4.8 C
Nicosia
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 | 22:19

Υπουργός Μεταφορών: Επενδύουμε σε έξυπνα συστήματα για τις μεταφορές

Όπως και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, η Κύπρος προχωρεί στην ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων για τις μεταφορές (ITS) και επενδύει στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής για βελτιστοποίηση της χωρητικότητας του αστικού οδικού δικτύου, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στην εναρκτήρια τελετή σεμιναρίου με θέμα «Digital Transportation – Ψηφιακές Μεταφορές για τις πόλεις του αύριο».

Το διήμερο σεμινάριο, που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης, στη Λεμεσό, οργανώνει ο όμιλος Cypronetwork σε συνεργασία με τον διεθνή οίκο Kapsch, με στόχο την παρουσίαση καινοτόμων λύσεων που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κυκλοφοριακές προκλήσεις, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στον χαιρετισμό του, που ανέγνωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου, ο Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ότι η Κύπρος εξαρτάται αποκλειστικά από τις οδικές μεταφορές και προσπαθεί να επιτύχει μια σύγχρονη και καλά ανεπτυγμένη υποδομή τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, η οποία καθίσταται ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας όσο και για την ανταγωνιστικότητά της.

Μεταξύ άλλων, είπε πως, η Κύπρος προχωρά με την ανάπτυξη του ITS για ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς, που αναθεωρήθηκαν το 2023, προσθέτοντας ότι «σημαντική επένδυση αποτελεί η ολοκλήρωση του κυπριακού πρωτογενούς οδικού δικτύου με υποδομή για υποστήριξη ITS και πολυτροπικών υπηρεσιών σε βασικά σημεία ανταλλαγής».

«Αναμένουμε να επιτύχουμε καλύτερη ενοποίηση όλων των τρόπων μεταφοράς και να αναπτύξουμε πολλές εφαρμογές που θα βοηθήσουν στη στροφή προς την πολυτροπικότητα και ιδιαίτερα τη χρήση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς», συμπλήρωσε.

Υπέδειξε, ακόμη, ότι το Σύστημα Τηλεματικής στις Δημόσιες Μεταφορές είναι φιναλίστ στα London Global Awards, που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2025 ενώ εξήγησε πως σήμερα, το κύριο οδικό δίκτυο καλύπτεται ήδη από περισσότερους από 160 αισθητήρες, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 500, έως τα μέσα του 2026, μέσω συμβάσεων που ήδη υπάρχουν και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, συνέχισε, η Κύπρος επενδύει στην εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ελέγχου, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τη χωρητικότητα του αστικού οδικού δικτύου σε όλους τους βασικούς κόμβους, μέσω ενός νέου Συστήματος Ελέγχου Αστικής Κυκλοφορίας σε 75 σηματοδοτημένους κόμβους στη Λευκωσία και 50 στη Λεμεσό. Οι προσφορές, σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, έχουν παραληφθεί και αξιολογούνται και σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για υλοποίηση του έργου.

«Αγκαλιάζοντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, μπορούμε να δημιουργήσουμε συστήματα μεταφορών που είναι πιο έξυπνα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ενώ μας βοηθούν να επιτύχουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός.

Χαιρετισμό στο σεμινάριο απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας και ο Δήμαρχος Λεμεσού Γιάννης Αρμεύτης, οι οποίοι  τόνισαν την ανάγκη αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Ο κ. Μουσιούττας εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος έχει την ευκαιρία να πρωτοστατήσει στις ψηφιακές μεταφορές, δίνοντας προτεραιότητα στην έξυπνη κινητικότητα και τη δημιουργία ενός δικτύου μεταφορών που υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, ενισχύει την ποιότητα ζωής και προστατεύει το περιβάλλον. Υπέδειξε, ακόμη, την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρμεύτης, ανέπτυξε τη στρατηγική της πόλης για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προκλήσεων, παρουσιάζοντας μέτρα όπως η εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), η πεζοδρόμηση κεντρικών οδών, η δημιουργία χώρων στάθμευσης σε στρατηγικά σημεία, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων και πράσινων διαδρομών. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης αστικής κινητικότητας στη Λεμεσό.

Στο σεμινάριο αναπτύσσουν τις θέσεις τους οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οίκους Kapsch, Michael Ganser, Estibaliz Barañano και Marcus Gerstenberger, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του διοργανωτή, η προκαταρκτική μελέτη του οίκου υπολογίζει αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού της Λεμεσού, κατά 30%, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!