18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 17:19

ΥΠΕΣ: Πρωτοβουλίες ΠτΔ για συνθήκες που οδηγούν στον διάλογο για Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται εντατικά, προωθώντας πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν στον διάλογο για το Κυπριακό, είπε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου και μιλώντας σε εκδήλωση της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων ανέφερε ότι πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι η στήριξη των προσφύγων.

Σε ομιλία του, ο ΥΠΕΣ είπε ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά, η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι αποδεκτή. «Από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χριστοδουλίδης εργάζεται εντατικά, προωθώντας πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν στον διάλογο» είπε.

Σημείωσε πως “εξαιρετικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού είναι ο πρόσφατος διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Διαβεβαίωσε “για την πολιτική βούληση, την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να εμπλακεί σε μια διαδικασία συνομιλιών, με σκοπό την κατάληξη σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου και με σεβασμό στις Αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου”.

Σημειώνοντας ότι πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η στήριξη των προσφύγων, είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν δρομολογηθεί μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο της προσφυγικής πολιτικής, που στοχεύουν στην εφαρμογή μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής για στήριξη των εκτοπισθέντων. Αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Σχεδίου «κτίΖΩ», τη μεγαλύτερη και πιο δραστική παρέμβαση του Κράτους, που στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στις 345 πολυκατοικίες που βρίσκονται στους προσφυγικούς οικισμούς με συνολική δαπάνη που ξεπερνά τα €130 εκατομμύρια, είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο λίγους μόλις μήνες μετά την εξαγγελία του, με τις κατεδαφίσεις των πρώτων 20 πολυκατοικιών να έχουν ήδη αρχίσει, ενώ αναμένεται εντός Φεβρουαρίου να προχωρήσει η διαδικασία για την αναδόμηση των πρώτων πολυκατοικιών.

Παράλληλα, είπε, από 1η Ιανουαρίου 2024, τέθηκε σε ισχύ η απόφαση της Κυβέρνησης για την οριζόντια αύξηση των επιδομάτων ενοικίου που παραχωρούνται σε εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα. Σκοπός της αύξησης είναι να βοηθήσει τους δικαιούχους να ανταποκριθούν στις στεγαστικές τους ανάγκες μέχρι την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης. Η αύξηση καθορίστηκε σε 15% για μονήρη άτομα, οικογένειες και φοιτητές και 25% για οικογένειες δύο ατόμων. Από το εν λόγω Σχέδιο επιδοτούνται ετησίως περίπου 4.500 δικαιούχοι με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα €8.5 εκ..

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει δέσμη μέτρων με σκοπό τη θεσμοθέτηση διαδικασιών και την εισαγωγή μηχανισμών για αξιοκρατική και χρηστή διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Βάσει της νέας διαδικασίας, τα διαθέσιμα τουρκοκυπριακά υποστατικά και ακίνητα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρόσφυγες να μπορούν να τα διεκδικήσουν στη βάση κοινών κριτηρίων.

Παράλληλα, είπε, διενεργούνται έλεγχοι στις συμβάσεις μίσθωσης τουρκοκυπριακών υποστατικών που παραχωρούνται για εμπορικούς σκοπούς και εκεί και όπου εντοπίζεται παραβίαση των όρων της σύμβασης λαμβάνονται μέτρα για ανάκληση της μίσθωσης. «Την ίδια ώρα τολμήσαμε να αγγίξουμε και να βρούμε λύσεις σε ιδιάζουσες και χρονίζουσες περιπτώσεις διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών. Επιδίωξή μας είναι να εξασφαλίσουμε την ισονομία και τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των τ/κ περιουσιών, προς όφελος του προσφυγικού κόσμου», συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Γιώργος Λυσανδρίδης, είπε ότι η η Ενωση, αναμένει “από την Κυβέρνηση, ως καταγράφεται και η προεκλογική εξαγγελία του ΠτΔ, την έναρξη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής, που να περιλαμβάνει και αυτούς που μέχρι σήμερα δεν έτυχαν καμίας στήριξης. Αναμένουμε επίσης καρτερικά την προώθηση της αναλογικής αποζημίωσης των ιδιοκτητών για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών τους”.

Επεσήμανε ότι η Ενωση δεν θα επιτρέψει “την ανεμπόδιστη σύληση των εκκλησιών, των μνημείων και των κοιμητηρίων μας, την ασυδοσία και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας αλλά και κυρίως τον σφετερισμό των περιουσιών μας”, τονίζοντας πως επιβάλλονται άμεσα μέτρα ανάσχεσης και αποτροπής καθώς «κινδυνεύουμε δυστυχώς να δούμε τους τίτλους να πέφτουν και να καταλήξουμε σε μερικά χρόνια, να μνημονεύουμε και τις περιουσίες μας και την μισή μας πατρίδα, πέραν από τη μνημόνευση των αδικοχαμένων ψυχών των όσων κλήθηκαν να την υπερασπιστούν ή και των όσων υπήρξαν θύματα των ορδών του Αττίλα».

Είπε επίσης ότι η προώθηση ιδιωτικών αγοραπωλησιών, το όργιο οικοδομικής ανάπτυξης αλλά και η διεθνής προβολή που λαμβάνουν μεγάλα κατασκευαστικά έργα στα κατεχόμενα εδάφη, “διευρύνουν τα αισθήματα αγανάκτησης και θυμού αλλά και μειώνουν τις ελπίδες των προσφύγων, που παρακολουθούν από μακριά, ανήμποροι και αβοήθητοι από το κράτος, τις περιουσίες τους να λεηλατούνται”.

Οι εξελίξεις αυτές, πρόσθεσε, μεγεθύνουν την ίδια ώρα, το αίσθημα αδικίας για τη μη υλοποίηση της ισότιμης κατανομής βαρών, την οποία η Ενωση προτάσσει και απαιτεί όπως εφαρμοστεί το συντομότερο.

Ο κ. Λυσανδρίδης είπε ότι η  εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που θα πραγματοποιήσει φέτος η ΠΕΠ με τίτλο «50 χρόνια ξεριζωμός – μισός αιώνας προσφυγιάς».

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι 27 αξιωματούχοι της ΠΕΠ που θήτευσαν στην Εκτελεστική Γραμματεία τα τελευταία 10 χρόνια, άνθρωποι, όπως είπε, “που βίωσαν την εισβολή και που αποτέλεσαν το προζύμι της ίδρυσης της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων, όπως ονομαζόταν αρχικά”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!