3.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 3:56

Υφ.Μετανάστευσης: Η Πράσινη Γραμμή δεν είναι σύνορο και δεν δεχόμαστε ροές μεταναστών μέσω αυτής

Η Πράσινη Γραμμή δεν είναι σύνορο και δεν θέλουμε να είναι σύνορο, ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Νικόλας Ιωαννίδης, προσθέτοντας πως πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να μην δέχεται ροές μεταναστών μέσω Πράσινης Γραμμής και στόχος μας είναι να μην καταστεί η Πράσινη Γραμμή δίοδος μεταναστών.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο ΚΥΦΑΔΠ Κοφίνου και το Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες» και ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στη νεκρή ζώνη με τους μετανάστες που βρίσκονται εκεί, ο Νικόλας Ιωαννίδης απάντησε πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν θέλουμε να είμαστε σε σύγκρουση ούτε με την Ειρηνευτική Δύναμη ούτε με την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, γι’ αυτό είμαστε σε διάλογο μαζί τους για επίλυση αυτού του προβλήματος».

Εξήγησε πως «δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη νεκρή ζώνη, είναι η ευρύτερη προσέγγιση των ροών από την Τουρκία, μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε την απόφαση ότι δεν θα δέχεται ροές μέσω Πράσινης Γραμμής, τη στιγμή που έχουμε καταφέρει να έχουμε μηδενικές ροές δια θαλάσσης, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια δίοδο», είπε.

Η στρατηγική μας, η πολιτική μας, συνέχισε «αφορά στην επίτευξη του στόχου να μην έχουμε ροές μέσω Πράσινης Γραμμής και γι’αυτό το λόγο είμαστε σε διάλογο με την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και για να λύσουμε το πρόβλημα των ανθρώπων που είναι ήδη εκεί αλλά και να ρυθμίσουμε γενικότερα τη κατάσταση, ούτως ώστε να μην καταστεί η Πράσινη Γραμμή δίοδος μεταναστών».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η κατάσταση στη Πράσινη Γραμμή θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά σημεία από τα οποία μπορούν να περάσουν μετανάστες, ή εάν θα βρεθεί τελικά μια λύση, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι «δεν είναι δίοδος, ακριβώς γιατί οι αρχές της Δημοκρατίας δεν επιτρέπουν τη διέλευση αυτών των ατόμων». «Έχουμε τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής που μας επιτρέπει να επιτηρούμε αποτελεσματικά την Πράσινη Γραμμή σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή, είμαστε σε διάλογο για να δούμε πως μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων. Δεν παραγνωρίζουμε την ανθρωπιστική πτυχή, γι’αυτό και παρέχουμε βοήθεια, ό,τι χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί. Ωστόσο από την άλλη πρέπει να εξισορροπήσουμε ανάμεσα στην πολιτική μας, τη θέση μας ότι δεν θα επιτρέπουμε τις διελεύσεις μεταναστών και από την άλλη έχοντας υπόψη τον ανθρωπιστικό παράγοντα» είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Δημοκρατία ζήτησε ή θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο θέμα, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης απάντησε πως «η ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποια εμπλοκή και δεν χρειάζεται να έχει. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΕΕ, δηλαδή να έχουν ασκηθεί πιέσεις στη Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί κατανοούν την κατάσταση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Πράσινη Γραμμή δεν είναι σύνορο, δεν θέλουμε να γίνει ποτέ σύνορο, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, έχουμε στρατιωτική κατοχή και θα πρέπει να έχουμε υπόψη αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή δεν είναι σύνορο».

«Δεν είναι αυτό που συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη που έρχονται μετανάστες μέσω των συνόρων με άλλες χώρες, έχουμε πολεμική κατοχή, έχουμε άλλους κανόνες και αυτούς πρέπει να λάβουμε υπόψη για αντιμετώπιση της κατάστασης» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου είπε ότι «ήθελα να διαπιστώσω προσωπικά την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου αλλά να δω και την πρόοδο των έργων στις «Λίμνες».

Πρόσθεσε ότι στην Κοφίνου «υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες εκεί, πρόκειται περί αιτούντων άσυλο οι οποίοι αναμένουν την εξέταση των αιτήσεων τους και παραμένουν μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Οι συνθήκες είναι πολύ καλές, υπάρχει κλιματισμός και σίτιση, τα παιδάκια πηγαίνουν σχολείο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ενδιαφερόμαστε για την ευημερία των ανθρώπων αυτών».

Για την επίσκεψη του στο Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες» είπε ότι είναι υπό κατασκευή ένα τεράστιο έργο, πρόκειται για ένα Κέντρο χιλίων κλινών, που μπορεί να φιλοξενήσει χίλια άτομα και ένα προαναχωρησιακό κέντρο 800 θέσεων».

Εξήγησε ότι «τα Κέντρα Φιλοξενίας δεν είναι μόνιμες κατοικίες για τους ανθρώπους αυτούς, είναι Κέντρα που δημιουργούνται ούτως ώστε οι αιτούντες άσυλο, από τη στιγμή που υποβάλλουν την αίτηση τους και δικαιούνται να παραμείνουν στη Δημοκρατία μέχρι να εξεταστεί η αίτηση τους».

«Δεν μπορούμε να διώξουμε αυτούς τους ανθρώπους, για να μην είναι περιπλανώμενοι στις πόλεις και να δημιουργούνται γκέτο, θα διαμένουν σ’αυτά τα Κέντρα Φιλοξενίας ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να έχουμε καθαρή εικόνα για τον αριθμό των αιτούντων και με αυτό τον τρόπο να μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε επίσης «πάρα πολύ σημαντικό το προαναχωρησιακό Κέντρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 800 άτομα με σκοπό τον επαναπατρισμό τους. Ούτε αυτό το Κέντρο αφορά σε μόνιμη διαμονή, αλλά σε χώρο όπου θα κρατούνται όσα άτομα βρίσκονται παρανόμως στην Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό να απελαθούν».

Όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης «είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις αλλά ταυτόχρονα να διαφυλαχθεί η νομιμότητα». «Ήδη φέτος έχουμε περισσότερες επιστροφές αλλοδαπών απ’ ότι ροές» είπε και σημείωσε πως «αυτές οι προσπάθειες, η δημιουργία υποδομών συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια να δώσουμε έμφαση μόνο σε όσους αλλοδαπούς δικαιούνται να παραμείνουν στη Δημοκρατία αφού εξεταστεί η αίτηση τους. Εάν εξεταστεί η αίτηση τους και απορριφθεί τότε θα πρέπει να επαναπατρίζονται».

Θεωρούμε, συνέχισε «πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα έργα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν ούτως ώστε να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσει τη μεταναστευτική της πολιτική».

Ο Υφυπουργός ερωτήθηκε κατά πόσον λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών και εάν η Δημοκρατία είναι έτοιμη και έχει τις υποδομές για να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε «έχει εκμεταλλευθεί την εμπειρία που έχει αποκτήσει δυστυχώς, λόγω των κρίσεων στην περιοχή μας, υπάρχουν τα Εθνικά Σχέδια και υπάρχει και το Εθνικό Σχέδιο «Ναυκράτης» που αφορά στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας».

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχει ο σχεδιασμός, τα στελέχη μας είναι έμπειρα, έχουν γνώση για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, ελπίζουμε να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, να μην έχουμε αυτό που αναμένει πολύς κόσμος, εάν όμως εκδηλωθεί οποιαδήποτε σύρραξη και εάν υπάρξουν μεταναστευτικές ροές, τότε θα θέσουμε σε λειτουργία τον εθνικό σχεδιασμό, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!