17.8 C
Nicosia
Παρασκευή 30 Μαΐου 2025 | 1:19

Σχοινάς: «Βιτρίνα της ΕΕ» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος

«Βιτρίνα της ΕΕ» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και «βατήρα και έπαλξη για την προσέγγιση της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή», χαρακτήρισε ο τέως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς την Κυπριακή Δημοκρατία, την Τρίτη σε εκδήλωση για την πορεία της Κύπρου και της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξήρε και την παρουσία της χώρας ως γέφυρας και σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη γειτονία.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Κύπρος και η Ελλάδα στην ΕΕ: Προσδοκίες και πραγματικότητες από την ένταξη μέχρι σήμερα» πραγματοποιήθηκε από τo Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας, οι ομιλητές εξέτασαν τα επιτεύγματα της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο τέως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς προέβη καταρχάς σε μία αποτίμηση της παρουσίας του ελληνισμού στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την ένταξη της Ελλάδας και της Κύπρου στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως καταλυτικά γεγονότα και μία σημαντική εθνική επιτυχία. «Πρόκειται για μία επιλογή, η οποία δικαιώθηκε ιστορικά και προσφέρει απτά επιχειρήματα στον ισχυρισμό των λαϊκιστών ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Κύπρο, τόνισε ότι πέραν του αναντίρρητου πλεονεκτήματος της οικονομικής ενδυνάμωσης της χώρας, «η συμμετοχή της στην ευρωζώνη είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας». Εξίσου σημαντική είναι η ένταξη της Κύπρου στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο κ. Σχοινάς, προβάλλοντας ως πιο πρόσφατη απόδειξη το διορισμό του Johannes Hahn ως Ειδικού Απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό.

Χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη «βιτρίνα της ΕΕ» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως «βατήρα και έπαλξη για την προσέγγιση της Ευρώπης στη Μ. Ανατολή», ενώ εξήρε και την παρουσία της χώρας ως γέφυρας και σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη γειτονία.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις συμφωνίες της ΕΕ με πολλές χώρες προέλευσης, αλλά και διέλευσης μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε «ευρωπαία πρωταθλήτρια» στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών.

Καταληκτικά, ο τέως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «όλες οι ευρωπαϊκές λύσεις ανατρέπουν το δόγμα του λαϊκισμού ότι ‘μπορούμε και μόνοι μας’», αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τον καταλυτικό ρόλο της ευρωπαϊκής συμπόρευσης και αλληλεγγύης για τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό Μενέλαος Μενελάου προέβη σε μία σύντομη αναδρομή των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διορίσει Ειδικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει σε σχέση με το Κυπριακό, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί βάσει ηθικού πλεονεκτήματος, επιδεικνύοντας ρεαλισμό και προσήλωση στο στόχο της. Προέβαλε ως αντικειμενική δυσκολία στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών την άτεγκτη θέση της τ/κ πλευράς περί ύπαρξης δύο χωριστών κρατών στο νησί, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατηγική προβολής ισχύος εκ μέρους της Τουρκίας. Παράλληλα, ο κ. Μενελάου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απεμπολεί κανένα νομικό εργαλείο που δύναται να είναι υποστηρικτικό των προσπαθειών της, υπογραμμίζοντας ότι «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να μη βρεθούμε ποτέ έρμαιο των ορέξεων της Τουρκίας».

Ακολούθως, ο αρχισυντάκτης οικονομικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» Γιάννης Σεϊτανίδης αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο από την ένταξη της Κύπρου και της Ελλάδας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η εισδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ θωράκισε την ίδια την υπόσταση της χώρας» και ότι «η πολιτική στόχευση της ένταξης επετεύχθη».

Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αμφότερες οι χώρες στον οικονομικό τομέα, μίλησε για «άτυπη συναίνεση» τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου, προκειμένου να μην επαναληφθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2010 και του 2013 αντίστοιχα, την ευθύνη του οποίου φέρουν οι δύο χώρες. Πρέπει να γίνει ένας αναστοχασμός και να υλοποιηθεί μία εις βάθος μελέτη για τα φαινόμενα που οδήγησαν στις κρίσεις του 2010 και του 2013, τόνισε ο κ. Σεϊτανίδης. Χαρακτήρισε, τέλος, ως «κοινή αδυναμία» των δύο χωρών τον δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι ο δημόσιος τομέας στην Κύπρο διακρίνεται από πολύ μεγαλύτερη δυσκαμψία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΣχοινάς: «Βιτρίνα της ΕΕ» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος