7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:28

Υφ. Πρόνοιας: Στις 90 μέρες ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ΕΕΕ

Κατά 75% μειώθηκε ο μέσος χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ΕΕ σε δέκα μήνες το 2023, φτάνοντας στις 90 ημέρες, ανέφερε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου με θέμα «Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση του ΕΕΕ», η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο ΓΤΠ, στη Λευκωσία.

Η κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι η υλοποίηση του Εκσυγχρονισμού και της Αναβάθμισης του ΕΕΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιέχει τρεις παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος, όπως είπε, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων, ενώ η δεύτερη είναι ο άμεσος τερματισμός της παροχής του επιδόματος εκεί και όπου εντοπίζεται ύπαρξη δόλου ή προσπάθειας εξαπάτησης του συστήματος με την ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου. Η τρίτη παράμετρος είναι η ενσωμάτωση και συμπερίληψη όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ στο κοινωνικό σύνολο με την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, ή σε προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης, ή σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη παράμετρο, η κ. Ευαγγέλου είπε ότι «καταφέραμε τους 10 αυτούς μήνες να μειώσουμε αισθητά τον μέσο χρόνο εξέτασης αιτήσεων σε 90 ημέρες, εκεί που χρειάζονταν 12 ή ακόμα και 24 μήνες για την εξέταση μιας αίτησης», επισημαίνοντας ότι ο μέσος χρόνος εξέτασης μειώθηκε κατά 75%. Εν συνεχεία, η Υφυπουργός σημείωσε ότι «επόμενος στόχος, εντός του τρέχοντος έτους είναι ο μέσος χρόνος εξέτασης των αιτήσεων να μειωθεί σε 60 ημέρες».

Η Μαριλένα Ευαγγέλου ανέφερε ότι από την 1η Μαρτίου 2023 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 εξετάστηκαν 8.239 αιτήσεις, αρκετές εκ των οποίων εκκρεμούσαν από τα τέλη 2020, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022 είχαν εξεταστεί 6.769 αιτήσεις. Δηλαδή, κατά το 2023 εξετάστηκαν 22% περισσότερες αιτήσεις από την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Την 1η Ιανουαρίου 2024, πρόσθεσε, εκκρεμούσαν για εξέταση 1.362 αιτήσεις, ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκκρεμούσαν 5.828. Δηλαδή, οι εκκρεμότητες έχουν μειωθεί κατά 74%. «Οι πλείστες αιτήσεις που εκκρεμούν σήμερα, έχουν παραληφθεί εντός των τελευταίων 90 ημερών, δηλαδή, εντός του στόχου που έχουμε θέσει», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη παράμετρο, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας επεσήμανε ότι η Ομάδα Ελέγχου, έχει ενισχυθεί από τον Ιούλιο του 2023 και πραγματοποίησε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023 συνολικά 303 στοχευμένους ελέγχους σε υψηλού ρίσκου περιπτώσεις. «Από τους ελέγχους αυτούς έχουν προκύψει 204 τερματισμοί με πλήρη διερεύνηση και συναφή αιτιολόγηση για τα ευρήματα. Η ετήσια εξοικονόμηση από τις 204 περιπτώσεις που τερματίστηκαν ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε. Επιπλέον, τόνισε ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε υψηλού ρίσκου περιπτώσεις, οι οποίες εντοπίζονται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Αναφερόμενη στον στόχο της ενσωμάτωσης και συμπερίληψης όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ στο κοινωνικό σύνολο, η κ. Ευαγγέλου υπέδειξε ότι αυτός επιτεύχθηκε με την ενίσχυση του Μηχανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης, ο οποίος απευθύνεται σε δικαιούχους του ΕΕΕ, που κρίνονται μετά από εξατομικευμένες αξιολογήσεις ότι είναι ικανοί για εργασία ή για κατάρτιση.

Όπως είπε, για όσους κρίνεται ότι δεν είναι ικανοί για εργασία ή κατάρτιση, διαμορφώνεται εξατομικευμένο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης. Όπως εξήγησε, η Κοινωνική Παρέμβαση καταρτίζεται σε έκαστο εξυπηρετούμενο ατομικό πλάνο με συμφωνητικό συνεργασίας, στο οποίο περιέχονται οι στόχοι, που καταλήγουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα κατάρτισης για όσους κρίνεται ότι μπορούν. Διευκρίνισε ότι το συμφωνητικό συνεργασίας είναι δεσμευτικό για τον εξυπηρετούμενο, διαρκεί περίπου 6 μήνες (εκτός από ιδιάζουσες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να δοθεί παράταση) και παραβίασή του οδηγεί στην αποκοπή του επιδόματος.

Το ενισχυμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Παρέμβασης, ανέφερε η κ. Ευαγγέλου, έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του σε δικαιούχους οι οποίοι είναι σε ηλικία που θα μπορούσαν να εργαστούν μετά από υπόδειξη από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Εν συνεχεία, σημείωσε ότι στη διαδικασία προτεραιοποίησης της εξέτασης αιτήσεων που αφορούν σε άτομα με αναπηρίες, παιδιά, υπερήλικες, θύματα βίας και πρώην παιδιά υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, «καταλυτική είναι η συμβολή του τεχνολογικού εργαλείου Κατηγοριοποίησης Ρίσκου (Risk Assessment Tool)  με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης».

Επιπρόσθετα, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην τεχνολογική αναβάθμιση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας με την ανάπτυξη προγραμμάτων αυτοματοποίησης και απλοποίησης διαδικασιών. Όπως είπε, «από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 διενεργήθηκαν περίπου 10.800 αυτοματοποιημένοι έλεγχοι, σε περίπου 32 εργατοημέρες,  οι οποίοι χωρίς την εφαρμογή θα ολοκληρώνονταν σε 737 εργατοημέρες από το προσωπικό της Υπηρεσίας».

Μιλώντας για την ηλεκτρονική αίτηση για ΕΕΕ, η κ. Ευαγγέλου επεσήμανε ότι ένας από τους στόχους του Υφυπουργείου για το 2024 είναι η περαιτέρω προώθηση της χρήσης της μέσω της ενίσχυσης των Σημείων Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας, της αξιοποίησης των Κοινωνικών Λειτουργών της Γειτονιάς και των συνεργασιών με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καταληκτικά, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας τόνισε ότι, μετά από μία δεκαετία ζωής του ΕΕΕ, «ήταν επιβεβλημένη ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί ανταποκρινόμενο πρώτιστα στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και συμβαδίζοντας με τις συστάσεις της ΕΕ». Τόνισε ότι «η διαδικασία συνεχίζεται έτσι ώστε το ΕΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί ως δίχτυ κοινωνικής προστασίας, να παραμείνει αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται επαρκώς και έγκαιρα σε όσους πραγματικά το χρειάζονται».

Ο Γιάννης Νικολαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε ότι έγιναν σωστά βήματα τους τελευταίους 10 μήνες, προσθέτοντας ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμα περισσότερα.

«Η κοινωνική μας ευαισθησία κρίνεται από την ταχύτητα και την ποιότητα της ανταπόκρισής μας», επεσήμανε, υποσχόμενος ότι «έτσι θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε πολύ περισσότερα».

Ο Ιωάννης Βασιλειάδης, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, αναφέρθηκε στη χρήση της Ρομποτικής Αυτοματοποίησης Διεργασιών, επισημαίνοντας ότι προγραμματίζονται και άλλες αυτοματοποιήσεις διεργασιών για ενίσχυση της στήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Ακόμη, σημείωσε ότι το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου ταξινομεί όλες τις αιτήσεις ΕΕΕ με ανάλυση συγκεκριμένων παραμέτρων και κριτηρίων, προσθέτοντας ότι η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης (eEEE) είναι εύκολη και ασφαλής διαδικασία. Τα μηχανογραφικά συστήματα υπό εξέλιξη, είπε, είναι το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Επιδομάτων Πρόνοιας και η Εφαρμογή για κινητές συσκευές.

Ο Φάνος Κουρουφέξης, Ανώτερος Λειτουργός Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, παρουσίασε τον Μηχανισμό Κοινωνικής Παρέμβασης, ο οποίος ξεκινά από τη δημιουργία ατομικού σχεδίου ένταξης για τον κάθε δικαιούχο ξεχωριστά. Όπως εξήγησε αποτελεί προτεραιότητα η διασύνδεση αυτού του ατόμου με την αγορά εργασίας, προσθέτοντας ότι καταρτίζονται συνεργασίες με τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ), την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου (ΚΕΠΑ) και το Τμήμα Εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!