Στα πρωτοσέλιδά τους κάνουν αναφορά αρκετές εφημερίδες στο αποτέλεσμα των χθεσινών Ευρωεκλογών σημειώνοντας το «φαινόμενο YouTube» και την εκλογή του Φειδία Παναγιώτου, την μη εκλογή Τ/κ υποψηφίου και την πρωτιά του ΔΗΣΥ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα σχολιάζει πρωτοσέλιδα ότι αυτή τη φορά στις Ευρωεκλογές οι ελπίδες ήταν μάταιες, το φαβορί των Τουρκοκυπρίων ο υποψήφιος Νιαζί Κιζίλγιουρέκ έχασε τις εκλογές, ενώ το ποσοστό συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων ήταν χαμηλό και οι προσπάθειες και η διαφήμιση στα κατεχόμενα δεν ήταν αρκετές για να φέρουν τον κόσμο στις κάλπες.
«Οι Τουρκοκύπριοι έχασαν τις ελπίδες τους για την Ευρώπη» είναι ο κύριος τίτλος της ηλεκτρονικής Οζγκιούρ που επίσης, όπως η Αβρούπα, έχει κύριο θέμα το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. «Η κλασσική πολιτική σε σοκ: η έκπληξη του Φειδία», προσθέτει και αναφέρεται σε παρενόχληση που βίωσαν Τουρκοκύπριοι εθελοντές στα οδοφράγματα που προσπαθούσαν να παρέχουν πληροφορίες σε όσους ήθελαν να ψηφίσουν, καθώς συνεχώς τους φωτογράφιζαν «αστυνομικοί» του ψευδοκράτους.
Η εφημερίδα Ντιαλόγκ γράφει ότι «Ο Κιζίλγιουρεκ έχασε» ενώ αναφέρεται και στις τοπικές εκλογές με τίτλο: «Έσπασε ρεκόρ» η εκλογή του νέου Δημάρχου Λευκωσίας, Χαράλαμπου Προύντζου.
«Πρώτο κόμμα το ΔΗΣΥ» γράφει η Γενί Ντουζέν, ενώ η Χαλκίν Σεσί «Έκπληξη του Φειδία στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο». Η Χαβαντίς έχει κύριο τίτλο «Αποχαιρετισμός στον Νιαζί και την Ευρώπη» ενώ η ηλεκτρονική Μπουγκιουν Κίπρις δημοσιεύει τις φωτογραφίες των αρχηγών των ακροδεξιών κομμάτων που σάρωσαν στην Ευρώπη κι έχει τίτλο «Ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης της Ευρώπης».
Η Γενί Μπακίς γραφεί ότι στις Ευρωεκλογές έτρεξαν τρεις Τ/κ, αλλά δεν εκλέγηκε κανείς. Οι εφημερίδες Kıbrıs, Vatan, Güneş δεν καλύπτουν το θέμα στα πρωτοσέλιδά τους.
Πώς ψήφισαν οι Τ/κ
Το 79% των Τουρκοκυπρίων που ψήφισαν χθες στα 9 ειδικά εκλογικά κέντρα πήγε στο ΑΚΕΛ και τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ενώ βρέθηκαν και 9 ψήφοι προς το ΕΛΑΜ, γράφει η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί.
Σημειώνει ότι αυτή τη φορά ψήφισαν 5.676 Τ/κ, λιγότεροι απ’ ότι το 2019 (5.804 τότε), με τα έγκυρα ψηφοδέλτια να ανέρχονται στα 5.523.
Από τα έγκυρα ψηφοδέλτια, το ΑΚΕΛ πήρε 4.485 ψήφους (79,1%), το VOLT 646 ψήφους (11,4%) και οι Οικολόγοι 342 ψήφους (6,2%). Επίσης, το ΕΛΑΜ έλαβε 6 ψήφους, ενώ 11 ψήφους πήρε το κίνημα Εθνική Δράση.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ που είχε κερδίσει την δεύτερη έδρα του ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές του 2019, αυτή την φορά ήταν στην τρίτη θέση πίσω από τον Γιώργο Γεωργίου που επανεκλέγηκε με 33.488 ψήφους και την Άννα Θεολόγου που έλαβε 26.163. Ο κ. Κιζίλγιουρεκ πήρε 16.545 ψήφους.
Στο ίδιο δημοσίευμα χαρακτηρίζεται πετυχημένο το αποτέλεσμα για το VOLT που συμμετείχε για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία ως ένα δικοινοτικό κόμμα ενώ για το κίνημα Οικολόγων γράφει ότι δεν έφερε το αποτέλεσμα που ανέμενε. Όπως αναφέρεται, ο Χουλουσί Κιλίμ που κατήλθε με το VOLT πήρε 1.979 ψήφους και ο Οζ Καραχάν με τους Οικολόγους πήρε 1.009.
Οζ Καραχάν
Ως Ένωση Κυπρίων, σχηματίσαμε συμμαχία με το σοσιαλιστικό κίνημα Αιχμή και το Κόμμα των Πρασίνων, και παρόλο που δεν καταφέραμε να πετύχουμε το αριθμητικό αποτέλεσμα που περιμέναμε στις εκλογές, αυτή η διαδικασία ήταν ένα μεγάλο βήμα στον αγώνα μας εναντίον της κατοχής, αναφέρει σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο υποψήφιος των Οικολόγων, Οζ Καραχάν.
Προκάλεσε, προσθέτει, συζήτηση στην κοινωνία ο αγώνας τους ενάντια στην κατοχή και την «αποικιοκρατία των εποίκων». «Μπορέσαμε να κρατήσουμε τον αγώνα για ‘επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία’ στη μνήμη της κοινωνίας και της πολιτικής». Θεωρεί ότι «οι ψεύτικες εκστρατείες εναντίον μας από τα τουρκικά ελεγχόμενα μέτωπα, που δεν έχουν καμία απάντηση στις θέσεις μας, ειδικά μεταξύ των Κυπρίων στην κατεχόμενη πλευρά, έχουν επίσης αυξήσει το ενδιαφέρον για την ιδέες που καταθέσαμε».
Αναφέρει επίσης ότι η συμμαχία της τ/κ Ένωσης Κυπρίων, του Κόμματος των Πρασίνων και του σοσιαλιστικού κινήματος Αιχμή, ίδρυσε για πρώτη φορά στην ιστορία ένα «παγκύπριο πολιτικό μέτωπο» βασισμένο σε αρχές. «Η 9η Ιουνίου δεν είναι τέλος, αλλά ένα ιστορικό ορόσημο για τον οργανωμένο αγώνα των Κυπρίων».
Θα συνεχίσουν, αναφέρει, τον αγώνα με συνέπεια για να απαλλάξουν το κράτος τόσο από την κατοχή όσο και από τις πολιτικές ελίτ που ωφελούνται από την κατοχή.
Άλλες δηλώσεις και δημοσιεύματα
«Ασκήσαμε το πιο δημοκρατικό μας δικαίωμα που δείχνει και την ύπαρξή μας», ανέφερε ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων KTAMS, Γκιουβέν Μπενγκιχάν, σημειώνοντας ότι από τις 103.000 που είχαν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές, το άσκησαν μόνο 5.676. Ο κ. Μπενγκιχάν ανέφερε στην Κίπρις ποστασί ότι τώρα η «νότια Κύπρος», που δεν λάμβανε υπόψην την «βόρεια Κύπρο» – όπως είπε – δεν θα λαμβάνει τώρα καθόλου υπόψην τους Τ/κ γιατί θα σκέφτεται ότι οι Τ/κ που είναι υπήκοοι της ΚΔ και επωφελούνται από το διαβατήριο για να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, πηγαίνουν στα νοσοκομεία της ΚΔ, δεν κάνουν τίποτε άλλο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι κανείς Τ/κ δεν εκλέγηκε Ευρωβουλευτής αυτή τη φορά.
«Δεν χρησιμοποιήσαμε καν το εκλογικό μας δικαίωμα». Πρέπει όλοι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν γι’ αυτό, συντεχνίες, οργανώσεις, κόμματα, πρόσθεσε ο Τ/κ συνδικαλιστής λέγοντας ότι οι Τ/κ πάνε να μετατραπούν σε μειονότητα στην ίδια τους τη «χώρα» και να χάσουν την ταυτότητά τους.
Δημοσίευμα στην Κίπρις αναφέρει ότι ο Φειδίας Παναγιώτου κατάφερε να συγκεντρώσει την περιφρόνηση των πολιτών για το πολιτικό σύστημα και να οδηγήσει τους νέους στις κάλπες. «Το ερώτημα είναι πώς να διαχειριστεί το αποτέλεσμα. Επειδή αυτό ό,τι έγινε έγινε, το μήνυμα πήγε εκεί που πρέπει και τώρα το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Το υψηλό ποσοστό ψήφων και η εκλογή του Παναγιώτου δεν είναι νίκη για τον ίδιο, αλλά ήττα για το πολιτικό σύστημα συνολικά. Αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει στις εκλογές. Για πρώτη φορά υπάρχει τιμωρητική ψήφος που φτάνει το 20%».
Σημειώνει ότι οι ψήφοι των Τ/κ αυτή την φορά ήταν κατά 130 περίπου λιγότεροι σε σχέση με το 2019, γράφοντας ότι έγινε εκστρατεία στα κατεχόμενα χωρίς να υπάρχει αντίλογος, αλλά «δεν υπήρξε ενδιαφέρον».
Λυπηρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές στην ΚΔ, ο Τ/κ αρθρογράφος, Ουλάς Μπαρίς θεωρώντας ότι με την μη εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο ΕΚ «τελειώνει και η ύπαρξή μας». στο σημερινό του άρθρο στην Κίπρις ποστασί αναφέρει ότι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί στην τ/κ κοινότητα αλλά είναι εναντίον των ομοσπονδιακών, χάρηκαν πολύ με την μη εκλογή του Κιζίλγιουρεκ, όπως και η ομάδα της Βολκάν που τον στοχοποιούσε συνεχώς.
Σημειώνει την χαμηλή συμμετοχή των Τ/κ αναφέροντας ότι αυτή τη φορά έγινε μια εντατική εκστρατεία στα κατεχόμενα κι αναμενόταν τουλάχιστον να διπλασιαζόταν ο αριθμός των τ/κ ψηφοφόρων του 2019. «Δεν έγινε. Την υγεία μας να ‘χουμε».
Ο Μπαρίς αναφέρει επίσης ότι ΡΤΚ δεν μπόρεσε να κινητοποιήσει το δικό του κοινό. «Έτσι, φάνηκε για άλλη μια φορά ότι η πάλαι ποτέ πολύ αποτελεσματική μαζική κινητοποίηση του ΡΤΚ, που πρόσφατα είχε παγιδευτεί στο ‘απολιτίκ σύνδρομο’, έχει πλέον εξαφανιστεί. Φυσικά, μπορεί να λεχθεί ότι επηρέασε τη συμμετοχή και το κομμάτι του κόμματος που έκανε ανοιχτά προπαγάνδα κατά των εκλογών».
Θεωρεί «πολλά υποσχόμενο» το αποτέλεσμα για το VOLT που συμμετείχε πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία ως δικοινοτικό κόμμα, εκτιμώντας ότι θα είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο κόμμα της επόμενης περιόδου, καθώς έφτασε πολύ κοντά στο εκλογικό όριο των 3,6%, καταγράφοντας ποσοστό 3%.