Έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση με την Κύπρο, λέει στο ΚΥΠΕ ο Μαζίντ Αλ Ανσαρί, σύμβουλος του Πρωθυπουργού του Κατάρ και εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές. Σημείωσε ότι οι δύο χώρες επιθυμούν πολύ να διαμεσολαβήσουν για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και ότι αυτό τους επιτρέπει να συνεργάζονται μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στη Γάζα και στη Συρία.
Είπε ότι το Κατάρ θέλει να αξιοποιήσει τις υποδομές του για να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων κυπριακών εταιρειών και Κυπρίων επιχειρηματιών, και αναπτύσσει επίσης τις επενδύσεις του στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι υπάρχει «μεγάλη ανάγκη» για τους επιχειρηματίες από την Κύπρο και το Κατάρ να αναζητήσουν ευκαιρίες για επενδύσεις.
Ερωτηθείς για το σκοπό της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Αλ Ανσαρί, σημείωσε «έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση με την Κύπρο. Έχουμε εργαστεί μαζί σε πολλά θέματα και ειδικά όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή, έχουμε επίσης πολύ ισχυρή οικονομική σχέση».
Αναφέρθηκε στη συνεργασία της Qatar Energy με την ExxonMobil για αναζήτηση φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει «μια καλή και υγιής αύξηση στο εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών μας». Σημείωσε ότι η δύναμη αυτής της σχέσης «είναι πολύ σημαντική», και «εδραιώθηκε μέσω των διαφόρων επισκέψεων των αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Αυτού Υψηλότητας, του Εμίρη (του Κατάρ) εδώ και της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου (της Κυπριακής Δημοκρατίας), ο οποίος έχει επίσης επισκεφθεί το Κατάρ πολλές φορές».
«Υπάρχουν λοιπόν πολλές συνέργειες στις οποίες εργαζόμαστε και υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του Κατάρ και της Κύπρου, πρώτα απ’ όλα, και οι δύο είμαστε γεωγραφικά μικρά έθνη με πολύ φιλόδοξους στόχους και φιλόδοξη εξωτερική πολιτική», είπε. «Βρισκόμαστε σε ταραχώδη περιοχή και οι δύο χώρες μας επιθυμούν πολύ να αποτελέσουν δυνάμεις του καλού και να διαμεσολαβήσουν για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, και νομίζω ότι αυτό μας επιτρέπει να συνεργαστούμε και συνεργαζόμαστε για την κατάσταση στη Γάζα και για την κατάσταση στη Συρία και ως εκ τούτου αυτή η επίσκεψη έρχεται σε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε.
Ο κύριος σκοπός αυτής της επίσκεψης, συνέχισε, «είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τις κυπριακές θέσεις σε πολλά ζητήματα σχετικά με την περιοχή μας, να συζητήσουμε τις κύριες εξελίξεις, σε περιφερειακό επίπεδο με τη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία και άλλους και προφανώς να βρούμε τρόπους συνεργασίας για ειρηνικές λύσεις», είπε. «Μπορώ να σας πω ότι σε όλες τις συναντήσεις μου ήταν πολύ σαφές ότι υπήρχαν πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί, ότι υπάρχει ένα εύρος στη σχέση που μπορεί να διευρυνθεί και ειδικά όσον αφορά τις καλές μας υπηρεσίες τόσο στο Κατάρ όσο και στην Κύπρο, σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία συμφωνούμε και στα οποία ήδη εργαζόμαστε από κοινού». Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν που θα είναι πολύ χρήσιμα και θα υποστηρίξουν την ευημερία των δύο λαών, είπε ακόμη.
Όπως ανέφερε, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο είχε συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, καθώς και συναντήσεις με την τεχνολογική κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης.
Ερωτηθείς σε ποιους τομείς πιστεύει ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους, ο κ. Αλ Ανσαρί σημείωσε «προφανώς, από την οικονομική πλευρά της σχέσης, εργαζόμαστε εντατικά στον ενεργειακό τομέα». Σημείωσε ότι υπάρχει «μεγάλη ανάγκη» για τους επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές, την Κύπρο και το Κατάρ, να αναζητήσουν ευκαιρίες για επενδύσεις.
Ανέφερε ότι στο Κατάρ πέρυσι ξεκίνησαν την εθνική αναπτυξιακή τους στρατηγική αυτής της περιόδου, η οποία είναι μια κίνηση προς την προσέλκυση επενδύσεων για την αξιοποίηση των υποδομών και τη συνεργασία με τις εθνικές εταιρείες-πρωταθλητές στο Κατάρ «και η πρώτη φάση ανάπτυξής μας ήταν η κατασκευή των εθνικών μας πρωταθλητών όπως η Qatar Airways, η Qatar Energy, η παραγωγή φυσικού αερίου, αλλά και πράγματα όπως η αναδιάρθρωση της εταιρείας επικοινωνιών μας και των λιμένων του Κατάρ, των εταιρειών που ουσιαστικά όχι μόνο ηγούνται της εθνικής μας οικονομικής παραγωγής, αλλά υποστηρίζουν και τις διεθνείς προσπάθειες».
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή μετά τη δεύτερη φάση, η οποία αφορά την κατασκευή των υποδομών, «έχουμε το νέο αεροδρόμιο, έχουμε το λιμάνι, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην περιοχή, έχουμε μια ελεύθερη ζώνη που είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες στην περιοχή, έχουμε κέντρα δεδομένων που είναι ανταγωνιστικά διεθνώς και σε αυτή τη φάση της ανάπτυξής μας, την τρίτη φάση, θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις υποδομές, προσελκύουμε διεθνείς επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων κυπριακών εταιρειών και Κυπρίων επιχειρηματιών, και αναπτύσσουμε επίσης τις επενδύσεις μας στο εξωτερικό». Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (QIA), είπε, «ο επενδυτικός μας βραχίονας, επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε πολλές υποδομές ακινήτων και επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο και οι επιχειρηματίες μας προφανώς αναζητούν πάντα ευκαιρίες». «Αυτή είναι λοιπόν μια κύρια πτυχή που πρέπει να αναπτύξουμε μαζί», είπε.
«Η άλλη πλευρά, φυσικά, είναι η διπλωματική μας εργασία», ανέφερε ο κ. Αλ Ανσαρί. «Έχουμε συνεργαστεί στον ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα, προσμένουμε να δούμε μερικές από τις ευκαιρίες να εργαστούμε για την ανοικοδόμηση ολόκληρης της περιοχής. Ξέρετε, είναι η περιοχή μας, το Κατάρ και η Κύπρος είναι μέρη της ίδιας περιοχής. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες ανθρωπιστικές καταστροφές που συμβαίνουν γύρω από αυτή. Έτσι, νομίζω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε με την Κύπρο, ως κόμβο για ανθρωπιστικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στη Συρία και υποστηρίζοντας τον Λίβανο και άλλα μέρη. Και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές να συνεργαστούμε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο όσον αφορά στις επενδύσεις, ο κ. Αλ Ανσαρί ανέφερε «μπορώ να σας πω ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για έργα υποδομών. Προφανώς, η ξενοδοχειακή βιομηχανία και η τουριστική βιομηχανία είναι πολύ μεγάλες και είμαι σίγουρος ότι οι επιχειρηματίες μας θα ενδιαφέρονταν να κάνουν κάτι εδώ. Αλλά όσον αφορά στις υποδομές, υπάρχει εθνικό συμφέρον από την πλευρά του Κατάρ από τον εθνικό επενδυτικό βραχίονα να είναι ένας μεγάλος επενδυτής σε διεθνείς υποδομές και η Κύπρος έχει μια άνθηση τέτοιων έργων στα οποία πιστεύω ότι το Κατάρ μπορεί να συμμετάσχει».
Θα συνεχιστεί η διαμεσολάβηση για Γάζα «για όσο υπάρχει ελπίδα για ειρήνη»
Ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες για τη Γάζα, δεδομένου ότι το Κατάρ εργάζεται ως διαμεσολαβητής, ο κ. Αλ Ανσαρί σημείωσε ότι από την κατάρρευση της εκεχειρίας, «συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη διαμεσολάβηση, στην Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναζητήσουμε πιθανές νέες οδούς για την επανέναρξη της εκεχειρίας».
«Η εστίασή μας ήταν κυρίως στην επιστροφή στη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Αυτή η συμφωνία χρειάστηκε μήνες προετοιμασίας και πιστεύουμε ότι η συμφωνία και το περιεχόμενο της συμφωνίας θα παράξουν ειρηνικά αποτελέσματα. Παρακαλούμε τα μέρη να επιστρέψουν στην εφαρμογή της συμφωνίας», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, συνέχισε, «συνεργαζόμαστε με τη Χαμάς και το Ισραήλ για να ανταλλάξουμε ιδέες για οποιαδήποτε εναλλακτική ή προσωρινή μορφή που θα έφερνε μια εκεχειρία επί εδάφους».
«Αλλά το κύριο πράγμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι υπάρχουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι υπό πολιορκία στη Γάζα» χωρίς φαγητό. Σημείωσε ότι το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης ανακοίνωσε προχθές ότι δεν έχουν απομείνει τρόφιμα σε ολόκληρο τον τομέα. Υπάρχουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι «που θα αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα, από απλές ασθένειες, από δίψα, από τη ζέστη ή το κρύο, επειδή δεν υπάρχουν επίσης καταφύγια και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στη διεθνή κοινότητα ότι η βοήθεια οπλοποιείται και χρησιμοποιείται από την μια πλευρά της σύγκρουσης, ενώ υπάρχει ατιμωρησία από τη διεθνή κοινότητα».
«Η οπλοποίηση των τροφίμων, η οπλοποίηση του νερού, η οπλοποίηση των φαρμάκων είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό σε καμία μορφή διεθνούς δικαίου ή διεθνούς κανόνα, και ως εκ τούτου η εστίασή μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι ότι δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία από το να μην επιτραπεί στο λαό της Γάζας η τροφή, να μην επιτραπεί η είσοδος βοήθειας και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να δούμε διάφορους τρόπους για να φέρουμε βοήθεια στη Γάζα και προφανώς η Κύπρος έχει συμβάλει σημαντικά στην εύρεση καινοτόμων τρόπων για την παροχή βοήθειας στον τομέα και ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό».
Προς το παρόν, συνέχισε, «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και αυτές οι προσπάθειες δεν θα αποθαρρυνθούν από την έλλειψη σοβαρότητας και των δύο πλευρών ή από τις επιθέσεις κατά του έθνους μου, ενώ εμείς κάνουμε τη διαμεσολάβηση. Είναι κάτι στο οποίο πιστεύουμε, στο οποίο πιστεύει η ηγεσία μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο υπάρχει ελπίδα για ειρήνη».