31.3 C
Nicosia
Δευτέρα 7 Οκτώβριος 2024 | 14:18

«Όλοι μαζί να πέσει η κατοχή – Όλοι μαζί για επανένωση» φώναξας μαθητές και φοιτητές

Την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδίκασαν σήμερα με πορείες και εκδηλώσεις μαθητές και φοιτητές, με αφορμή την 40η θλιβερή επέτειό της.

Στη Λευκωσία, εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν το πρωί στη χονδρική αγορά του Δήμου Λευκωσίας στο Καϊμακλί και από εκεί πορεύτηκαν προς το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κύπρος – Ενιαία – Ομοσπονδιακή» και «Όλοι μαζί να πέσει η κατοχή – Όλοι μαζί για επανένωση» και κρατώντας πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι – Κοινός αγώνας – Κοινή πατρίδα» και «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», οι μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο οδόφραγμα όπου διαβάστηκε ψήφισμα της ΠΣΕΜ ενάντια στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με το οποίο οι μαθητές καταδικάζουν «την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η τότε εθνικιστική τ/κ ηγεσία του Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία» και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, που θα επανενώνει τον λαό και τον τόπο.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιώργος Μωυσή, στην ομιλία του τόνισε ότι σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Σημείωσε πως εννιά χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και ο εγκάθετος τους στην Κύπρο, Ραούφ Ντενκτάς, προχώρησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας, ενισχύοντας έτσι τα κατοχικά δεδομένα και τη διχοτόμηση.

Σημείωσε, επίσης, πως οι μαθητές ως η φωνή του μέλλοντος, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να σταθούν ανάχωμα σε όσους προωθούν τη διχοτόμηση, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

«Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ειρηνική συμβίωση  Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων στον τόπο που τους γέννησε. Γιατί αυτό το μικρό νησί, αυτός ο λαός δεν μπορεί να παραμείνει μοιρασμένος» είπε, υποδεικνύοντας ότι «με τις σημερινές εκδηλώσεις, σε όλες τις επαρχίες, ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, θα μας βρίσκουν απέναντι τους».

Λίγο αργότερα στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού (Ορφέα) εκδήλωση καταδίκης πραγματοποίησε και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), με τους φοιτητές να συγκεντρώνονται μπροστά στο οδόφραγμα φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια» και «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», κρατώντας πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Όλοι μαζί για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, επανενωμένη».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αντιπροσωπεία της ΠΟΦΕΝ επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Στο ψήφισμά της, η ΠΟΦΕΝ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, υποδεικνύοντας ότι η ενέργεια στην οποία προχώρησαν η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η Άγκυρα, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 του Νοέμβρη του 1983 παρά μόνο έκνομη και αποσχιστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Στο ψήφισμά της η ΠΟΦΕΝ διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με στόχο την επανένωση και την απελευθέρωση της Κύπρου, με μια λύση που θα αποκαθιστά τους πληγέντες της εισβολής και ταυτόχρονα, να καθιστά τις επόμενες γενιές, ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Ραφαήλ Ζαχαριάδης διεμήνυσε πως η νέα γενιά έχει ευθύνη να γίνει μπροστάρης στον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, με στόχο μιας βιώσιμη λύση που θα απαλλάσσει την χώρα μας από τις απαράδεκτες συνθήκες εγγυήσεως, τα επεμβατικά δικαιώματα, τους ξένους στρατούς και τα συρματοπλέγματα.

Κάλεσε στο πλαίσιο αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξή της επανέναρξης των συνομιλιών. «Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε πως και οι δύο πλευρές θα δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για εξεύρεση κοινής συνισταμένης που θα μας επιτρέψει να πορευθούμε προς μια λύση δίκαιη και λειτουργική που θα ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού», ανέφερε. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντικατοχικά τραγούδια.

Εκδήλωση καταδίκης από τη ΠΣΕΜ και στη Λεμεσό

Στο μεταξύ, με πορεία από το παλιό νοσοκομείο της πόλης προς την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Επαρχιακή Διοίκηση),  μαθητές και μαθήτριες καταδίκασαν και στη Λεμεσό την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο των παγκύπριων εκδηλώσεων της ΠΣΕΜ.

Κρατώντας πανό, πλακάτ και σημαίες της Κύπρου, οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα καταδίκης του ψευδοκράτους και υπέρ μιας επανενωμένης και ανεξάρτητης Κύπρου.

Την ομιλία εκ μέρους της ΠΣΕΜ ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΕΣΕΜ) Λεμεσού, Αλέξανδρος Καυκαλιάς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το PwC Academy και το ICAEW παρουσιάζουν το καινοτόμο πρόγραμμα «Business Professionals Certificate»

Η PwC Κύπρου και το PwC’s Academy είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έναρξη του προγράμματος Business Professionals Certificate (BPC), αρχής γενομένης από...

Νόμπελ Ιατρικής: Στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν το βραβείο για την ανακάλυψη του microRNA

Στους Αμερικανούς επιστήμονες Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ιατρικής, για την ανακάλυψη του microRNA. BREAKING NEWS The 2024 #NobelPrize in Physiology or Medicine...

Νέο παραλήρημα Τατάρ: Μακροπρόθεσμος στόχος η κατεδάφιση και η ανοικοδόμηση στο Βαρώσι

Μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι η κατεδάφιση και η ανοικοδόμηση κάποιων κτιρίων και η ανακαίνιση ορισμένων άλλων στο Βαρώσι, κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της...

Με «εποικοδομητική διάθεση» και «ειλικρινή πολιτική βούληση» στη συνάντηση με Τατάρ ο ΠτΔ

Δύο ώρες διήρκησε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές...

Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου – Ιαπωνίας στους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ιαπωνίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, τόσο σε διακρατικό...

Για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα η Αννίτα μαζί με Στέφανο, Νικόλα και Τορναρίτη

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, μεταξύ 8 και 13 Οκτωβρίου 2024, θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!