Ο άρρηκτος δεσμός, Κύπρου και Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο διπλωματικό πλεονέκτημα της Κύπρου, δήλωσε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, μετά από συνάντηση με την Επικεφαλής και τα Μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).
Η Ντόρα Μπακογιάννη, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας, ανέφερε ότι οι δύο αντιπροσωπείες στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), λειτουργούν ως μία αντιπροσωπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Αναφερόμενη στην Πράσινη Γραμμή, είπε ότι είναι «όνειδος» για την Ευρώπη ότι το τελευταίο τείχος εξακολουθεί και υπάρχει, και υπάρχει στη Λευκωσία.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή της Προέδρου της Βουλής με την κ. Μπακογιάννη και τα Μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, στην οποία συμμετείχαν και ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, Νίκος Τορναρίτης και τα μέλη, Δημητρίου και Μπακογιάννη αναφέρθηκαν στις στενές σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία συμμετέχει σύσσωμη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του κ. Τορναρίτη. Μαζί με την κ. Μπακογιάννη επίσκεψη πραγματοποιούν οι Βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μαρία Συρεγγέλα, Γεώργιος Παπανδρέου, Ιωάννης Οικονόμου, Γεώργιος Σταμάτη, Άννα Ευθυμίου, Τάσος Χατζηβασιλείου, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρης Μάντζος και Λιάνα Κανέλλη.
Η κ. Δημητρίου ανέφερε στις δηλώσεις της ότι, η Ελληνική αντιπροσωπεία φιλοξενείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων «γιατί θεωρούμε ότι πέραν της άριστης σχέσης, συνεργασίας που υπάρχει για τα μείζονα και όχι μόνο ζητήματα τα οποία εγείρονται ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, του θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να συζητήσουμε τις ποικίλες εξελίξεις τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε». Ειδικότερη αναφορά έγινε στη συζήτηση που είχαν, είπε, για το μεταναστευτικό, για το Κυπριακό αλλά και για άλλα πολιτικά ζητήματα όπως το θέμα της ομοφωνίας στην Ευρώπη «και αλλά σοβαρά πολιτικά θέματα για τα οποία πρέπει να έχουμε άποψη».
«Αυτή την προμετωπίδα άριστης σχέσης πρέπει να την κρατήσουμε και να την εξελίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε», είπε. Εξάλλου, συνέχισε, «δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε την στήριξη της Ελλάδας όχι μόνο στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά στην Ευρώπη και ευρύτερα, και αυτός ο άρρηκτος δεσμός, ο αδερφικός δεσμός συνεργασίας είναι ακριβώς και το μεγαλύτερο διπλωματικό πλεονέκτημα της Κύπρου μας η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό κατοχή για περισσότερο από 50 χρόνια».
Σημείωσε ότι ως μέρος του προγράμματος, θα υπάρχει ξενάγηση επί της Πράσινης Γραμμής «για να αντιληφθούν ακριβώς ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει» αλλά και επιμέρους συζητήσεις όπως και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την Τρίτη για τις πολιτικές προκλήσεις ενόψει και των ευρωεκλογών, «και είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε, να αναχαιτίσουμε τον αρνητισμό, την ακραία ρητορική ή ακόμη και τις ακραίες πολιτικές επιλογές που δεν συνάδουν καθόλου με τις αρχές και τις αξίες μας, η δεν συνάδουν καθόλου με αυτά που πρεσβεύει η ίδια η ΕΕ».
Η κ. Μπακογιάννη, με τη σειρά της, ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελληνικής αντιπροσωπείας τον κ. Τορναρίτη για την πρόσκληση.
Σημείωσε ότι συμμετέχει η πλήρης αντιπροσωπεία και ότι όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου που συμμετέχουν στο ΣτΕ είναι παρόντα «και αυτό δείχνει ακριβώς την στενή συνεργασία την οποία η ελληνική και οι κυπριακή αντιπροσωπεία έχουν στο ΣτΕ».
Ανέφερε ότι οι δύο αντιπροσωπείες, λειτουργούν ως μία αντιπροσωπεία στις περισσότερες περιπτώσεις. «Τα κόμματα έχουν διαφορετικές θέσεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά όταν δίνουμε τη μάχη για το Κυπριακό, όταν δίνουμε τη μάχη για τις αρχές και τις αξίες μας, παύουνε οι οποιεσδήποτε διαφορές και λειτουργούμε ως μία ομάδα με αρκετούς ψήφους», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι η συνεχής παρουσία των μελών των δύο αντιπροσωπειών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, «μας έχει ονοματίσει μία από τις ισχυρότερες ομάδες στο ΣτΕ, και αυτό είναι εξαιρετικά καλό όταν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί».
Είπε ότι οι νεότεροι συνάδελφοί της θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Πράσινη Γραμμή, σημειώνοντας ότι, «είναι όνειδος για την Ευρώπη ότι το τελευταίο τοίχος εξακολουθεί και υπάρχει, και υπάρχει εδώ στη Λευκωσία». «Είναι κάτι με το οποίο ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε και ποτέ δεν θα αποδεχθούμε, και αυτό έχει τη δική του δυναμική και τη δική του σημασία για τις θέσεις τις οποίες Ελλάδα και Κύπρος έχουν μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ευχαρίστησε την κ. Δημητρίου για «την καταπληκτική φιλοξενία», σημειώνοντας «με πόνο ψυχής», όπως είπε, «ότι φοβάμαι ότι πρέπει να αποδεχτώ ότι είναι καλύτερη από την Κρητική».
Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, «δεν υπάρχουν πολιτικοί χώροι του καθενός ή της καθεμίας, υπάρχει Ελλάδα, υπάρχει Κύπρος, υπάρχει Ευρώπη, και έτσι πρέπει να λειτουργούμε». Ευχαρίστησε τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, τον κ. Τορναρίτη, την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τον Γιώργο Λουκαΐδη και τον Κωστή Ευσταθίου «για την πραγματικά αξιόλογη πορεία τους, παρουσία τους, παρέμβασή τους στα ζητήματα που αφορούν το συμβούλιο της Ευρώπης ειδικότερα και όχι μόνο».
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, η καλή συνεργασία μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών αλλά και το θέμα ένταξης του Κοσόβου στο ΣτΕ.
«Άλλο το θέμα των κατεχομένων και άλλο του Κοσόβου»
Για το θέμα του Κοσόβου, η κ. Μπακογιάννη, ανέφερε κατά τη συζήτηση, ότι, το Κόσοβο ζήτησε να μπει στο ΣτΕ πριν περίπου 1.5 χρόνο, και ότι το Συμβούλιο Υπουργών μετά από ένα χρόνο, έστειλε στην Γενική Συνέλευση του Συμβούλου αίτημα για γνωμοδοτική έκθεση, η οποία κατέληξε στα δικά της χέρια (ως εισηγήτρια για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΣτΕ).
Η έκθεση είναι θετική και αναφέρει όλα όσα πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω προστασία της Σέρβικης μειονότητας στο Κόσοβο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πίεση της διεθνούς κοινότητας ήταν πολύ μεγάλη γιατί το Κόσοβο έχει από νομικής πλευράς ενστερνιστεί πλήρως όλο τον νομικό πολιτισμό της ΕΕ.
Σημείωσε ότι δεν είναι απόφαση της Γενικής Συνέλευσης εάν θα μπει το Κόσοβο το ΣτΕ αφού είναι γνωμοδοτικό όργανο και ότι είναι το Συμβούλιο των Υπουργών που θα πάρει την τελική απόφαση του. Η γνωμοδότηση, ανέφερε, δεν μιλά για το καθεστώς του Κοσόβου, διότι δεν είναι δουλειά της Γενικής Συνέλευσης να πει αν το Κόσοβο έχει το καθεστώς κράτους ή όχι και ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν εκεί.
Σε σχέση με το θέμα της Κύπρου, η κ. Μπακογιάννη, ανέφερε ότι η Κύπρος και το Κόσοβο είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και ότι αυτό είναι κάτι που λέει το Δικαστήριο της Χάγης, ότι, όπως ανέφερε, άλλο το θέμα των κατεχομένων και άλλο του Κοσόβου.
Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι αυτό το θέμα θα το συζητούσαν και κατ’ ιδίαν.