Την παρουσία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου ζητά ενώπιόν της την επόμενη εβδομάδα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για το θέμα της αξιοποίησης της Λίμνης Μεμί προς όφελος των γεωργών στο Ξυλιάτου, όπως δήλωσαν Βουλευτές σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρία της Επιτροπής που συζήτησε το θέμα σε νέα συνεδρία της χωρίς αποτέλεσμα.
Η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής συνέχισε την Τρίτη τη συζήτηση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για να καταστεί αρδεύσιμη η λίμνη Μεμί προς όφελος των γεωργών και καταναλωτών του φράγματος Ξυλιάτου, λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας, εξετάζοντας αυτεπάγγελτα το θέμα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Σάβια Ορφανίδου, Χαράλαμπου Πάζαρου, Κυριάκου Χατζηγιάννη, Νίκου Σύκα, Χρίστου Χριστοφίδη, Χρίστου Χριστόφια, Γιαννάκη Γαβριήλ, Βαλεντίνου Φακοντή και Ανδρέα Πασιουρτίδη.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι έχει ένα μήνα που έχουν θέσει το θέμα του φράγματος Ξυλιάτου και την ανάγκη να καταστεί η λίμνη Μεμί βιώσιμη και πόσιμη για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής.
«Έχει ένα μήνα που αναμένουμε απαντήσεις από το Υπουργείο Γεωργίας και δεν υπάρχει καμία απάντηση για το πως θα στηρίξουμε είτε την ύπαιθρο μας είτε τους γεωργούς μας. Σήμερα πάλι ακούσαμε γενικολογίες, πάλι ακούσαμε τεχνικά ζητήματα. Δεν υπάρχει πολιτική απόφαση αυτή τη στιγμή για το πώς θα στηριχθεί η περιοχή», πρόσθεσε.
Για αυτό, συνέχισε η κ. Ορφανίδου, «και ζητήσαμε να έρθει η Υπουργός την επόμενη εβδομάδα ενώπιον της Επιτροπής γιατί αυτά τα θέματα δεν είναι τεχνικά είναι και πολιτικά για να μας πει ακριβώς για το πώς θα στηριχθούν οι γεωργοί που βλέπουν τις καλλιέργειες τους καθημερινώς να ξεραίνονται, για το πώς θα στηρίξουμε τους ανθρώπους της περιοχής, τους εμπλεκόμενους της περιοχής, την ύπαιθρο της περιοχής, και για το ποιες είναι λύσεις και βραχυπρόθεσμα για να μην ξεραθούν οι καλλιέργειες, αλλά και μακροπρόθεσμα τόσο για την άρδευση της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών της Δυτικής Λευκωσίας, γιατί υπάρχει και πρόβλημα και με το φράγμα της Σολιάς , αλλά και με το φράγμα στην Βυζακιά».
«Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, πολύ μεγάλο και θα αναμένουμε τις απαντήσεις από την αρμόδια Υπουργό, γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζετε», σημείωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «δυστυχώς και σήμερα από το Υπουργείο Γεωργίας ακούσαμε τα ίδια, ότι δεν υπάρχει λύση για το τεράστιο ζήτημα με την καταστροφή των φυτειών στην περιφέρεια του Ξυλιάτου».
«Κάναμε συνεδρίες, ζήτησαν από την τελευταία συνεδρία 15 μέρες για να έρθουν να φέρουν προτάσεις και ήρθαν σήμερα και δεν έχουμε προτάσεις. Η εικόνα λοιπόν είναι η εξής: Οι φυτείες, τα δέντρα στην περιφέρεια του Ξυλιάτου και μιλούμε για μεγάλες εκτάσεις, καταστρέφονται, αν δεν έχουν καταστραφεί ήδη. Είμαστε στον Ιούλιο, από το Φεβρουάριο το Υπουργείο Γεωργίας μελετά το ζήτημα, λύσεις δεν έχουμε», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ζητήσει σήμερα να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής η Υπουργός Γεωργίας.
«Το θέμα είναι τεράστιο, η καταστροφή η περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική θα είναι ανυπολόγιστη και αυτοί που γυρίζουν τα κανάλια και μας λένε ότι έλυσαν το υδατικό να έρθουν απέναντί μας, να μας πουν τι λύσεις θα δοθούν για αυτούς τους ανθρώπους, για μια ολόκληρη περιφέρεια, για πολλά χωριά, για πολλούς ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι βλέπουν τα δέντρα τους είτε να έχουν καταστραφεί είτε να καταστρέφονται», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν συζητήσει στην Επιτροπή Γεωργίας το θέμα της λίμνης Μεμί στην περιοχή Ξυλιάτου, ούτως ώστε να βρεθεί ο τρόπος να επεξεργάζεται το νερό της λίμνης και να δίνεται προς άρδευση των δέντρων των καλλιεργειών της περιοχής.
«Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η εκπρόσωπος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων δεν είχε καμία λύση, απέδωσε τις καθυστερήσεις στην Πολεοδομία και αυτό έχει εξοργίσει τόσο τους Βουλευτές της Επιτροπής όσο και άλλους Βουλευτές που είχαν παραστεί στη συνεδρία», ανέφερε. «Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το φράχτη Ξυλιάτου, όπου οι ποσότητες νερού που δίνονται στις καλλιέργειες, στα φρουτόδεντρα και στην περιοχή και ότι άλλο υπάρχει εποχιακό είναι μειωμένες κατά πολύ», σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Τρυφωνίδης, ήδη αρχίσαν και ξεραίνονται τα δέντρα, δηλαδή οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση δεν θα σώσει την κατάσταση.
«Είχαμε πάει και επιτόπου πρόσφατα και είδαμε ότι αρκετά δέντρα έχουν ξηραθεί και σε εκείνα που έμειναν καρποί, ο καρπός είναι πολύ φτωχός. Την ίδια ώρα δίνεται νερό σε άλλες επιχειρήσεις που υποτίθεται έχουν τις δικές τους διατρήσεις, όπως τα σφαγεία για να κάνουν τις εργασίες στο σφαγείο», πρόσθεσε.
Απαιτήσαμε, είπε, «όπως την επόμενη συνεδρία είναι Υπουργός και ο Γενικός Διευθυντής και ο Διευθυντής του Τμήματος Υδάτων που θα μας παρουσιάσουν λύση για το πρόβλημα της περιοχής Ξυλιάτου είτε με αύξηση των ποσοτήτων του νερού για να μην ξεραθούν τελείως τα δέντρα είτε με αξιοποίηση άλλων ιδιωτικών διατρήσεων είτε με εναλλακτικούς άλλους τρόπους, όπως η αξιοποίηση του νερού στη λίμνη Μεμί, που υπάρχει μια αλόγιστη και τεράστια καθυστέρηση από τα αρμόδια τμήματα και μένει το νερό εκεί αναξιοποίητο».
Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι κάποιοι ιδιώτες πολίτες αξιοποιούν από μόνοι τους το νερό, χρησιμοποιώντας μηχανήματα δικά τους για να σώσουν τα δέντρα, τις καλλιέργειες τους και τις εποχικές καλλιέργειες που έχουν μειωθεί πάρα πολύ.
«Αποτέλεσμα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε μια τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή, η οποία οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στο μέλλον δεν θα φέρει πίσω αυτό το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που υπάρχει στην περιοχή Ξυλιάτου και οι κάτοικοι που ασχολούνται με τη γεωργία εκεί θα σταματήσουν να ασχολούνται γιατί δεν θα υπάρχουν τα φρουτόδεντρα που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της περιοχής αλλά και εποχιακές καλλιέργειες», κατέληξε.