Έχουν προκύψει κάποιες εκκρεμότητες κατά την κατ’ άρθρο συζήτηση του Νομοσχεδίου που διέπει τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, «για τις οποίες αναμένουμε τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας και αναθεωρημένο κείμενο επί του οποίου θα τοποθετηθούμε», είπε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, Νίκος Κέττηρος.
Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συνήλθε σήμερα Τρίτη, στην πρώτη της συνεδρία για το 2025, κατά την οποία συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση σχετικά με τον «Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 (Εξορθολογισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών από τον Κηδεμόνα και την διαχείρισή τους από τους πρόσφυγες, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αδιαβλητότητα των διαδικασιών παραχώρησής τους, η ισονομία μεταξύ των προσφύγων και η πιο δίκαιη κατανομή τους σε πρόσφυγες με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια).
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής είπε ότι έχουν προκύψει κάποιες σημαντικές εκκρεμότητες κατά την κατ’ άρθρον συζήτηση του Νομοσχεδίου που διέπει τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, που αφορούν τρία σημαντικά ζητήματα «τα οποία θα πρέπει να έρθει με μια αναθεωρημένη πρόταση η Νομική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, ούτως ώστε εφόσον κλείσουμε με αυτά να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το Νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής».
Το πρώτο ζήτημα, συνέχισε ο κ. Κέττηρος, αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζονται οι ειδικές περιοχές, στις οποίες θα μπορεί η Υπηρεσία να προχωρεί σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση των υποστατικών που βρίσκονται σε αυτές.
«Η Επιτροπή ζήτησε όπως εισαχθεί μια ασφαλιστική δικλείδα, η οποία να προβλέπει τη συγκατάθεση και της Επιτροπής Προσφύγων. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών συμφώνησε με αυτή την πρόταση αλλά εκκρεμεί η θέση της Νομικής Υπηρεσίας στο ερώτημα εάν παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών με μια τέτοια πρόνοια. Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει μια τέτοια πρόνοια ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και να αφαιρεθεί έστω και η υπόνοια ότι στο μέλλον μπορεί να αλλάζουν οι ειδικές περιοχές για λόγους άλλους από την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος», πρόσθεσε.
Το δεύτερο ζήτημα, είπε ο κ. Κέττηρος, που διαφάνηκε είναι κάποιες διαφωνίες από μέλη της Επιτροπής σε σχέση με το περιεχόμενο της σύμβασης μίσθωσης σχετικά με τις τουρκοκυπριακές κατοικίες.
«Υπάρχουν προβληματισμοί που φτάνουν και στο κομμάτι του περιουσιακού ως ουσιαστικό μέρος της συζήτησης του κυπριακού προβλήματος, με δεδομένο ότι το Νομοσχέδιο παραπέμπει στον Περί Διαθηκών Νόμο, ενώ πρόκειται για τουρκοκυπριακές περιουσίες. Αναφερόμαστε σε προβληματισμούς και επιφυλάξεις και όχι διαφωνία για την παραχώρηση της σύμβασης μίσθωσης», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι θα δώσουν χρόνο για να γίνει μελέτη σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις από τη Νομική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών .
Αναφορικά με το τρίτο ζήτημα, ο κ. Κέττηρος είπε ότι αφορούσε την κληρονομική διαδοχή της σύμβασης μίσθωσης, τη δυνατότητα όπως η μίσθωση να μπορεί ή όχι να καταλήγει σε μη εκτοπισμένους και εάν θα δικαιούνται να μεταβιβάσουν δυνάμει πώλησης τη σύμβαση μίσθωσης.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Νομική Υπηρεσία ζήτησε περιθώριο 15 ημερών για να επεξεργαστεί όσα έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή και θα επιστρέψει με συγκεκριμένες απαντήσεις και αναθεωρημένο κείμενο, για να ολοκληρωθεί και η κατ΄άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου.
«Στη συνέχεια θα περάσουμε στους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συζήτησης, ο κ. Κέττηρος είπε ότι για αυτά τα ζητήματα πολλά εξαρτώνται και από τις απαντήσεις, οι οποίες τους δίνονται και το πότε θα τους δοθούν από τη Νομική Υπηρεσία.
«Σας είπα τρία ζητήματα, τα οποία αφορούν σχεδόν ολόκληρο το νομοσχέδιο. Αν έρθουν με σαφείς απαντήσεις σε 15 μέρες, εμείς δεν θα χρειαστούμε περισσότερο από μία εβδομάδα, γιατί έτσι κι αλλιώς είτε συμφωνούμε όλα τα μέλη της Επιτροπής, είτε δεν συμφωνούμε, τίθεται σε ψηφοφορία και έχουν το δικαίωμα τα πολιτικά κόμματα και τα μέλη της Επιτροπής να βάζουν τροπολογίες, που θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια. Δε θα το κρατούμε δηλαδή μέχρι να υπάρξει ομοφωνία. Δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ομοφωνία. Καταλαβαίνουμε ότι γνώμονας όλων είναι να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον όμως θα πρέπει το νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε.
Άρα, συνέχισε ο κ. Κέττηρος, εξαρτώνται πάρα πολλά από την ταχύτητα με την οποία θα ανταποκριθεί η Νομική Υπηρεσία, «που δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, μπορεί να γίνει, και στη συνέχεια εφόσον ρυθμιστούν τα ζητήματα που είναι στη νομοθεσία, νομίζω πολύ εύκολα μπορούμε να τρέξουμε και τους κανονισμούς, παρόλο που υπάρχουν λεπτομέρειες, που ξέρω εκ των προτέρων, ότι θα εκφραστούν διαφορετικές απόψεις από μέλη της Επιτροπής».
Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο η συζήτηση θα συνεχιστεί σε 15 μέρες, ο κ. Κέττηρος είπε ότι σε μια εβδομάδα θα δουν άλλα ζητήματα που αφορούν την Επιτροπή Προσφυγών.
«Ζήτησε 15 μέρες η Νομική Υπηρεσία για να δει αυτά τα τρία ζητήματα. Επομένως, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, πρέπει να κλείσουμε με το νομοσχέδιο και μετά να πάμε στους κανονισμούς που θα ρυθμίσουν θέματα του νομοσχεδίου. Δεν μπορούμε να αφήσουμε σε εκκρεμότητα ζητήματα του νόμου και να δουλεύουμε πάνω στους κανονισμούς. Θα βάλουμε την άμαξα μπροστά από το άλογο», κατέληξε.