13.8 C
Nicosia
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025 | 17:18

Χωρίς παρατράγουδα οι δύο διαφορετικές διαμαρτυρίες για μετανάστες στη Λεμεσό

Υπό την επιτήρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, το βράδυ της Παρασκευής, οι δυο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η μια του ΕΛΑΜ, για την έξαρση της παραβατικότητας από παράνομους μετανάστες και η άλλη, ενάντια στο φασισμό.

Στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, έξω από το Διοικητήριο, συγκεντρώθηκαν περί τα 700 άτομα για την διαμαρτυρία του ΕΛΑΜ, στην οποία μίλησε ο Πρόεδρος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου, ο Αντιπρόεδρος Βαγγέλης Τσαγγαρίδης και ο επικεφαλής της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού, Πόλυς Ανωγυριάτης.

Στην ομιλία του, ο κ. Χρίστου ανέφερε πως «από την καρδιά της Λεμεσού στέλνουμε το μήνυμα πως δεν επιθυμούμε να γίνουμε μειονότητα στην ίδια τη χώρα μας». «Απαιτούμε την άμεση απέλαση όσων εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία μας, την εφαρμογή αυστηρότερου πλαισίου μεταναστευτικής πολιτικής», συμπλήρωσε.

Είπε, μεταξύ άλλων, πως το ΕΛΑΜ αναγνωρίζει ότι μειώνονται οι ροές και αυξάνονται οι απελάσεις και με ικανοποίηση «το πιστώνουμε στους αρμόδιους», ωστόσο υπέδειξε ότι «απέχουμε αρκετά από το σημείο που μπορούμε να πούμε ότι το εν λόγω θέμα έκλεισε». Απόδειξη, συνέχισε, είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που τους έχει δοθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας σε σχέση με το 2022 και το 2023.

Λέγοντας ότι μακραίνει ο κατάλογος με τα περιστατικά εγκληματικής δράσης στα οποία εμπλέκονται παράνομοι αλλοδαποί και ότι αρκετές περιοχές γκετοποιούνται, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται από τον γηγενή πληθυσμό, ο κ. Χρίστου επεσήμανε πως οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια και ζητούν επίμονα να επανέλθει η νομιμότητα ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι αυτοί και οι οικογένειες τους.  «Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται, πρωτίστως, πολιτική βούληση, η οποία υπάρχει μόνο σε προεκλογικές περιόδους από τα υπόλοιπα κόμματα», πρόσθεσε.

Η Κύπρος, συνέχισε, είναι χώρα με ιστορία, πολιτισμό, εθνική και θρησκευτική ταυτότητα και σε αυτήν «δεν υπάρχουν μόνο διεφθαρμένοι και βολεμένοι», προσθέτοντας ότι «αν και λίγοι, επιβιώσαμε στο πέρασμα των αιώνων γιατί εδώ γεννήθηκαν άνθρωποι με τεράστιο μεγαλείο ψυχής». Έφερε δε ως «φωτεινό παράδειγμα» τον 17χρονο μαθητή Πετράκη Γιάλλουρο, ο οποίος σκοτώθηκε από τους Βρετανούς σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου του 1956, κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης.

«Όλα μπορούν να αλλάξουν αν το θελήσουμε. Πρώτα η Κύπρος», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ.

Ακολούθως, οι διαμαρτυρόμενοι πορεύθηκαν στους δρόμους του κέντρου της Λεμεσού, υπό τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες επίσης επιτηρούσαν την παράλληλη διαμαρτυρία ενάντια στο φασισμό, που πραγματοποιήθηκε σε κοντινή απόσταση, στο μόλο Λεμεσού, με τη συμμετοχή 100 με 150 ατόμων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όλα κύλησαν ομαλά και οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν χωρίς να σημειωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!