28.9 C
Nicosia
Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024 | 17:28

Σειρά επαφών με ομολόγους του είχε στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών

Σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του πραγματοποίησε την Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το πρωί ο κ. Κόμπος είχε συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Mohammad Mustafa, με επίκεντρο συζήτησης την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή. Ο κ. Κόμπος, αφού τόνισε εκ νέου την ανάγκη για αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση, επανέλαβε τη θέση της Κύπρου για άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και αποστολή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σομαλίας Ahmed Moallim Fiqi έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Σομαλίας, καθώς και των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την Σομαλία.

Οι επαφές του κ. Κόμπου συνεχίστηκαν με διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παπούα Νέα Γουινέα Justin Tkatchenko και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας της Δομινίκης δρα Vince Henderson. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι διμερείς σχέσεις και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις δύο χώρες εντός διεθνών οργανισμών.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου δρα Abdullah Bou Habib, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά στον Λίβανο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κόμπος τόνισε την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και αποκλιμάκωσης, και επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ο κύκλος των διμερών επαφών του Υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώθηκε με συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Nasser Bourita, με κύρια θέματα συζήτησης τις διμερείς σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Μαρόκου.

Ο κ. Κόμπος συνόδευσε το απόγευμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι παρευρέθηκε στη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II.

Τέλος, ο κ. Κόμπος συμμετείχε στην καθιερωμένη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χεζμπολάχ: Προειδοποίηση για φυλλάδια του Ισραήλ με «επικίνδυνο barcode» – Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

«Το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια που έχουν έναν «πολύ επικίνδυνο» barcode, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα», ανακοίνωσε  το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ  προειδοποιώντας πως η σάρωση του κωδικού από...

Καταθέσεις μαρτύρων στην ακρόαση στο Εκλογοδικείο ένστασης Κ. Κωνσταντίνου

Mε την κατάθεση και αντεξέταση μαρτύρων του αιτητή Κώστα Κωνσταντίνου συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη ενώπιον του Εκλογοδικείου Πάφου η ακρόαση της ένστασης που κατέθεσε κατά...

Κουμής: Δαπάνες της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση των παραλιών

Δαπάνες της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό και στόχο την αναβάθμιση των παραλιών, με δικαιούχους τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριέλαβε το Υφυπουργείο...

Ενδεχόμενο αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό των Φιλελευθέρων

Μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα που σημείωσε το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) στις εκλογές του κρατιδίου του Βραδεμβούργου την Κυριακή, στις οποίες έλαβε ποσοστό μόλις 0,8%,...

Ανεβαίνει πάνω από την κανονική η θερμοκρασία από την Πέμπτη

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά καταβατικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ήρεμη μέχρι λίγο...

Για τον εκσυγχρονισμό Ελεγκτικής Υπηρεσίας ενημέρωσε ο Υπουργός Δικασιοσύνης

Το σκεπτικό και τη φιλοσοφία των νομοσχεδίων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επεξήγησε την Τρίτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!