Για την κατάσταση στη Συρία και ενεργειακά συζήτησαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία και ενεργειακά.
Η κρίση στη Συρία, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, δημιουργεί την ώθηση σε χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να στείλουν σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ένα κοινό μήνυμα για την κατάσταση πραγμάτων στη Συρία.
Συζητήθηκε ακόμη όπως υπάρξουν ανακοινώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2025, σχετικά με την εμπορευματοποίηση του κοιτάσματος του Κρόνου, το οποίο είναι υπό τη διαχείριση της ΕΝΙ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Επιπρόσθετα, συζητήθηκε το θέμα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026 με αφορμή την αποδέσμευση της βοήθειας €4 δισεκατομμυρίων για το μεταναστευτικό που αναμένει η Αίγυπτος από την ΕΕ.
Δόθηκε €1 δισεκατομμύριο στην Αίγυπτο από την ΕΕ μέχρι τώρα, όπως ανέφεραν οι πηγές.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στο Κάιρο αφίχθηκε λίγο μετά τις 9.00 ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης για τη 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου και την 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, όπου τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Παιδείας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμπντελατίφ.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέβη στο Προεδρικό Παλάτι όπου τον υποδέχθηκε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στη συνέχεια έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου – Αιγύπτου, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου.
Στη Διακυβερνητική Σύνοδο θα συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, η Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στις 12.30μμ θα λάβει χώρα η κατ΄ ιδίαν ανάμεσα στους ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής και ακολούθως θα πραγματοποιηθούν οι τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες.
Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή Κυπρίων επιχειρηματιών.
Με το πέρας της Τριμερούς Συνόδου θα υπογραφούν διμερείς και τριμερείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συναντίληψης και στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Σίσι προς τιμή του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, προτού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρήσει το απόγευμα για την Κύπρο.
Στο πλαίσιο της Διμερούς αναμένεται να υπογραφούν διμερή Μνημόνια Συνεργασίας στους τομείς, της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών, της Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας, για την Οικονομική Ενδυνάμωση των Γυναικών στον τομέα του Τουρισμού και την Υποστήριξη του Γραφείου Παραπόνων Γυναικών, για Έγκαιρη Ειδοποίηση Πυρηνικού Ατυχήματος και Συνεργασία στον Τομέα της Ρύθμισης Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας από Ακτινοβολία, και στον τομέα της Εκπαίδευσης.
Θα υπογραφούν ακόμη τριμερή Μνημόνια Συνεργασίας στον Τομέα των Υδάτινων Πόρων, για την Ενίσχυση των Επενδυτικών Σχέσεων, σχετικά με διάφορους Τομείς Υγειονομικής Φροντίδας, της Πληροφορικής και Τεχνολογίας Επικοινωνιών, και για Αδελφοποίηση και Ανάπτυξη Λιμένων.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου, την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τάσο Τζιωνή, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρο Βενέζη και υπηρεσιακούς παράγοντες.