37.8 C
Nicosia
Τρίτη 8 Ιουλίου 2025 | 15:48

Σχέδιο Ισραήλ: Κύπρος και Αίγυπτος οι πιθανές τοποθεσίες για «Ανθρωπιστικές Ζώνες» εκτός της Γάζας

Η Κύπρος εμφανίζεται ως πιθανός προορισμός φιλοξενίας Παλαιστινίων σύμφωνα με πρόταση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση μεγάλης κλίμακας καταυλισμών προσφύγων για τον πληθυσμό της Γάζας στο εξωτερικό, όπως προκύπτει από έγγραφο που μελέτησε το Reuters.

Η πρόταση, η οποία φέρει το όνομα του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Ανθρωπιστικού Ιδρύματος Γάζας (Gaza Humanitarian Foundation – GHF), περιλαμβάνει χάρτη όπου βέλη δείχνουν προς την Κύπρο και την Αίγυπτο ως πιθανές τοποθεσίες για «Ανθρωπιστικές Ζώνες» εκτός της Γάζας. Το έγγραφο κατατέθηκε στην κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με δύο πηγές του πρακτορείου Reuters.

Η πρόταση χαρακτηρίζει τους καταυλισμούς ως «μεγάλης κλίμακας» και «εθελοντικές» εγκαταστάσεις όπου ο πληθυσμός της Γάζας θα μπορούσε να «διαμένει προσωρινά, να «αποριζοσπαστικοποιηθεί», να επανενταχθεί και να προετοιμαστεί για μετεγκατάσταση εφόσον το επιθυμεί». Σύμφωνα με το έγγραφο, το GHF «επιδιώκει να εξασφαλίσει» πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να «κατασκευάσει, εξασφαλίσει και επιβλέψει μεγάλης κλίμακας Ανθρωπιστικές Ζώνες Διαμετακόμισης εντός και ενδεχομένως εκτός της Λωρίδας της Γάζας για τον πληθυσμό να διαμένει ενώ η Γάζα αποστρατιωτικοποιείται και ανοικοδομείται».

Το σχέδιο προβλέπει οκτώ καταυλισμούς ικανούς να φιλοξενήσουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με πηγή του έργου. Η Κύπρος εμφανίζεται μεταξύ των πιθανών εξωτερικών τοποθεσιών μαζί με την Αίγυπτο, ενώ επιπλέον προορισμοί παραμένουν αβέβαιοι στον χάρτη της παρουσίασης.

Το έγγραφο δεν διευκρινίζει τους τρόπους μετεγκατάστασης ούτε παρέχει λεπτομέρειες για ενδεχόμενες συμφωνίες με την Κύπρο ή άλλες χώρες για τη φιλοξενία τέτοιων εγκαταστάσεων.

Απαντήσεις

Το GHF διέψευσε κατηγορηματικά ότι κατέθεσε την πρόταση, δηλώνοντας στο Reuters ότι οι διαφάνειες «δεν αποτελούν έγγραφο του GHF». Ο οργανισμός ανέφερε ότι εξέτασε «μια σειρά θεωρητικών επιλογών για την ασφαλή διανομή βοήθειας στη Γάζα» αλλά «δεν σχεδιάζει ούτε υλοποιεί Ανθρωπιστικές Ζώνες Διαμετακόμισης».

Η SRS, εταιρεία εργολάβων που συνεργάζεται με το GHF και της οποίας το όνομα εμφανίζεται σε αρκετές διαφάνειες, δήλωσε στο Reuters: «Δεν διεξήγαμε συζητήσεις με το GHF σχετικά με τις HTAs, και η ‘επόμενη φάση’ μας είναι να τροφοδοτήσουμε περισσότερα άτομα».

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι «τίποτα ανάλογο δεν εξετάζεται» και «κανένας πόρος δεν κατευθύνεται προς αυτό τον σκοπό». Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά καταυλισμών

Ένα μέρος της παρουσίασης αναφέρει ότι ένας καταυλισμός θα τίθετο σε λειτουργία εντός 90 ημερών, φιλοξενώντας αρχικά 2.160 άτομα με υποδομές που περιλαμβάνουν πλυντήρια, τουαλέτες, ντους και σχολική μονάδα. Η πρόταση χρονολογείται μετά τις 11 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει φωτογραφίες από εκείνη την ημερομηνία.

Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τις επιχειρήσεις του GHF «εγγενώς ανασφαλείς» και έχει καταγράψει τουλάχιστον 613 φόνους σε σημεία βοήθειας του GHF και κοντά σε ανθρωπιστικά κονβόι.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την τρέχουσα κατάσταση της πρότασης ή εάν εξακολουθεί να εξετάζεται.

Πηγή: Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΣχέδιο Ισραήλ: Κύπρος και Αίγυπτος οι πιθανές τοποθεσίες για «Ανθρωπιστικές Ζώνες» εκτός...