Για μια ολιστική προσέγγιση για ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής στήριξης των νέων θα εργαστεί η Κύπρος ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η κ. Μιχαηλίδου συμμετείχε σε συναντήσεις Υπουργών αρμοδίων για θέματα παιδείας και νεολαίας τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη συμμετέχει στις συζητήσεις για θέματα αθλητισμού.
Ειδικότερα, την Τρίτη το απόγευμα θα συζητηθεί η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας στα σχολεία μέσω διατομεακής συνεργασίας, καθώς και το πώς μπορεί να επιτευχθεί συμμετοχή των αθλητών στη διαμόρφωση πολιτικής.
Τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, η κ. Μιχαηλίδου συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους εθνικών Συμβουλίων Νεολαίας σχετικά με τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων και τη διαδικτυακή τους ευημερία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαλόγου για τη Νεολαία.
Η Υπουργός υπογράμμισε πως ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο μισό του 2026, η χώρα θα εργαστεί για να καταστήσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές φιλικότερες προς τους νέους, «δίνοντας έμφαση σε μια διατομεακή προσέγγιση για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής στήριξης των νέων», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο συζήτησης για τις ψηφιακές απειλές και την παραπληροφόρηση, η κ. Μιχαηλίδου πρότεινε την ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού και της κριτικής σκέψης στην εκπαίδευση καθώς και τη θεσμική συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση ψηφιακών πολιτικών και αξιοποίηση εργαλείων, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, με υπευθυνότητα και διαφάνεια. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέφερε πως αναμένει με ενδιαφέρον το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο που ετοιμάζει η Επιτροπή.
Σε γεύμα εργασίας τη Δευτέρα στο οποίο συζητήθηκαν η ανθεκτικότητα και η ετοιμότητα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, η κ. Μιχαηλίδου παρουσίασε τις δράσεις της Κύπρου, και ειδικότερα στην εμπειρία της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά την περίοδο της πανδημίας, στην αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και στη μεταρρύθμιση των αναλυτικών προγραμμάτων με έμφαση στον πράσινο και ψηφιακό αλφαβητισμό και στη δια βίου μάθηση. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για ευρωπαϊκό συντονισμό με στόχο τη σταθερότητα και την ευημερία στην εκπαίδευση.
Το Συμβούλιο Παιδείας υιοθέτησε ψήφισμα και συστάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής σήμανσης για τα πτυχία (joint European degree label) και ενός συνεκτικού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας και αναγνώρισης στην ανώτερη εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ένωση Δεξιοτήτων και τον ρόλο της στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως η Ενωση Δεξιοτήτων είναι ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα και τη σταθερότητα της ΕΕ, το οποίο πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην εκπαίδευση, η οποία να καλλιεργεί στους μαθητές δια βίου ικανότητες και κοινωνικές δεξιότητες.