21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 1:13

Συγκρατημένη αισιοδοξία για πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου από Υπ. Δικαιοσύνης

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχτούν καλύτερα σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που μαίνεται στην επαρχία Πάφου, εξέφρασε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε δηλώσεις του στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στον Άγιο Δημητριανό, όπου μετέβη, ο Μάριος Χαρτσιώτης έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα, προσθέτοντας πως παρ’ όλα αυτά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν καλύτερα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει απόλυτος έλεγχος, όμως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν νωρίς  το απόγευμα», σημείωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι όπως ενημερώθηκε από τον επί καθήκοντι Αρχπύραρχο, θα επιχειρήσουν νωρίς το πρωί της Τετάρτης , πτητικά μέσα, όχι μόνο αυτά που είναι αυτή τη στιγμή στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και άλλα από την Ελλάδα και την Ιορδανία.

«Τα πτητικά μέσα θα επιχειρήσουν πολύ νωρίς το πρωί, με το πρώτο φως σε μια προσπάθεια να υπάρξει κατάσβεση και  επιτευχθεί απόλυτος έλεγχος της πυρκαγιάς», τόνισε.

Κληθείς να απαντήσει στις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για «ολιγωρία», ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε πως «υπάρχει απτή μαρτυρία ότι όταν ξεκίνησε η φωτιά έγινε αμέσως αντιληπτή από πτητικό μέσο, το οποίο εκτελούσε  περιπολία στη συγκεκριμένη περιοχή και μάλιστα το συγκεκριμένο μέσο επιχείρησε και ρίψη όταν αντιλήφθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό».

Αμέσως, συνέχισε, ενημερώθηκαν όλα τα συγκεκριμένα κέντρα και άρα «δεν μπορώ να θεωρήσω ότι υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία από τη στιγμή που εντοπίστηκε άμεσα από συγκεκριμένο μέσο η συγκεκριμένη εστία». Επίσης, δήλωσε, πληροφορήθηκε από τον Αρχπύραρχο ότι αμέσως λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και η πυροσβεστική υπηρεσία λαμβάνοντας τα συγκεκριμένα μέτρα, «έδρασε κατά το δυνατόν και μέσα στα πλαίσια του καλύτερου δυνατού».

Κληθείς να σχολιάσει διαμαρτυρίες ότι το Συντονιστικό Κέντρο έπρεπε να είναι στην περιοχή της πυρκαγιάς και όχι στη Λάρνακα και το Συντονιστικό κέντρο στον Άγιο Δημητριανό στήθηκε αφού πέρασαν αρκετές ώρες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως δεν μπορεί να υιοθετήσει αυτή τη θέση.

Είπε ακόμη πως καθηκόντως εφόσον ο Αρχιπύραρχος έκρινε με βάση το σχετικό πρωτόκολλο την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης πυρκαγιάς πολύ ορθά ενεργοποίησε το συγκεκριμένο σχέδιο Πυρσός το οποίο επιβάλλει άμεση μετάβαση όλων των αρμόδιων φορέων και των Υπουργών στο συγκεκριμένο Κέντρο Ζήνων στην Λάρνακα. Αυτό συνέχισε, δεν είναι τυχαίο που γίνεται λέγοντας πως γίνεται στο συγκεκριμένο Κέντρο και αφού παρουσιαστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και Υπουργοί, Πολιτική Άμυνα, Αρχηγός Αστυνομίας, Αρχηγός Εθνικής Φρουράς ο Αρχιπύραρχος, μπορεί να υπάρχει ένας απόλυτος συντονισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση, αυτή η επικίνδυνη κατάσταση κρίσης.

«Αυτοί που ήμασταν εκεί πραγματικά είδαμε την χρησιμότητα αυτού του Κέντρου στο συγκεκριμένο σημείο αφού μπορέσαμε να οργανωθούμε όχι μόνο επί τόπου σε σχέση με την πυρκαγιά και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και εμείς ως συναρμόδιοι Υπουργοί να λάβουμε όλα τα μέτρα προκειμένου να έχουμε βοήθεια από το εξωτερικό», δήλωσε. Από το συγκεκριμένο Κέντρο, είπε ο κ. Χαρσιώτης, έγινε όλος ο συντονισμός , έγιναν οι κλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να έχουμε βοήθεια από το εξωτερικό. Ήρθαμε, πρόσθεσε, «σε επαφή άμεσα με την Ιορδανία με τον ΠτΔ που ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή και μπορούσαμε να επικοινωνούμε  αλλά και να συνεννοούμαστε μεταξύ μας για το καλύτερο δυνατό».

Την ίδια ώρα συνέχισε, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έτρεξαν άμεσα στα συγκεκριμένα χωριά όπου υπήρχε η πυρκαγιά και όπου υπήρχε ο κίνδυνος για να προσφέρουν οποιαδήποτε τυχόν ανθρωπιστική, ιατρική ή άλλη φροντίδα πάντα με τη συνδρομή των υπηρεσιών της Πολιτικής Άμυνας την οποία ευχαρίστησε για όλα αυτά. Αφού έγιναν στο Κέντρο Ζήνων όλες οι απαραίτητες προκαταρκτικές ενέργειες για την άμεση οργάνωση και αντιμετώπιση αυτού του πραγματικά δύσκολου περιστατικού, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «άμεσα εγώ και ο Αρχπύραρχος φύγαμε, ήρθαμε εγώ στην ΑΔΕ Πάφου προκειμένου να ενημερωθώ και να λάβω οποιαδήποτε άλλα διαβήματα έπρεπε να ληφθούν και ο κ. Αρχπύραρχος ήρθε εδώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων στον Άγιο Δημητριανό για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί».

Εκτίμησε ακόμη πως δεν θεωρεί το να ερχόντουσαν στο Συντονιστικό Κέντρο του Αγίου Δημητριανού επί τόπου θα βοηθούσε οτιδήποτε περισσότερο παρά αυτό το οποίο έγινε και «οφείλω να ομολογήσω ότι έγινε πάρα πολύ σωστά και συντονισμένα», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώτου ΕΟΑ Πάφου Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη ότι τα ιορδανικά ελικόπτερα που βρίσκονται στην αεροπορική βάση δεν μπορούν  να πετάξουν εξαιτίας της μη εκπαίδευσης του προσωπικού ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως τα πτητικά μέσα από την Ιορδανία την Τρίτη βρίσκονταν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και επιχειρήσουν ρίψεις στα σημεία.

Ο Υπουργός είπε ακόμη πως με αφορμή το ότι ο ΠτΔ ήταν στην Ιορδανία, ενήργησε άμεσα μετά την ενημέρωση για επιπρόσθετα δύο πτητικά μέσα από την Ιορδανία. Ακολούθως ευχαρίστησε τον Βασιλιά της Ιορδανίας για την άμεση ανταπόκριση του να αποστείλει άλλα δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης πέραν απ’ αυτά που φιλοξενούνται στην Ιορδανία.

Σε σχέση με τη διερεύνηση του σημείου από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως το νεότερο είναι όπως ενημερώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Πάφου είναι ότι έχει δοθεί γραπτή μαρτυρία από συγκεκριμένο άτομο, το οποίο είδε την φωτιά να ξεκινά από το σημείο του σκυβαλότοπου. Ο κ. Υπουργός είπε πως το θετικό αυτής της καταστροφής είναι ότι δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής και δεν είχαμε τραυματισμό. Είπε ακόμη πως οι κάτοικοι θα πρέπει να βοηθηθούν, θα πρέπει να στηριχτούν και να είναι σίγουροι ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους συμπλήρωσε.

Ο Αρχιπύραρχος  Νίκος Λογγίνος είπε πως κατά την διάρκεια της νύχτας έγινε οριοθέτηση της πυρκαγιάς και παρέμειναν δυνάμεις, όσες χρειάζονται για να επιβλέπουν ολόκληρη  την περίμετρο της πυρκαγιάς, ούτως ώστε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε αναζωπυρώσεις για να μπορέσουμε να κατασβέσουμε πλήρως τη πυρκαγιά. Είπε ακόμη πως με το πρώτο φως της ημέρας θα πετάξουν τα πτητικά μέσα θα κάνουν ρίψεις περιμετρικά και παράλληλα με τις επίγειες δυνάμεις θα γίνει μεγάλη προσπάθεια  συνέχισε, «για να κατασβέσουμε και την τελευταία εστία πυρκαγιάς ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε νέα αναζωπύρωση και να εξελιχτεί η πυρκαγιά όπως εξελίχτηκε αρχικά». Πρόσθεσε πως με το πρώτο φως της ημέρας θα γίνει μια διερεύνηση για την έκταση της πυρκαγιάς και τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες ο κ. Λογγίνος ανέφερε πως οι άνεμοι την Τρίτη  ήταν 4- 5 μποφόρ ωστόσο και η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί επιπρόσθετα κάποια μποφόρ για αυτό εξελίχτηκε η πυρκαγιά με τόσους γρήγορους ρυθμούς. Πρόσθεσε πως ύστερα από ενημέρωση της οποίας έτυχε και σήμερα Τετάρτη οι άνεμοι θα πνέουν 3- 4 μποφόρ. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οριοθετώντας την πυρκαγιά να μπορέσουν να την κατασβήσουν εντελώς λαμβάνοντας υπόψη και την ένταση του ανέμου, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!