34.7 C
Nicosia
Δευτέρα 8 Ιούλιος 2024 | 12:19

Σύντομα επίλυση της έλλειψης φαρμάκων, διαβουλεύσεις Υπουργείου Υγείας με Ελλάδα

Σύντομα, ως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, αναμένει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την έλλειψη φαρμάκων, όπως δήλωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο είναι σε επικοινωνία με τους αρμόδιους στην Ελλάδα, περιλαμβανομένου και του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή από την Πάφο, όπου τέλεσε τα εγκαίνια Τμήματος Αιμοκάθαρσης στο ιδιωτικό νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος, ο κ. Δαμιανός και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα εργασιακά ζητήματα στον ΟΚΥπΥ διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει η εργασιακή ειρήνη, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει ενημέρωση από τον οργανισμό αναφορικά με την εξαγγελθείσα απεργία της ερχόμενης εβδομάδας από τους φαρμακοποιούς.

Θα ζητήσουμε ενημέρωση από τον ΟΚΥπΥ είπε ο κ. Δαμιανός σε δηλώσεις του στην Πάφο «για να δούμε πως θα επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα, αφού είναι σημαντικό να έχουμε την εργασιακή ειρήνη στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Σ’ ότι αφορά την έλλειψη φαρμάκων και τις διαβουλεύσεις του με την Ελλάδα προκειμένου να καλυφτεί το κενό ο κ. Δαμιανός ανέφερε πως για τις υφιστάμενες ελλείψεις έγινε κάποια επικοινωνία χτες με τους αρμόδιους στην Ελλάδα, όπως με τον κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί σήμερα και αν όχι σήμερα στις αρχές της άλλης εβδομάδος.

Το υφιστάμενο πρόβλημα θα επιλυθεί, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε, πως «το γενικότερο πρόβλημα που έχουμε ως μικρή χώρα εντός της ΕΕ δεν είμαστε ελκυστικοί προς της φαρμακοβιομηχανία έτσι υπάρχουν τόσο ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και διαφορές στην τιμή των φαρμάκων».

«Είναι ένα πρόβλημα το οποίο  αντιμετωπίζουν όλες οι μικρές χώρες εντός της ΕΕ, μικρές σαν την Κύπρο και λίγο μεγαλύτερες επίσης, είναι κάτι που προσπαθούμε στα πλαίσια της ΕΕ να βρούμε μια λύση για την επάρκεια και σε δεύτερο βαθμό για την τιμολόγηση αυτών των φαρμάκων», πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανός ανέφερε πως είναι άδικο μια μικρή χώρα να πληρώνει για τα φάρμακα της πολύ περισσότερο από μια μεγαλύτερη και ενδεχομένως μια πιο ανεπτυγμένη χώρα. Πρόσθεσε ακόμη πως είναι κάτι που πρέπει να δούμε συλλογικά, σε πλαίσιο της ΕΕ, λέγοντας πως σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούμε από μόνοι μας να λύσουμε στην Κύπρο.

Στόχος η εργασιακή ειρήνη

Ερωτηθείς για τα εργασιακά για τα οποία την περασμένη εβδομάδα ανάλωσε πολύ χρόνο για να λύσει ένα ζήτημα  και αν θα υπάρξει μόνιμη διευθέτηση, ο κ. Δαμιανός σημείωσε, πως στόχος ως Υπουργείο Υγείας είναι να υπάρξει η εργασιακή ειρήνη.

Το Υπουργείο Υγείας εξήγησε, ασκεί έναν εποπτικό ρόλο στον ΟΚΥπΥ, χωρίς να τον αντικαθιστά, αναφέροντας πως θα παρέμβει ως διαμεσολαβητής και στην πορεία όπως έχει συμφωνηθεί και με τις τέχνες των κυβερνητικών ιατρών αλλά και όπου χρειάζεται στα πλαίσια της διαμεσολάβησης, έτσι ώστε να μπορούν να λυθούν τα προβλήματα.

«Εμείς λέμε ότι αυτά δεν πρέπει να φτάσουν στο σημείο να πρέπει να βοηθήσει το Υπουργείο, πρέπει να λύνονται από τον ίδιο τον Οργανισμό με τις συντεχνίες και όσο πιο γρήγορα λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, τόσο πιο γρήγορα θα ανταπεξέλθει και ο Οργανισμός».

Σε δήλωσή του για τα εγκαίνια μονάδας στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος Κυανός Σταυρός  ανέφερε πως είναι πάντοτε θετικό να υπάρχουν νέες εγκαταστάσεις στον τομέα της υγείας σε οποιονδήποτε τομέα γιατί, όπως είπε, αναβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο ο τομέας των υπηρεσιών.

Είναι, συνέχισε με ιδιαίτερη χαρά, που εγκαινιάζουμε εγκαταστάσεις στην επαρχία και όχι μόνο στην πρωτεύουσα. Πρόσθεσε ακόμη πως είναι σημαντικό στα πλαίσια του Συστήματος Υγείας να υπάρχει μια καλή συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας πως ο ασθενής μπορεί να επιλέξει τον παροχέα υγείας τον οποίο θα χρησιμοποιήσει   για το καλό του ασθενή για αυτό άλλωστε έγινε το ΓεΣΥ.

Χαιρέτισε επίσης τις οποιεσδήποτε ενέργειες στον ιδιωτικό τομέα για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στα πλαίσια καινούργιων εγκαταστάσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΠΑΣΠ: Η απαγόρευση μετακίνησης φίλαθλων είναι ο «εύκολος δρόμος»

Η απαγόρευση μετακίνησης φίλαθλων είναι ο «εύκολος δρόμος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο ΠΑΣΠ, εκφράζοντας ανησυχίες για την τάση της Κυβέρνησης...

Νέα απάτη μέσω WhatsApp για “επενδύσεις”

Για νέα απάτη μηνυμάτων μέσω της εφαρμογής WhatsApp προειδοποιεί η Αστυνομία, καλώντας το κοινό να είναι προσεκτικό. Σε ανακοίνωσή της, η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρει ότι έχει...

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Τα επικρατέστερα σενάρια

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, με νικήτρια την εύθραυστη συμμαχία της αριστεράς που θα κληθεί να ξεπεράσει μεγάλες προκλήσεις για την ενότητά της, και με την παράταξη του...

Αυτό είναι το νέο διάταγμα για την ποσόστωση στο χαλλούμι – Η ανακοίνωση της Υπ.Γεωργίας

Νέο διάταγμα για την ποσόστωση γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ανακοίνωσε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, μαζί με χρηματοδοτικά μέτρα...

Η Ελληνική Τράπεζα σε πάει Παρίσι για να … «ζήσεις πολλά περισσότερα»

Ένα αξέχαστο τριήμερο στο Παρίσι θα έχει την ευκαιρία να ζήσει ένας τυχερός κάτοχος καρτών Mastercard Business, Platinum και World Elite της Ελληνικής Τράπεζας. Ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!