Με πρωτοβουλία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε σήμερα ειδική συνεδρίαση για να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για το Τρόοδος και της ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων, δήλωσε ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων Χαράλαμπος Χριστοφίνας σημειώνοντας ότι λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις.
Όπως είπε σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν παρθεί αποφάσεις που αφορούν την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, την ενίσχυση των ορεινών σχολείων της Κύπρου και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, παροχής υγείας στους κατοίκους των ορεινών περιοχών.
Σημείωσε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αναβάθμιση του περιφερειακού νοσοκομείου Τροόδους για το 2020-2025 με ένα ποσό περίπου 1,8 εκ. ευρώ ενώ για το 2024 υλοποιείται ένα πρόγραμμα αναβάθμισης με ένα συνολικό κόστος 680 χιλ. ευρώ.
Στα πλαίσια αναβάθμισης και του τουριστικού προϊόντος και των αθλητικών υποδομών Τροόδους, είπε ο κ. Χριστοφίνας, έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση του κέντρου Γλαύκος Κληρίδης στον Αγρό κι έχει αποφασιστεί ήδη η δημιουργία ενός κέντρου παροχής υψηλού αθλητισμού στην Κυπερούντα, ανάπτυξη της τάξης του 1,8 εκ. ευρώ που σε συνδυασμό με το πρώτο που θα είναι μια ευρύτερη στρατηγική για όλες τις αναπτύξεις της περιοχής.
«Παράλληλα έχουμε τροχιοδρομήσει κι άλλες αναπτύξεις και παρεμβάσεις σε άλλα αθλητικά κέντρα της περιοχής, όπως είναι τα Σπήλια, ο Άγιος Ιωάννης, οι Κυβίδες, το Παλαιχώρι και με αυτές τις εισηγήσεις νομίζω ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε στους νέους αλλά και στον υπόλοιπο πληθυσμό που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό περισσότερες ευκαιρίες», πρόσθεσε.
Εχουμε συζητήσει όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και συσσωρευτεί για τις ορεινές κοινότητες, συνέχισε, και στα πλαίσια αυτά σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία προωθούνται διάφορες δράσεις για υλοποίηση του προγράμματος για να μπορέσουμε να είμαστε πιο κοντά στους πολίτες.
Ο κ. Χριστοφίνας ανέφερε ότι αποφασίστηκε ήδη η δημιουργία ενός σταθμού λεωφορείων στον Σαϊττά, το οποίο έργο άρχισε ήδη να σχεδιάζεται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2026. Παράλληλα, είπε, σχεδιάζεται κι ένας τέτοιος σταθμός στην περιοχή Λευκωσίας. Ο σταθμός αυτός, σημείωσε, θα συνδέει την Ορεινή Λεμεσού με τα αεροδρόμια και το Λιμάνι της Λεμεσού. Κρίναμε, πρόσθεσε, ότι ήταν αναγκαιότητα για να εξυπηρετήσει όχι μόνο τον πληθυσμό μας αλλά και τους μαθητές στην διακίνηση τους στις διάφορες δραστηριότητες.
Παράλληλα, είπε, ενισχύουμε και το τουριστικό προϊόν της υπαίθρου που ήταν μια απαίτηση όλων των τουριστικών φορέων της υπαίθρου.
«Έχουμε προχωρήσει και έχουμε συζητήσει για την ενίσχυση της ικανότητας πλέον των κοινοτήτων για να συμβάλουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοφίνας είπε πως υλοποιούνται τα μεγάλα έργα διασύνδεσης των πόλεων με τις ορεινές κοινότητες όπως είναι η τρίτη φάση του δρόμου Αστρομερίτη-Ευρύχου, ο δρόμος προς το Παλαιχώρι ενώ σημείωσε ότι θα προχωρήσει το δεύτερο τμήμα του Δένεια-Αστρομερίτης σύντομα με άλλες διαδικασίες.
«Η ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων δεν είναι ένας μονόδρομος δεν αφορά μόνο ένα Υπουργείο, είναι μια ολιστική προσέγγιση που αφορά οριζόντια όλα τα Υπουργεία. Για αυτό γίνονται αυτές οι συναντήσεις και προσπαθούμε στο πλαίσιο αυτό να συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τις ορεινές κοινότητες για να δώσουμε στο κόσμο της υπαίθρου αυτό που της αξίζει», συμπλήρωσε.