ή Εγκαταστάσεων Νόμου του 104(Ι)/2000 (Νόμος TUPE), όταν μια επιχείρηση μεταφέρεται, οι εργαζόμενοι μεταφέρονται αυτόματα στην οντότητα που αναλαμβάνει την επιχείρηση μαζί με όλα τα δικαιώματά τους και χωρίς να διακόπτεται το συνεχές της απασχόλησής τους. Αυτός ο νόμος υπάρχει για να προστατεύει τους εργαζόμενους από τον τερματισμό της απασχόλησης τους όταν υπάρχει μεταβίβαση επιχείρησης».
Ο νόμος αυτός, συνεχίζεται «εφαρμόζεται και στον δημόσιο τομέα όταν αυτός αναλαμβάνει μια επιχείρηση από τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με κυπριακές και ευρωπαϊκές δικαστικές αποφάσεις».
Αναφέρεται επίσης ότι «η μεταφορά των υπαλλήλων δεν είναι ζήτημα επιλογής από την Κυβέρνηση, αλλά είναι αυτόματο αποτέλεσμα της ανάληψης της επιχείρησης και των εγκαταστάσεων και είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον νόμο. Το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν οι απολύσεις χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση ότι οι υπάλληλοι θα επαναπροσληφθούν, κάτι που απαγορεύεται πλήρως από τον Νόμο TUPE».
Η Kition «ανακοίνωσε τη μεταβίβαση στους εργαζόμενους εξηγώντας τη νομοθεσία TUPE και ότι οι όροι εργασίας τους θα παραμείνουν αμετάβλητοι καθώς θα μεταβούν στον νέο εργοδότη. Επίσης η Kition ανέλαβε με δικά της έξοδα όπως ανεξάρτητος δικηγόρος συμβουλεύσει τους εργαζόμενους σχετικά με τα δικαιώματά τους».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «η Κυβέρνηση σε επίσημες δηλώσεις τις κατά τις προηγούμενες μέρες έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι και ότι “θα εξευρεθεί η φόρμουλα για συνέχιση της εργασίας τους”. Ο Νόμος TUPE, επιβάλλει ότι η μεταβίβαση της απασχόλησης είναι αυτόματη και πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους».
Η Kition σημειώνει ακόμα ότι «μας προβληματίζει η αναφορά της Κυβέρνησης για εξεύρεση “φόρμουλας” από τη στιγμή που σύμφωνα με τον Νόμο TUPE η μεταφορά των υπαλλήλων γίνεται αυτόματα με τα υφιστάμενα τους ωφελήματα, μισθούς και όλα τους τα δικαιώματα. Θέτουμε αυτό το ζήτημα για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα τηρηθούν πλήρως».
Ελπίζουμε καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας «ότι η Κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων».