29.8 C
Nicosia
Τετάρτη 3 Ιούλιος 2024 | 10:10

Χ. Προύντζος: Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πετύχει στη Λευκωσία

Τη βεβαιότητα ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πετύχει στη Λευκωσία εξέφρασε ο νέος Δήμαρχός της Χαράλαμπος Προύντζος κατά τη τελετή παράδοσης – παραλαβής της δημαρχίας της πρωτεύουσας.

«Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλλαγή με αυτοπεποίθηση γιατί πιστεύω ότι θα πετύχει και θα την κάνουμε να πετύχει», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι θέλει να μεταφέρει αυτό το  αίσθημα ασφάλειας και στους εργαζόμενους και να τους δώσει τη διάθεση για να εργαστούν για κάτι καλύτερο και για αυτούς και για τον δήμο.

Σημείωσε επίσης ότι οι δήμοι είναι ουσιαστικά υπηρέτες των δημοτών και είπε ότι αν κάτι θέλει να χαρακτηρίσει αυτή τη θητεία είναι να μπει ο δημότης στο επίκεντρο και να του δείξουν ότι νοιάζονται ακόμα περισσότερο, προσφέροντάς του ένα λελογισμένο κόστος.

Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια, είπε, θα είναι οι εργαζόμενοι στον Δήμο. Πρόσθεσε ότι πρώτιστη μέριμνά του είναι να επισκεφθεί όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες του νέου Δήμου Λευκωσίας, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η αλλαγή πάντα είναι δύσκολη, γίνεται ουσιαστικά σε τέτοιο εύρος μόνο στη Λευκωσία, όπου ενοποιούνται υπηρεσίες και ενοποιούνται οι τέσσερις μεγάλοι αστικοί δήμοι.

O κ. Προύντζος ανέφερε ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από σήμερα αποτελεί τομή για την αυτοδιοίκηση της Κύπρου, και εξέφρασε την ελπίδα να είναι αποτελεσματική, προσφέροντας καλύτερη υπηρεσία στους δημότες και να δημιουργήσει βιώσιμα, υγιή και αποδοτικά σχήματα προς όφελος όλων.

Παράλληλα σημείωσε την ιστορικότητα και την ιδιαιτερότητα της Λευκωσίας  της πρωτεύουσας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που «οι αιώνες της έχουν χαρίσει πολυπολιτισμικότητα, αρχοντιά και μία αισιόδοξη ματιά στο μέλλον».  Σημείωσε επίσης ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης «κάτι που δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχνάμε και κάτι για το οποίο ο καθένας από το δικό του μετερίζι, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να το αλλάξουμε».

Πρόσθεσε ότι αυτή η ιστορικότητα τόσο της Λευκωσίας, όσο και της παρούσας στιγμής, με τη μεταρρύθμιση της ΤΑ αποτελεί για τον ίδιο ένα μεγάλο βάρος. Πρόσθεσε ότι σε αυτή ειδικά τη συγκυρία ο δήμαρχος θα πρέπει να δώσει τον τόνο «για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο κ. Προύντζος ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση δεν συνεπάγεται ουσιαστικά απορρόφηση τεσσάρων δήμων από το Δήμο Λευκωσίας, αλλά συνένωση τεσσάρων μεγάλων αστικών δήμων σε ένα μεγαλύτερο δήμο, τον Δήμο Λευκωσίας. Έστειλε το μήνυμα της ενότητας και της προσπάθειας δημιουργίας μιας Λευκωσίας, όπου η Έγκωμη, ο Άγιος Δομέτιος, η Αγλαντζιά και η Λευκωσία, όπως υφίστανται σήμερα, θα δημιουργήσουν «έναν ισόρροπο, αναπτυξιακά ομόθυμο, υγιή δήμο που θα μεριμνά για όλους τους δημότες του ανεξαιρέτως».

Ανέφερε ακόμα ότι προσδοκεί στη στενή συνεργασία με τους τέσσερεις αντιδημάρχους και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μαζί με το δημοτικό συμβούλιο θα καταφέρουν να φέρουν αποτελέσματα.

Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα και αυτό αποδείχθηκε, αφού έλαβε στήριξη από όλους ανεξαιρέτως τους χώρους. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο είναι μια σημαντική ευλογία, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση με καθαρό μυαλό, μακριά από εξαρτήσεις και με το βλέμμα στη δουλειά και όχι σε οτιδήποτε άλλο.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για το έργο του απερχόμενου δήμαρχου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, αναφέροντας ότι έχει θέσει τις βάσεις για μια νέα Λευκωσία η οποία θα είναι πιο σύγχρονη, μια ευρωπαϊκή πόλη. Ανέφερε ότι θα κτίσει σε αυτό το έργο, σε συνεργασία με τον κ. Γιωρκάτζη ,που αναλαμβάνει επικεφαλής του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι στη βάση του προγράμματός του υπάρχουν δράσεις που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τη δημιουργία υποδομών που θα εξυπηρετήσουν όλους τους κατοίκους της μοιρασμένης πόλης, προσδοκώντας στην απελευθέρωση και στην επανένωση.

Έδωσε τέλος του μήνυμα ότι η Λευκωσία θα είναι εδώ, ισχυρότερη, οριστικότερη, η πρωτεύουσα της Κύπρου.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνστνατίνος Γιωρκάτζης σημείωσε ότι  οι προκλήσεις για τον νέο δήμο είναι πολλές και μεγάλες με μεγαλύτερη την ενσωμάτωση, τόσο των δημοτών, όσο και των εργαζομένων των δήμων Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Έγκωμης.

«Είμαι σίγουρος ότι θα κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να νιώσουν όλοι οι πολίτες από την πρώτη μέρα ισότιμοι δημότες του νέου Δήμου, αλλά και ότι η νέα υπηρεσία θα παρέχει καλύτερες, πιο ποιοτικές υπηρεσίες έγκαιρα και φυσικά με το χαμηλότερο δυνατό κόστος», ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι  η συνένωση των τεσσάρων δήμων στόχο έχει τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος, για να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα στην νέα τοπική αρχή για να μπορεί να ικανοποιεί επιτέλους με επάρκεια τις καθημερινές λειτουργικές τις υποχρεώσεις.

Η δεύτερη πρόκληση, όπως ανέφερε, είναι και η ολοκλήρωση των έργων αξίας €54 εκατομμυρίων που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη αλλά και των έργων αξίας €61 εκατομμυρίων που έχουν σχεδιάσει και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν στον Δήμο Λευκωσίας, όπως και τα άλλα έργα που από κοινού έχουν προγραμματιστεί με τους άλλους δημάρχους.

Σημείωσε επίσης ότι ο ανταγωνισμός για χρηματοδότηση πλέον είναι εξαιρετικά έντονος και επιβάλλεται η αγαστή αποδοτική συνεργασία του Συμβουλίου και της υπηρεσίας του δήμου ώστε αυτή να μην τεθεί σε κίνδυνο.

Ανέφερε ότι ο ίδιος φέυγει ικανοποιημένος για όσα μέσα σε δύσκολες συνθήκες επιτεύχθηκαν και περήφανος γιατί αφήνει την πόλη καλύτερη από ό,τι την είχε παραλάβει.

Ευχαρίστησε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που υπηρέτησαν τη Λευκωσία και όλα τα μέλη της δημοτικής υπηρεσίας για την αφοσίωση, την εργατικότητα που επέδειξαν και τη στήριξη που του παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ευχήθηκε τέλος κάθε επιτυχία στο νέο δήμαρχο στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και διαβεβαίωσε ότι θα τον στηρίξει όπου μπορεί να φανεί χρήσιμος για το καλό της πόλης.

Οι απερχόμενοι Δήμαρχοι Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου, Αγίου Δομετίου Κώστας Πέτρου και Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου σημείωσαν ότι από τη Λευκωσία θα κριθεί η επιτυχία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξέφρασαν την ευχή αυτή να πετύχει τους στόχους της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο ΚΟΑΠ ολοκλήρωσε πληρωμές €3,2 εκ. για περιβαλλοντικές κλιματικές παρεμβάσεις

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις πληρωμές στους δικαιούχους των Περιβαλλοντικών, Κλιματικών Παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ της Κύπρου για...

Υπ.Μεταφορών: «Καλύτερη διαχρονικά» η επιβατική κίνηση α’ εξαμήνου, με σχεδόν 3,5 εκ.

Η επιβατική κίνηση Ιουνίου 2024 των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου ανήλθε στους 1.300.041 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 5,04% σε σχέση με το 2023, ανακοίνωσε την...

Γερμανία: Αστυνομικός απολύθηκε επειδή… έκλεψε τυρί από φορτηγό σε τροχαίο

Ένας Γερμανός αστυνομικός που απολύθηκε από την υπηρεσία του επειδή έκλεψε τυρί τσένταρ από ένα αναποδογυρισμένο φορτηγό ενώ είχε αναλάβει να διευθετήσει ένα τροχαίο ατύχημα έχασε την έφεση...

Θεσσαλονίκη: 12χρονος συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονου

Ένας 12χρονος συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 9χρονου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί καταγγελία από τον παππού του 9χρονου στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων...

Φωτιές από κεραυνό σε δασικές εκτάσεις στη Θάσο

Δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις, στις περιοχές Παναγιά (Ντα) και Σκάλα Ποταμιάς, εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 05.00 το πρωί, στο νησί της Θάσου, λόγω...

Μπάιντεν για ντιμπέιτ: «Ημουν εξαντλημένος από τα ταξίδια»

Καθώς τουλάχιστον 25 Δημοκρατικοί βουλευτές ετοιμάζονται να ζητήσουν από τον Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) να αποσυρθεί από την κούρσα  - έστω και τώρα, 5 μήνες πριν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!