24.9 C
Nicosia
Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024 | 21:54

Χριστοδουλίδης: Έτοιμος για διάλογο ακόμα και αύριο – Ζητά αρραγές εσωτερικό μέτωπο

Την ετοιμότητά του να προσέλθει ακόμη και αύριο στο τραπέζι του διαλόγου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και των αρχών και αξιών της ΕΕ, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε γραπτή του δήλωση για την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια «για επιτυχία του αγώνα μας», είναι η ύπαρξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου, αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από την αποφράδα μέρα της β’ φάσης της βάρβαρης εισβολής της Τουρκίας που διαίρεσε με τη βία την Κύπρο, την έθεσε υπό κατοχή, εκδίωξε χιλιάδες συμπατριωτών μας και καθόρισε τραγικά το μέλλον της Κύπρου, του λαού της και τη σύγχρονη ιστορία της», αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη δήλωσή του.

«Μισό αιώνα μετά καταδικάζουμε το έγκλημα στην Κύπρο, τη συνεχιζόμενη κατοχή και Δεν Ξεχνάμε. Τιμούμε και μνημονεύουμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους, τους ηρωικά μαχόμενους, τις γυναίκες και τα παιδιά της προσφυγιάς», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η δικαίωση θα έρθει μόνο μέσω της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, της απελευθέρωσης, της επανένωσης, όταν στην Κύπρο επικρατήσουν πραγματικές συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας». Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Κύπρου και των παιδιών μας, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η μη λύση δεν είναι λύση. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, παραμένουμε μαχητικά αισιόδοξοι για μια επανενωμένη Κύπρο όπως μας αξίζει», δηλώνει.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, σημειώνει, «εργάζομαι άοκνα για να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν».

«Μοναδικός στόχος, η επιτυχής κατάληξη της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες από τον ΓΓ των ΗΕ, ως αποτέλεσμα και της αναγνώρισης της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης από τη διεθνή κοινότητα, για επίλυση του προβλήματος», προσθέτει.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι, οι όποιες προκλήσεις και οι αδιάλλακτες τοποθετήσεις δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν. «Αντίθετα, μας πεισμώνουν περισσότερο, ώστε να εργασθούμε πιο επίμονα και μεθοδικά, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δημιουργώντας προϋποθέσεις και ευκαιρίες», προσθέτει.

«Είμαι έτοιμος να προσέλθω ακόμη και αύριο στο τραπέζι του διαλόγου, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για αναζήτηση λύσης, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και ασφαλώς των αρχών και αξιών της ΕΕ, στην οποία η Κύπρος είναι κράτος μέλος και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού», δηλώνει.

Οι προκλήσεις που υπάρχουν μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο διασφαλίζει τα συμφέροντα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών, σημειώνει.

Κλείνοντας, αναφέρει ότι «σε αυτή την προσπάθεια για επιτυχία του αγώνα μας», απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου και οι συνεχείς προσπάθειες για μια ισχυρή Κυπριακή Δημοκρατία, ευημερούσα και ακμάζουσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκληρές δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τα έκτροπα στα γήπεδα – Η ηγεσία της ΚΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται

Η ηγεσία της ΚΟΠ και ο Πρόεδρος της να αναλάβουν τις ευθύνες τους είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με...

Iράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε με πυραύλους τη Ρωσία

 Την ώρα που δυτικές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του...

Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι θωρακισμένος

«Είμαστε όλοι εδώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Καστανιές...

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Ρουμανία

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ρουμανία, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC). Σύμφωνα με μαρτυρίες στο EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές...

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Σε αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας...

Πρόστιμο €1.500 και κατάσχεση φαρμάκων για άλογα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων σε όχημα οδηγού που μετέβαινε από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, στο οδόφραγμα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!