Τη διαβεβαίωση ότι ενόσω υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται και να θέτει ως προτεραιότητα την πλήρη διερεύνηση της κάθε υπόθεσης ξεχωριστά, έδωσε την Κυριακή, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, στην ομιλία της στην εκδήλωση του Διγενή Μόρφου για τις Επετείους πραξικοπήματος και τουρκικής εισβολής.
«Η φλόγα της επιστροφής στην κατεχόμενη μας γη γιγαντώνεται, εντείνοντας την προσμονή και τις προσπάθειές μας για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε. Ένα στόχο, σημείωσε, «τον οποίο θα πετύχουμε μέσα από την ειρηνική, διπλωματική οδό και στη βάση πάντοτε της ενότητας και της ομοψυχίας», προσθέτοντας ότι στην ενότητα και την ομοψυχία, «οφείλουμε την ένδοξη μας ιστορία, ενώ στον διχασμό τις μελανές της σελίδες».
Ανέφερε ακόμη ότι, οι συνέπειες της εισβολής και κατοχής στιγμάτισαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου «και συνιστούν την οδυνηρή πραγματικότητά της, οριοθετώντας, τη δική μας ευθύνη και οφειλή να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας».
Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχει δείξει επανειλημμένα τη βούληση τη δικής μας πλευράς να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». «Αυτή τη βούληση τόνισε, για ακόμη μία φορά, στην πενταμερή συνάντηση των προηγούμενων ημερών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη», είπε, σημειώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προτάσσει η ελληνοκυπριακή πλευρά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και της λειτουργικότητας της λύσης του κυπριακού ζητήματος, είναι αυτή να εδράζεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι «είναι αυτές οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν η λύση του κυπριακού ζητήματος να μετατρέψει την πατρίδα μας, σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ένα κράτος, συνέχισε, απαλλαγμένο από τις αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων, τις επεμβάσεις τρίτων χωρών και τα κατοχικά στρατεύματα και που θα δίνει το δικαίωμα στους νόμιμους πολίτες του να ζήσουν και να εξελιχθούν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι χώρα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε, «απαιτούμε η διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, να αντιμετωπίζεται ως η επίλυση ενός διεθνούς προβλήματος παραβίασης της κρατικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «απαιτούμε την περαιτέρω εμπλοκή της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση αυτή. Εξίσου απαιτούμε την περαιτέρω εμπλοκή τους στις προσπάθειες της οριστικής επίλυσης του ζητήματος των αγνοουμένων».
Σύμφωνα με την Υπουργό, μέσα από τον συνεχή αγώνα των συγγενών και τις προσπάθειες της πολιτείας σε διπλωματικό επίπεδο, «επιτεύχθηκε η έντονη διεθνής κινητοποίηση και ως αποτέλεσμα αυτής η διακρίβωση των στοιχείων μέρους των περιπτώσεων από τον αρχικό αριθμό των 1619 αγνοουμένων μας». «Εκείνο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ενόσω υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι, η δική μας πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται και να θέτει ως προτεραιότητα την πλήρη διερεύνηση και με αποδεικτικά στοιχεία της καθεμίας υπόθεσης ξεχωριστά», είπε.
Σημειώνοντας ότι είναι ένας αγώνας που θα συνεχίσει η νέα γενιά, «με στόχο την πρόοδο της κοινωνίας μας, τη διαφύλαξη της ιστορικής μας ταυτότητας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας», είπε, ότι για αυτό «οφείλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας τη σημασία της φιλοπατρίας και της διαφύλαξης της κρατικής μας οντότητας». Προς αυτό τον σκοπό, ανέφερε, συμβάλλει ενεργά ο Σύλλογος Διγενής Ακρίτας Μόρφου, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του, συγχαίροντάς τους.