Στο κέντρο κρίσεων στον Άγιο Αμβρόσιο έφτασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.
Στον χώρο βρίσκονται επίσης εδώ και ώρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, και η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου. Επί τόπου έχουν μεταβεί και Βουλευτές Λεμεσού. Στο κέντρο κρίσεων έφτασε λίγο μετά τις 20:00 και ο Πρόεδρος του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Έκκληση προς τους κάτοικους των επηρεαζόμενων κοινοτήτων να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους αν τους ζητηθεί, απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, από το κέντρο κρίσεων που στήθηκε στον Άγιο Αμβρόσιο για συντονισμό για την πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, σημειώνοντας ότι πρώτιστο μέλημα είναι να μην υπάρξει οποιαδήποτε ανθρώπινη απώλεια.
Είπε ακόμη ότι η Πολιτεία «θα ανταποκριθεί στο έπακρο» για όλες τις υλικές απώλειες.
Σε δηλώσεις του από το κέντρο κρίσεως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη» και ότι το μέτωπο που επιχειρούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης «είναι τεράστιο».
«Έχουν αναπτυχθεί όλες οι δυνάμεις, αυτή την στιγμή επιχειρούν πέραν των 250 ατόμων, έχει έρθει προσωπικό από Λευκωσία και Λάρνακα πέραν της Λεμεσού», είπε.
«Πρώτιστο μέλημα είναι να μην υπάρξει η οποιαδήποτε ανθρώπινη απώλεια, εκεί επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες στο κέντρο επιχειρήσεων», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι τα καιρικά δεδομένα «δεν βοηθούν δυστυχώς την κατάσταση, ευελπιστούμε τις επόμενες ώρες να είναι πιο ευνοϊκή η κατάσταση». Ευελπιστούμε ότι, σύμφωνα και με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, τις επόμενες ώρες, τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση σε όλους. «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα το θέμα των περιουσιών, αλλά ο κόσμος πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτών που γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους», είπε.
«Γνωρίζω ότι έχουν καταστραφεί σημαντικές περιουσίες, όταν ελέγξουμε αυτή την κατάσταση, που είναι το πρώτιστο, η Πολιτεία θα είναι εδώ και θα ανταποκριθεί στο έπακρον για όλες αυτές τις υλικές απώλειες που έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεν τις υποτιμώ, αλλά αυτή τη στιγμή το πρώτιστο είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Άρα ζητώ να υπάρξει συνεργασία από όλους -είναι μια δημόσια έκκληση- μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι έχει ήδη υπάρξει ανταπόκριση από την Ιορδανία για βοήθεια και αναμένεται και από άλλα γειτονικά κράτη σημειώνοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί αμέσως ο σχετικός ευρωπαϊκός μηχανισμός.
Ερωτηθείς για την έκταση των πυρκαγιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι η ώρα για την έκταση, για το πώς προκλήθηκε. Το πρώτιστο είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, εκεί επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή. Από κει και πέρα, να τελειώσουμε και θα αξιολογηθεί η κατάσταση».
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
Στο μεταξύ κλιμάκιο της ΑΗΚ βρίσκεται στο κέντρο συντονισμού προκειμένου να συμβάλει τη διαχείριση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται με τις πυρκαγιές σε Λεμεσό και Πάφο, και για να δράσει άμεσα προς αποκατάσταση των ζημιών και της παροχής ρεύματος, δήΛωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Χριστίνα Παπαδοπούλου.
Λέγοντας ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή τα συνεργεία της Αρχής σε Λεμεσό και Πάφο προσέτρεξαν και βρίσκονται σε επιφυλακή αναμένοντας από την Πυροσβεστική να δώσει την έγκριση της, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην επιδιόρθωση των ζημιών, ανέφερε ότι συνεργεία από τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας με πλατφόρμες τρεις γεννήτριες και άλλο εξοπλισμό μεταβαίνουν στη Λεμεσό για να ενισχύσουν τα τοπικά συνεργεία.
Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στη Λεμεσό είπε ότι το σύστημα αυτοπροστασίας της ΑΗΚ λειτούργησε μετά την έκρηξη της φωτιάς και διέκοψε την παροχή ρεύματος σε 19 χωριά.
Λόγω της φωτιάς στην Πάφο είναι χωρίς ρεύμα 10 χωριά ανέφερε περαιτέρω.
Είπε επίσης ότι από τη φωτιά στη Λεμεσό έχουν καταγραφεί 20 καμένοι πάσσαλοι και 3 καμένοι μετασχηματιστές.
Λέγοντας ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή τα συνεργεία της Αρχής σε Λεμεσό και Πάφο προσέτρεξαν και βρίσκονται σε επιφυλακή αναμένοντας από την Πυροσβεστική να δώσει την έγκριση της ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην επιδιόρθωση των ζημιών, ανέφερε ότι συνεργεία από τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας με πλατφόρμες τρεις γεννήτριες και άλλο εξοπλισμό μεταβαίνουν στη Λεμεσό για να ενισχύσουν τα τοπικά συνεργεία.
Στη Λεμεσό διεκόπη η παροχή ρεύματος στον Αγιο Αμβρόσιο, ‘Αγιο Θεράπων, Αρσος, Κισσούσα,Κάτω Κιβίδες, Κουκά, Μαλιά, Μανδριά, ‘Ομοδος, Πάχνα, Πέρα Πεδί, Κάτω Πλάτρες, Ποταμιού, Σιλίκου, Σωτήρα, Σούνι, Βάσα Κοιλανίου, Βουνί, Ζανακιά.
Στην Πάφο είναι χωρίς ρεύμα οι κοινότητες Αγία Βαρβάρα, Αξύλου, Χολέτρια, Κελοκέδαρα, Νατά, Κάτω Παναγιά, Πάνω Παναγιά, Πενταλιά, Θελέτρα, Τίμη.