Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε την Πέμπτη τη νέα Πρέσβη της Φινλανδίας Päivi Peltokoski με την οποία συζήτησε το Κυπριακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την εκπροσώπηση των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων και τη διμερή συνεργασία ενόψει και κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.
Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε το πολύ καλό επίπεδο σχέσεων Κύπρου – Φινλανδίας, στη βάση κοινών αρχών και αξιών και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των κοινοβουλίων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμησή της για τη διαχρονική στάση αρχών της Φινλανδίας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και για τη μακρόχρονη συμμετοχή της Φινλανδίας στο στρατιωτικό απόσπασμα της UNFICYP.
Η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισε η κ. Δημητρίου, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στις δυσανάλογες πιέσεις, που δέχεται η Κύπρος, ως νησιώτικη χώρα πρώτης γραμμής και στηλίτευσε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία.
Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης και την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας συναφώς τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Πρέσβης της Φινλανδίας επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της χώρας της όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού.
Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση της χώρας της για τη σημαντική συμβολή της Κύπρου στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του σχεδίου «Αμάλθεια».
Σε ό,τι αφορά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, τονίστηκε η σημασία απρόσκοπτης συνέχισης της παροχής πολυεπίπεδης βοήθειας προς τη χώρα.
Για το μεταναστευτικό ζήτημα, η κ. Peltokoski επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Φινλανδία στα σύνορά της με τη Ρωσία και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η χώρα της προς αντιμετώπισή τους. Τονίστηκε και η επείγουσα ανάγκη όπως η ΕΕ ηγηθεί των προσπαθειών για την αποτελεσματική διαχείριση του σοβαρού αυτού ζητήματος μέσω μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής και της ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
Κατά τη συνάντηση, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στην εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας, περιλαμβανομένων των μελών των κοινοβουλίων, καθώς και στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, της παραπληροφόρησης και της τοξικότητας που διαχέονται μέσω αυτών.
Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε, τέλος, την ετοιμότητα του Σώματος για τη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Πρεσβεία της Φινλανδίας, περιλαμβανομένης της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.