24.9 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 8:02

Καταστράφηκε κατοικία, λυόμενο, αποθήκη και οχήματα από την πύρινη λαίλαπα

Τις ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα, μέχρι το μεσημέρι, κατέγραψαν συνεργεία της επαρχιακής διοίκησης Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον έπαρχο Μάριο Αλεξάνδρου, στην περιοχή της κοινότητας Απαισιάς καταστράφηκε ολοσχερώς μια κατοικία που δεν χρησιμοποιείται, όπως επίσης και μια αποθήκη και δυο ακινητοποιημένα οχήματα. Επίσης, στην Παραμύθα κάηκε ολοσχερώς λυόμενο υποστατικό.

Κατά την καταγραφή διαπιστώθηκε ότι ελαφρές ζημιές υπέστη καταφύγιο σκύλων, ενώ κάηκε μικρός αριθμός ακινητοποιημένων οχημάτων και γεωτρήσεων.

Στο μεταξύ ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου έχει δώσει οδηγίες για εκτίμηση ζημιών σε ιδιωτικές περιουσίες και κρατικές υποδομές.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος δήλωσε πως η έκταση της καμένης γης υπολογίζεται σε 8,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πριν το μεσημέρι, πυροσβέστης που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Απαισιά φέρει μικρό θλαστικό τραύμα στο κεφάλι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Ο κ. Κεττής δήλωσε ότι ο πυροσβέστης μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι «δεν θεωρώ ότι είναι κάτι ανησυχητικό». Παράλληλα, ερωτηθείς για την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς ο κ. Κεττής είπε ότι υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού εξαιτίας των πυρκαγιών μια εξοχική κατοικία, η οποία δεν χρησιμοποιείται, κάηκε ολοσχερώς.

Στο μεταξύ, βλάβη παρουσιάστηκε σε κάδο ελικοπτέρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιχειρούσε. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κεττής θα γίνει επιδιόρθωση του κάδου και το ελικόπτερο θα επιστρέψει για να επιχειρήσει και πάλι στις προσπάθειες κατέσβεσης της φωτιάς.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, ύστερα από αναζωπύρωση στην περιοχή της Απαισιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το συντονιστικό κέντρο στην Αψιού, επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης καταβάλλουν προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς μετά την αναζωπύρωση, ενώ συνδράμει και το πρώτο από τα δυο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair, που έφτασε το πρωί. Αργότερα σήμερα αναμένεται και το δεύτερο ελληνικό πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων ενισχύεται το απόγευμα, καθώς σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, αναμένονται άνεμοι στην περιοχή. Η πυρκαγιά, προσθέτει, έχει περικυκλωθεί και δημιουργούνται αντιπυρικές λωρίδες και προσβάσεις για τις επίγειες δυνάμεις στην προσπάθεια οριοθέτησης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, η περιοχή της πυρκαγιάς συνεχίζει να επιτηρείται περιμετρικά. Αντιμετωπίζοντα συνεχείς αναζωπυρώσεις με επίγειες και εναέριες δυνάμεις κυρίως στη βορειοδυτική πλευρά της περιμέτρου.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δεν υπάρχουν εστίες φωτιάς και η πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου. Στο συντονιστικό κέντρο στην Παραμύθα βρίσκεται η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα Χ (twitter), η Υπουργός Δικαιοσύνης  αναφέρει ότι «η περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται υπό έλεγχο, χωρίς εστίες φωτιάς. Όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ετοιμότητα», προσθέτει.

Σημειώνει ακόμη ότι το επιχειρησιακό πλάνο, με την χρήση πτητικών μέσων από Κύπρο και εξωτερικό, αναπροσαρμόζεται συνεχώς, αναλόγως των συνθηκών», υπογραμμίζοντας ότι «αναμένονται δυνατοί άνεμοι το απόγευμα».

Εν τω μεταξύ, η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, έφτασε το πρωί στο συντονιστικό κέντρο της Παραμύθας, όπου ενημερώνεται για την κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζει τις απειλές Φιντάν για την Κύπρο

Σε καταδίκη των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή,...

Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ για τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 - 28...

Πως απάντησε ο Χριστοδουλίδης στις απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ – Δεν θα εμπλακούμε στο αφήγημα της Τουρκίας

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης,...

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια – Ο καύσωνας καλά κρατεί

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να...

Ελεγκτική Υπηρεσία: Αδυναμίες και λάθη σε χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών

Αδυναμίες ή και λάθη στην εφαρμογή των απαιτούμενων ελέγχων σε διάφορα Σχέδια, αλλά και λογιστικούς χειρισμούς που δεν συνάδουν με τη λογιστική αρχή εισπράξεων...

Σημαντική πτώση (-1.27%) στο ΧΑΚ

Με απώλειες έκλεισε η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της βδομάδας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,27%, κλείνοντας στις 163,50...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!