30.6 C
Nicosia
Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 | 15:07

Υπ. Γεωργίας: Αναβαθμίζονται οι αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες

Οι αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες αναβαθμίζονται, γίνονται συχνότερες και πιο άμεσα διαθέσιμες, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, μιλώντας σε  δημοσιογραφική διάσκεψη, τη Δευτέρα, για την παρουσίαση των νέων Αγρομετεωρολογικών Υπηρεσιών του Τμήματος Μετεωρολογίας, μαζί με τον Διευθυντή  του Τμήματος Μετεωρολογίας Φίλιππος Τύμβιο.

Η κ. Παναγιώτου υπογράμμισε πως στόχος είναι να φτάνει η πληροφόρηση στον αγρότη έγκαιρα, αξιόπιστα και χρηστικά, ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεται, και πως εργάζονται για την ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής (app) για κινητές συσκευές, η οποία θα συγκεντρώνει και θα καθιστά άμεσα και εύκολα προσβάσιμες όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τους παραγωγούς.

“Το αναβαθμισμένο Αγρομετεωρολογικό Δελτίο και η ψηφιακή πλατφόρμα- ιστοσελίδα που το συνοδεύει τίθενται πλέον στη διάθεση των ανθρώπων του μόχθου, των γεωργών μας, απαντώντας στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μιας γεωργίας που δοκιμάζεται από ακραία φαινόμενα και κλιματική αβεβαιότητα”, είπε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι οι αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει το Τμήμα Μετεωρολογίας, αποτελούν προϊόν ουσιαστικής συνεργασίας με το Τμήμα Γεωργίας και το Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης».

Ανέφερε ότι οι αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες απευθύνονται σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, γεωπόνους, οργανωμένα σύνολα, αλλά και σε πολιτικές αρχές. Εφαρμόζονται για ένα ευρύ φάσμα γεωργικών δραστηριοτήτων: από τη φύτευση και τη λίπανση, την άρδευση μέχρι την προστασία της παραγωγής από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Λέγοντας ότι οι αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες αναβαθμίζονται, γίνονται συχνότερες και πιο άμεσα διαθέσιμες, εξήγησε ότι το σχετικό Δελτίο εκδίδεται πλέον εβδομαδιαία αντί μηνιαία, παρέχοντας περισσότερα και πιο έγκαιρα δεδομένα για τον σχεδιασμό της αγροτικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, όμως, είπε, και για ακόμη πιο άμεση πρόσβαση, οι παραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους και τη νέα επίσημη ιστοσελίδα, η οποία ανανεώνεται δύο φορές την ημέρα με επικαιροποιημένες προγνώσεις και δεδομένα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Στόχος μας, επεσήμανε η Υπουργός, να φτάνει η πληροφόρηση στον αγρότη έγκαιρα, αξιόπιστα και χρηστικά, ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεται.

Επιπλέον, είπε ότι προσφέρονται στοχευμένες και προσαρμοσμένες προγνώσεις ανά γεωγραφική περιοχή, και αυτό πλέον με βάση πληροφορίες από 12 βασικούς σταθμούς αναφοράς. “Ο παραγωγός θα μπορεί να βρει δηλαδή ακόμα περισσότερες μετεωρολογικές πληροφορίες από ολόκληρο το δίκτυο σταθμών του Τμήματος Μετεωρολογίας, ένα δίκτυο το οποίο προγραμματίζεται σταδιακά να επεκταθεί για να καλύψει ακόμα περισσότερες αγροτικές περιοχές”, ανέφερε.

Η Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι για πρώτη φορά, επίσης, οι παραγωγοί έχουν στη διάθεσή τους εξειδικευμένες οδηγίες φυτοπροστασίας προσαρμοσμένες στις έξι βασικές καλλιέργειες του τόπου μας, ήτοι ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή, πατάτες, φυλλοβόλα και σιτάρι και κριθάρι. Δίνονται παράλληλα πρακτικές συμβουλές προς τους αγρότες αναλόγως των καιρικών συνθηκών των επόμενων ημερών και αναλόγως της καλλιέργειας.

Περαιτέρω, θα παρέχεται πληρέστερη ανάλυση δεδομένων για τη θερμοκρασία, τη βροχόπτωση, τη σχετική υγρασία και τον άνεμο, καθώς επίσης και έγκαιρη πρόγνωση κινδύνων όπως  ο παγετός, η ξηρασία και το χαλάζι, είπε η κ.  Παναγιώτου.

Πέραν αυτού, ανέφερε, προστίθεται ένα νέο στοιχείο, η εξατμισοδιαπνοή, που βοηθά τον αγρότη να γνωρίζει σε συνδυασμό και με άλλα δεδομένα πότε και πόσο να ποτίζει. “Πρόκειται για έναν δείκτη που δείχνει τον ρυθμό με τον οποίο το νερό ‘χάνεται’ από το έδαφος και τα φυτά λόγω εξάτμισης και διαπνοής. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, ειδικά σήμερα που το υδατικό ισοζύγιο της χώρας μας πιέζεται. Με βάση την πρόγνωση για την εξατμισοδιαπνοή της επόμενης εβδομάδας, οι αγρότες μπορούν να προγραμματίζουν με ακρίβεια την άρδευση, να εξοικονομούν νερό και να βελτιώνουν την αποδοτικότητα της παραγωγής τους”, εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι στο άμεσα επόμενο χρονικό διάστημα, εντός του Μαΐου, με πρωτοβουλία του Τμήματος Μετεωρολογίας και σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας, θα ξεκινήσει μια οργανωμένη ενημέρωση και επαφή με τους παραγωγούς, με οργανωμένες περιοδείες ανά επαρχία, σε συνεργασία πάντοτε με τις αγροτικές  οργανώσεις με στόχο, αφενός τη ενημέρωση γύρω από τις νέες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες και αφετέρου την εκπαίδευση των αγροτών στη σωστή χρήση των πληροφοριών, ώστε να μπορούν να ερμηνεύουν τα δεδομένα, να προσαρμόζουν τις πρακτικές τους και να λαμβάνουν εγκαίρως τεκμηριωμένες αποφάσεις για την καλλιέργεια και την προστασία της παραγωγής τους, με βάση τις καιρικές συνθήκες.

“Ωστόσο, η προσπάθειά μας δεν σταματά εδώ. Ήδη εργαζόμαστε στο επόμενο βήμα: την ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής (app) για κινητές συσκευές, η οποία θα συγκεντρώνει και θα καθιστά άμεσα και εύκολα προσβάσιμες όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τους παραγωγούς μας”, είπε η Υπουργός.

Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής  του Τμήματος Μετεωρολογίας, Φίλιππος Τύμβιος, είπε ότι το Αγρομετεωρολογικό Δελτίο και η συνοδευτική ιστοσελίδα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε να χτίζουμε και ότι προγραμματίζεται η σταδιακή επέκταση του δικτύου σταθμών, η ένταξη επιπρόσθετων καλλιεργειών και η ενίσχυση του περιεχομένου του Δελτίου με πρακτικές πληροφορίες, ανάλογα με τις ανάγκες των γεωργών.

Παράλληλα, είπε, προωθούμε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη εξειδικευμένων μοντέλων πρόγνωσης με τοπικά χαρακτηριστικά. “Εργαζόμαστε ήδη για την πρόβλεψη κρίσιμων παραμέτρων, όπως για παράδειγμα η ελάχιστη θερμοκρασία, και την έκδοση αυτοματοποιημένων προειδοποιήσεων παγετού, εργαλεία που μπορούν να αποβούν καθοριστικά για την προστασία της παραγωγής”, ανέφερε.

Επισήμανε ότι το Αγρομετεωρολογικό Δελτίο δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους γεωπόνους ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου.

Αντίθετα, είπε, έρχεται να προσφέρει νέα εργαλεία στους ειδικούς και να ενισχύσει τον γεωργό με επίγνωση των μετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες για την περιοχή που τον ενδιαφέρει, ώστε να μπορεί είτε να λαμβάνει μόνος του αποφάσεις για απλές ενέργειες, είτε — σε πιο κρίσιμες συνθήκες — να προσφεύγει στους επιστημονικούς του συνεργάτες με πληρέστερη εικόνα και προετοιμασία.

Ανέφερε ότι το Τμήμα Μετεωρολογίας, σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας, θα επιδιώξει να έρθει κοντά στους παραγωγούς, στις ίδιες τους τις κοινότητες, και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή καθοδήγησης και εκπαίδευσης. “Η γνώση πρέπει να φτάνει εκεί που χρειάζεται, με τρόπο κατανοητό και πρακτικό”, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!