33.8 C
Nicosia
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025 | 21:06

Aργία ή καθαίρεση: Θα αποφασίσει μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο για Τυχικό η Ιερά Σύνοδος

Προσφυγή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο  κατά της απόφασης της Ιεράς Συνόδου  της 22ης Μαϊου κατέθεσε ο τέως Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το λεγόμενο έκκλητο σύμφωνα με την Ευαγγελία Πουλλά Μακαρούνα, δικηγόρο εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας υπέρ του Τυχικού.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Πουλλά ανέφερε πως δεν τους επετράπηκε ούτε στην Αρχιεπισκοπή να εισέλθουν και την προσφυγή την κατέθεσαν στο Γραφείο των φυλάκων. Η προσφυγή, όπως εξήγησε η κ. Πουλλά, έγινε γιατί, σύμφωνα με την ίδια, «δεν τηρήθηκαν όλα τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης που αφορούν τον Πάφου Τυχικό ενώπιον της Ιεράς Συνόδου».

Συγκεκριμένα είπε, «δεν ενημερώθηκε από πριν ώστε να ετοιμαστεί ανακριτική επιτροπή, να ληφθεί μαρτυρικό υλικό από τους μάρτυρες κατηγορίας, να ακουστούν και οι τυχόν μάρτυρες υπεράσπισης και να ακουστεί η εκδοχή του υπό εξέταση αρχιερέα».

Πρόσθεσε ότι στην Ιερά Σύνοδο δόθηκε στον τέως Πάφου Τυχικό πολυσέλιδο κατηγορητήριο 38 σελίδων, εναντίον του. Αν και ο ίδιος ζήτησε χρόνο προκειμένου να μελετήσει το έγγραφο και να απαντήσει δυστυχώς δεν του δόθηκε, σύμφωνα με την κ. Πουλλά.

Ακολούθως, συμπλήρωσε, του ζήτησαν να εξέλθει της αίθουσας και «μετά στην σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου τον κάλεσαν πίσω και του ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν με ψήφους 10 εναντίον του και 6 υπέρ του και απέφασισαν την έκπτωση του από τον Μητροπολιτικό θρόνο».

Αυτό που έγινε, είπε η κ. Πουλλά, «αποτελεί μέγα λάθος, την στιγμή που ο καταστατικός χάρτης μιλά για τα 2/3 της Συνόδου οπόπε έπρεπει να ήταν τουλάχιστον 13 αρχιερείς για να μπορέσει να γίνει η έκπτωση του τέως Τυχικού».

Με βάση τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη και του Κανονικού Δικαίου, συνέχισε η κ. Πουλλά, σταματούν όλες οι διαδικασίες της Ιεράς Συνόδου και στην ουσία παραμένει ο Πανιερώτατος Τυχικός κανονικά Μητροπολίτης Πάφου.

Υποστήριξε επίσης πως «η τελευταία συνεδρία της Ιεράς Συνόδου είναι άκυρη και ανυπόστατη εν τη γενέση της και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Πρόσθεσε επίσης πως «κακώς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος πριν περάσουν σαράντα ημέρες, ήρθε να πάρει την τοποτηρητεία του Μητροπολιτικού θρόνου». Σύμφωνα με την κ. Πουλλά «ο κάθε αρχιερέας που καθαιρείται ή εκθρονίζεται έχει την δυνατότητα  να προσφύγει ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, δυνατότητα που ισχύει και στην Εκκλησία της Ελλάδος».

Αυτή την στιγμή, είπε η κ. Πουλλά, «όλα τα μέτρα σταματούν μέχρι να εξεταστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κυριάκος Κυριάκου εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας ανέφερε πως «παρά το γεγονός ότι έχουν καταπατηθεί οι ιεροί κανόνες που αφορούν την τιμωρία αρχιερέα παρόλα αυτά ο Πάφου Τυχικός έχει κρατήσει μια στάση εντός των τειχών της Εκκλησίας, δεν μιλά ο ίδιος και μιλούν όλοι για αυτόν δίδοντας το παράδειγμα της σιωπής και της προσευχής συνεχίζοντας τον δρόμο μου σε άμεση σύνδεση με το ευαγγέλιο». Στην ουσία, όπως είπε ο κ. Κυριάκου, «έθεσε την μοίρα του και την τύχη του στα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου».

Στο μεταξύ η Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει στις 23 Ιουνίου και σύμφωνα με εκκλησιαστικές πληροφορίες αναμένεται να προχωρήσει ή με την επιβολή αργίας για μακροχρόνια περίοδο περίοδο ή ακόμη θα πάει και στο πιο έσχατο μέτρο που είναι η καθαίρεση του. Η Σύνοδος αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες αναμένεται να προχωρήσει με απόφαση δική της αναμένοντας την ετυμηγορία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣAργία ή καθαίρεση: Θα αποφασίσει μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο για Τυχικό η...