16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:47

Τα βήματα μετά τον διορισμό Κουεγιάρ συζήτησε το Εθνικό – Οι δηλώσεις των αρχηγών

Τα επόμενα βήματα μετά τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τα σενάρια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους αλλά και το θέμα της Ομάδας Κυπριακού, συζήτησε μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, τον συντονισμό και τη στρατηγική για τα επόμενα  βήματα και με την έλευση της στην Κύπρο.

Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης και «τη δική μας ακόμη πιο εποικοδομητική στάση ως προς τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου έχουν διακοπεί, σύμφωνα και με τη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως αυτή προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ».

Ανέφερε ότι ο πολύ χρήσιμος θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου αποδεικνύεται στην πράξη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το επόμενο διάστημα οι επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ να είναι εντατικές και εποικοδομητικές ως προς την καλλιέργεια ακόμη πιο θετικού κλίματος, και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς για το πότε θα έρθει στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε ενημέρωση για το πρόγραμμα της άφιξης της και των επισκέψεών της».

Ερωτηθείς αν άκουσε εισηγήσεις των κομμάτων ο Πρόεδρος, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι έχει γίνει μια ενδελεχής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε και τα δεδομένα και τις δικές του σκέψεις και όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και προβληματισμούς που προφανώς και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη», είπε.

Σε ερώτηση ποια ήταν τα σημεία διαφωνίας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαφωνία, ενώ σημείωσε ότι κοινή συνισταμένη είναι η κοινή πεποίθηση όλων ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την οριστική, βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για το πακέτο μέτρων για τους Τουρκοκύπριους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα μέτρα έχουν ετοιμαστεί, είναι πολύ συγκεκριμένα και έχει ετοιμαστεί ο τελικός κατάλογος. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τα ανακοινώσει την κατάλληλη χρονική στιγμή, όταν ο ίδιος θα κρίνει ότι είναι η πιο χρήσιμη, πιο εποικοδομητική στιγμή για να ανακοινωθούν.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε και το θέμα της Ομάδας Κυπριακού, και ότι ο Πρόεδρος ζήτησε από όσες πολίτικες δυνάμεις δεν έχουν υποβάλει εισηγήσεις στον Πρόεδρο για τη συμμετοχή σε αυτό, να το πράξουν τις επόμενες ημέρες, ώστε να ληφθούν υπόψη στον τελικό καταρτισμό του καταλόγου για την Ομάδα Κυπριακού.

Σε ερώτηση αν κατά τη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα σενάρια σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προσερχόμαστε σε αυτή την περίοδο, μέσα από αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, αλλά είμαστε την ίδια ώρα ρεαλιστές».

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε μαζί με την πολιτική ηγεσία τα σενάρια, τα οποία, όπως είναι αυτονόητο, έχει επεξεργαστεί και ο ίδιος με τους συνεργάτες του.

«Έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων. Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία ελπίζοντας ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την αντίστοιχη πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει, και γίνεται, η απαραίτητη προεργασία για όλα τα πιθανά σενάρια.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για σοβαρή κρίση στη νεκρή ζώνη με τις τουρκικές ενέργειες, ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε στα απαράδεκτα επεισόδια στην Πύλα και στα επεισόδια στον  Άγιο Δομέτιο, τα οποία, όπως ανέφερε, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υποβαθμίσει η Κυβέρνηση. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση τα παρακολουθεί πολύ στενά και με ανησυχία, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει.

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη, της οποίας οι όροι εντολής, όπως απορρέουν και από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, προνοούν τη διασφάλιση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης.

«Είναι κάτι το οποίο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους τελευταίους μήνες να εντείνεται ακόμη περισσότερο και είναι κάτι που έχει μεταφέρει και ο Πρόεδρος τόσο στον ΓΓ των ΗΕ όσο και στον κ. Στιούαρτ στη συνάντηση τους την περασμένη βδομάδα», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία ξεφορτώνει πυροβόλα όπλα στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε στενά τις όποιες εξελίξεις, έχουμε υπόψη μας διάφορα στοιχεία, πληροφορίες, τις οποίες και αξιολογούμε, αλλά και προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

Α. Δημητρίου: Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε ότι στο επίκεντρο ήταν το κυπριακό, σε συνάρτηση και με την επικείμενη κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με απώτερο στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με βάση το Συμφωνημένο Πλαίσιο που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

«Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι χρειάζεται σοβαρότητα και προσεκτικός  χειρισμός, δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον κάθε νέα προοπτική σε σχέση βεβαίως και με τις προθέσεις της κας. Κουεγιάρ. Ενώ μέσα από επισταμένες και συνεχείς προσπάθειες να επιδιώξουμε να εγκαταλειφθεί η στάση των ίσων αποστάσεων τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο βεβαίως και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Συζητήσαμε και τα όσα συμβαίνουν στη νεκρή ζώνη που είναι άκρως ανησυχητικά και βεβαίως απότοκο της στασιμότητας στο κυπριακό με καθαρή στόχευση θα προσέθετα εκ μέρους της Τουρκίας.

Η προσπάθεια για ανατροπή των νέων τετελεσμένων που συνεχώς επιχειρεί η Τουρκία και η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογικές, συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και βεβαίως θα εμμένουμε στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου σε τακτική βάση για ενημέρωση και διαμόρφωση στρατηγικής, ειδικά ενόψει όλων αυτών των σύνθετων πολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν και απαιτείται να διαχειριστούμε και να λάβουμε υπόψη.

Καμία αναβλητικότητα δεν χωράει, η κατάσταση επιβάλλει υπεύθυνους και αποτελεσματικούς χειρισμούς.

Μια καλή προετοιμασία μπορεί ναι να δημιουργήσει μια νέα πρωτοβουλία και αυτό είναι το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή».

Σε ερώτηση για το θέμα του ανασχηματισμού, η κ. Δημητρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο ΔΗΣΥ δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για κυβερνητική κρίση την οποία δημιούργησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σίγουρα αυτή η κρίση δεν μπορεί να μεταφέρεται στους πολίτες, στις αποφάσεις για τον τόπο μας.

«Εμείς θέλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους νέους Υπουργούς, Υφυπουργούς. Το μόνο που έχω πολιτικά να δηλώσω είναι ότι το κυπριακό κράτος και η διαχείριση του είναι μια σοβαρή υπόθεση και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε».

Το Κυπριακό στο μακροβιότερο αδιέξοδο που βρέθηκε ποτέ, δήλωσε ο Στεφάνου

Το Κυπριακό βρίσκεται στο μακροβιότερο αδιέξοδο, που βρέθηκε ποτέ, από το 2017 μέχρι και σήμερα, δήλωσε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε πως είναι φανερό ότι η παρέλευση του χρόνου, χωρίς λύση, ευνοεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «αυτή την περίοδο του αδιεξόδου η Τουρκία την αξιοποιεί, για να δημιουργεί νέα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους, ενώ οι προσδοκίες είναι πάρα πολύ χαμηλές», για να προσθέσει πως «είναι γι’ αυτό που εμείς ανεξαρτήτως των χαμηλών προσδοκιών θα πρέπει να εργαστούμε, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες, να δημιουργηθούν δυναμικές, για να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν, το 2017».

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ με αφορμή το σκηνικό το ΑΚΕΛ επανακατάθεσε τις δικές τους προτάσεις και τις σκέψεις, οι οποίες συμπυκνώνονται σε τέσσερα βασικά σημεία.

Είπε συγκεκριμένα πως «πρώτον ενόψει της μετακίνησης της τουρκικής πλευράς από τη συμφωνημένη βάση λύσης της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας στη λύση δύο κρατών, η δική μας η πλευρά με κάθε ευκαιρία ξεκάθαρα πρέπει να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στο δεύτερο σημείο των προτάσεων του κόμματός του, ο κ. Στεφάνου είπε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά χωρίς αμφισημίες, χωρίς αστερίσκους και παρενθέσεις, θα πρέπει να διατυπώνει τη θέση της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και να εκφράζουμε την ετοιμότητα μας για διαπραγμάτευση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».

«Τρίτον», σημείωσε, «η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διαμορφώσει και να εξαγγείλει συγκεκριμένη θετική ατζέντα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ασφαλώς τα ευρωτουρκικά αποτελούν ένα πεδίο για ανάπτυξη θετικής ατζέντας, αλλά δεν επαρκεί για να δημιουργήσει τη δυναμική που χρειάζεται να δημιουργηθεί για να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις».

Εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτή τη θετική ατζέντα «θα πρέπει να ενταχθούν και τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχή και της Κύπρου», σημειώνοντας πως γι’ αυτό το θέμα το ΑΚΕΛ «έχει επιδώσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Δεκέμβριο του 2020».

Σε σχέση με το τέταρτο σημείο που συμπυκνώνουν οι προτάσεις ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος είπε ότι έχει να κάνει με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, λέγοντας ότι επανέλαβαν τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «μονομερώς θα πρέπει να εξαγγείλει μέτρα στήριξης προς την τ/κ κοινότητα».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε ή να δημιουργήσουμε καλύτερα ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν τους φυσικούς μας συμμάχους στην προσπάθεια για να λύσουμε το Κυπριακό, να τερματιστεί η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός», είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, πως το ΑΚΕΛ θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένο γραπτό έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τα τέσσερα σημεία, αλλά σημείωσε πως θα επεκταθούν και σε διάφορα άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το σκηνικό στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ομάδα Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι σήμερα είχαν ζητηθεί διευκρινήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά στο ρόλο της Ομάδας Κυπριακού, για να σημειώσει πως το κόμμα του έχει πάρει κάποιες απαντήσεις.

«Εντός των επόμενων ημερών», είπε, «θα απαντήσουμε στον Πρόεδρο αν και κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα αποστείλει συγκεκριμένα ονόματα».

Ν. Παπαδόπουλος: Εξαιρετικά θετικός ο διορισμός απεσταλμένης

Ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ από τον ΓΓ του ΟΗΕ ως προσωπική του απεσταλμένη, καθώς «μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια κινητικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Μετά από το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υποτιμούν τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά της η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ενόψει της «γνωστής και διαφαινόμενης τουρκικής άρνησης κι αδιαλλαξίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει με κάθε τρόπο ν’ αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού». Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ν’ αποδεχθούμε κάτι τέτοιο, πρόσθεσε. Η δική μας πλευρά πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στα ψηφίσματα των ΗΕ, στο συμφωνημένο πλαίσιο, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. «Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε το πάγιο αίτημα της Τουρκίας, να χαρίσουμε εμείς ουσία για να συνεχίσει η διαδικασία».

Κάτι τέτοιο «όχι μόνο θα είναι ατυχές διαδικαστικά, αλλά είναι και πάρα πολύ παράλογο να ζητεί η τουρκική πλευρά να ζητεί υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», συνέχισε.

Ευχόμαστε, είπε, πραγματικά ότι αυτός ο διορισμός θα δώσει ένα έναυσμα στις προσπάθειές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε αυτό που ευχόμαστε όλοι μας, μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού.

Περίοδος χαμηλών προσδοκιών λέει ο Καρογιάν για Κυπριακό

Είναι περίοδος χαμηλών προσδοκιών στο Κυπριακό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ενημερώθηκαν, όπως είπε, ενδελεχώς, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, μετά και τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, σημειώνοντας πως δεν είναι ωστόσο το τέλος του δρόμου.

“Χρειάζεται να γίνουν αρκετά πράγματα”, ανέφερε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να ληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς μας, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ. «Είναι περίοδος χαμηλών προσδοκιών για το Κυπριακό κι αυτό δεν είναι ασύνδετο με το τί συμβαίνει γεωπολιτικά, τί συμβαίνει με τους βασικούς παίκτες του διεθνούς συστήματος και ταυτόχρονα  τις αλλαγές που διαδραματίζονται η μια μετά την άλλη, με ραγδαίους ρυθμούς», ανέφερε.

Σε αυτό το σκηνικό, συνέχισε, η ε/κ πλευρά πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες έτσι που να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ν’ ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, ανηφορικός είναι ο δρόμος. Όμως χρειάζεται συνέπεια, χρειάζονται συνεννοήσεις, χρειάζεται σωστή και ορθολογική ανάλυση των δεδομένων, διασύνδεση του Κυπριακού με στοχεύσεις και μεθοδεύσεις ισχυρών παικτών του διεθνούς συστήματος. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση του πως η Τουρκία συμπεριφέρεται», σημείωσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα αποστείλει έγγραφο εκ μέρους της ΔΗΠΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη γεωπολιτική διάσταση και το Κυπριακό, τη μεγάλη κόντρα μεταξύ των υπερδυνάμεων: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, την κατάσταση στην περιοχή και τί πρέπει η πλευρά μας με καλή προετοιμασία, στοχευμένα κι επεξεργασία δεδομένων να κάνει για να προχωρήσει ώστε να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες που θα είναι υποβοηθητικές προς αυτήν. «Υπάρχει πρόσφορο έδαφος, αρκεί να το αξιοποιήσουμε», επεσήμανε.

Η χρονιά ξεκινά με ένα μισάνοικτο παράθυρο ευκαιρίας, είπε ο Κ. Τσιμίλλης

Η χρονιά ξεκινά με ένα μισάνοικτο παράθυρο ευκαιρίας, δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος Οικολόγων  – Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης.

«Είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση μισού αιώνα κατοχής. Είμαστε σε ένα συνεχιζόμενο status quo που κανείς δεν το αποδέχεται. Δεν είναι στατικό αυτό το status quo”, ανέφερε.

Ένας συνεχιζόμενος εποικισμός, με δημογραφική αλλοίωση, συνεχιζόμενη ισλαμοποίηση, συνεχιζόμενη στρατικοποίηση, με ξεπούλημα των κατεχόμενων περιουσιών σε ξένους ή σφετερισμό τους από μη δικαιούχους και οι πρόσφατες εξελίξεις , με τη σύλληψη Τουρκοκύπριου στην Ιταλία, μάς θυμίζουν πόσα κάναμε και κυρίως πόσα δεν κάναμε για αυτό το θέμα, του ξεπουλήματος περιουσιών και του εποικισμού, πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «η χρονιά ξεκινά πάντως με ένα μισάνοικτο παράθυρο ευκαιρίας».

«Ο διορισμός της απεσταλμένης του ΓΓ και η προσδοκία επανέναρξης ενός διαλόγου με πολλά ερωτηματικά και έγνοιες – και ορθά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόλις χθες σε δηλώσεις του, όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι του διαλόγου. Το ερώτημα όμως και η έγνοια είναι πως θα φτάσουμε εκεί, γιατί η τουρκική πλευρά μιλά για τα δύο κράτη” ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά αυτό προβάλλει ως στόχο. “Προβάλλει την κυριαρχική ισότητα. Τέτοιες πτυχές που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και ουδόλως να τεθούν στο τραπέζι», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την ομάδα Κυπριακού, ο κ. Τσιμίλλης είπε ότι έχουν προτείνει ονόματα, προσθέτοντας ότι θεωρούν πως στο πλαίσιο αυτής είναι και μια παλιά και επαναλαμβανόμενη εισήγηση των Οικολόγων για εξέταση του πλαισίου αυτό της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το οποίο είναι εντελώς ασαφές.

Σημείωσε ότι έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και δέσμευση να συμβάλουν δημιουργικά και αυτό ήταν και το πνεύμα σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις.

«Θέλουμε να συμβάλουμε και να προχωρήσουμε για μια λύση που δεν θα στηρίζεται στον γεωγραφικό διαχωρισμό των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η προσωπική απεσταλμένη ΓΓ ΟΗΕ, είπε ο Σιζόπουλος

Εκ του αποτελέσματος των πράξεών της θα κριθεί η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, δήλωσε την Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως «ελπίζουμε ότι η κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ανταποκριθεί στις ευθύνες και στα καθήκοντά της στη βάση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

«Ως εκ τούτου θα κριθεί από το αποτέλεσμα των πράξεών της και κατά πόσον αυτή η πράξη ή ενέργειά της θα είναι θετική και πόσο θα είναι αποδοτική», είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι «τo πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα πρέπει οι δικοί μας χειρισμοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία να μην μπορέσει η τουρκική πλευρά να κατοχυρώσει πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα».

Επίσης, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «το Κυπριακό δεν πρέπει να διολισθήσει με οποιονδήποτε τρόπο είτε σε θέματα που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είτε ενδεχομένως ενεργειακής ρύθμισης αλλά περισσότερο θα πρέπει πια να αντιμετωπισθεί ως ένα διεθνές θέμα συνεχιζόμενης εισβολής και παράνομης κατοχής και εποικισμού στα κατεχόμενα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!