18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 14:30

Στο δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος για αναγνώριση προσόντων μηχανικών – αρχιτεκτόνων

Την παραπομπή της Κύπρου και της Μάλτας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω λανθασμένης μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας που αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή στο πλαίσιο του πακέτου παραβάσεων για τον μήνα Ιούλιο. Στην περίπτωση της Κύπρου η παραπομπή αφορά τις διαδικασίες για αναγνώριση των προσόντων μηχανικών και αρχιτεκτόνων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εθνικοί κανόνες στις δύο χώρες δημιουργούν αδικαιολόγητα εμπόδια στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων σε διασυνοριακό επίπεδο και, ως εκ τούτου, παρεμποδίζουν την επαγγελματική κινητικότητα.

Ειδικότερα όσον αφορά την Κύπρο, αναφέρεται πως η κυπριακή νομοθεσία επιβάλλει αδικαιολόγητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων μηχανικών και αρχιτεκτόνων, ενώ δεν διασφαλίζει πλήρως την αυτόματη αναγνώριση των αρχιτεκτόνων.

Τα εμπόδια αυτά, σημειώνεται, αφορούν ειδικευμένους επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα, όπως αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους και εγκαταστάτες φυσικού αερίου, τη στιγμή που ο κατασκευαστικός τομέας θεωρείται τομέας προτεραιότητας από την ΕΕ βάσει πρόσφατης έκθεσης της Κομισιόν για τα «30 χρόνια ενιαίας αγοράς».

Στην περίπτωση της Μάλτας, η εθνική νομοθεσία επιβάλλει πρόσθετα προγράμματα κατάρτισης και γλωσσικές απαιτήσεις για τα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα. Επιπλέον, επιβάλλει υπερβολικές διαδικαστικές απαιτήσεις και απαιτήσεις τεκμηρίωσης για τους κτηνιάτρους που επιθυμούν να παρέχουν προσωρινές υπηρεσίες στη Μάλτα.

Η Κομισιόν εξηγεί στην ανακοίνωσή της πως η οδηγία 2005/36/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2013/55/ΕΕ έχουν συμβάλει στη δημιουργία σύγχρονου συστήματος για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής πείρας σε ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο τη διευκόλυνση των επαγγελματικών να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα κράτη μέλη.

Όπως προστίθεται, η Κομισιόν απέστειλε επίσης προειδοποιητική επιστολή στη Γερμανία, καθώς και αιτιολογημένη γνώμη στο Βέλγιο, την Κύπρο και τη Ρουμανία σχετικά με παραβάσεις της οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!