18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 17:14

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για το θέμα του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ δεν είναι ΕΕ, η «μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν θα επιτρέψει αυθαίρετες πολιτικές αποφάσεις» ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε γραπτή του δήλωση, επικρίνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι προσπαθεί να δημιουργήσει νέα ατζέντα, προκειμένου «να κερδίσει τη χαμένη στήριξη του ελληνοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης στη δήλωσή του πρόσθεσε πως «η συμβουλή μου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη είναι να σταματήσει να εξαπατά τον ίδιο του τον λαό, να εσωτερικεύσει τις πραγματικότητες επί του εδάφους και να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις μας για συνεργασία που θα ωφελήσει τα δύο κράτη, τους δύο λαούς και την περιοχή μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλιδης, υποστήριξε, συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν – ο οποίος θα παραδώσει τη θέση του στον νέο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου – αλλά επειδή σ’ εκείνη τη συνάντηση δεν βρήκε την ανταπόκριση που επεδίωκε, άρχισε τώρα να μιλά για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Αν και γενικά δεν βλέπω την αξία του να απαντάω σε δηλώσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη που βασίζονται σε ψευδαισθήσεις, ένιωσα την ανάγκη να κάνω αυτή τη δήλωση για να ενημερώσω σωστά τον λαό μας, λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι προσπάθειες του Χριστοδουλίδη άρχισαν να συζητούνται στην κοινή μας γνώμη. Το Σύμφωνο Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ουάσιγκτον που υπογράφηκε στις 4 Απριλίου 1949. Το άρθρο 10 της Συνθήκης αυτής, ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία ένταξης. Το σχετικό άρθρο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η διαδικασία ένταξης μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την ομόφωνη ψήφο όλων των μελών. Με άλλα λόγια, ούτε εσείς μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, ούτε μια άλλη χώρα μπορεί να το πραγματοποιήσει μόνη της για λογαριασμό σας», ανέφερε.

Ο σημαντικότερος λόγος για να προβεί “η ελληνοκυπριακή ηγεσία σε τόσο τολμηρές δηλώσεις, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, όπου η Ελλάδα απειλούσε να υπονομεύσει τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και φρόντισε να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια ένταξης, ιδίως τα πολιτικά κριτήρια”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Το ΝΑΤΟ, ανέφερε ο κ. Τατάρ, διαφέρει από αυτό το παράδειγμα. «Δεν είναι ένας οργανισμός όπου μπορούν να ληφθούν αυθαίρετες πολιτικές αποφάσεις. Η Δημοκρατία της Τουρκίας, μια από τις σημαντικότερες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αποτελεί την εγγύηση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορούν να δρομολογηθούν εκεί. Για του λόγου το αληθές, μια ισχυρή δήλωση που επιβεβαιώνει αυτή την πραγματικότητα έγινε πρόσφατα από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας», επεσήμανε.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κύριος σκοπός των δηλώσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη μπορεί να συνοψιστεί ως μια κίνηση κατά της Τουρκίας, η οποία αποτελεί μια από τις πιο βασικές και σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ.

Χασίπογλου

Ο ΓΓ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ογουζχάν Χασίπογλου, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσπαθεί «να σώσει την εικόνα του με δήθεν κινήσεις εξωτερικής πολιτικής» με τις οποίες «ενθουσιάζεται μάταια» θεωρώντας πως θα παραγκωνίσει τον τουρκοκυπριακό «λαό» και θα περάσει σε απευθείας επαφές με την Τουρκία.

Μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνέχισε, έφερε ξανά στην ατζέντα την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ «με κόστος να ρίξει το νησί στη φωτιά». Υποστήριξε ότι δεν θα ωφελήσει κανέναν η προσπάθεια προώθησης αυτής της διαδικασίας ξέροντας ότι η Τουρκία θα θέσει βέτο σε μια πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Το σημαντικότερο στρατιωτικό και πολιτικό μήνυμα που θα μπορούσε να δώσει το ψευδοκράτος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, το Ισραήλ, και άλλα κράτη, κατά τον κ. Χασίπογλου, είναι μια «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας» με την Τουρκία ενάντια στη ζώνη του πυρός εντός της οποίας βρίσκεται η Μέση Ανατολή και στα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οζερσάι

Ο Πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουτρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι αναμένει μεγάλη απογοήτευση τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Είναι φανερό ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης ένιωσε την ανάγκη να αλλάξει την παραδοσιακή του πολιτική που προσπαθεί να απαλλαχτεί από την Συνθήκη Εγγυήσεως και ειδικά από τις εγγυήσεις της Τουρκίας, αντικαθιστώντας τες με τις εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γιατί; Επειδή σε πολλά μέρη όπως η Παλαιστίνη και η Ουκρανία είναι σε αδιέξοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για τον λόγο αυτό έριξαν στο τραπέζι την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως εναλλακτική», ανέφερε.

Τόσο η οπτική των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ όσο και η άδικη κατάσταση στην οποία περιέπεσαν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι στο θέμα της ένταξης της ΚΔ στην ΕΕ το 2004, “δείχνουν ότι θα ναυαγήσουν τα όνειρα του Ελληνοκύπριου ηγέτη”, υποστήριξε ο κ. Οζερσάι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!