27.9 C
Nicosia
Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024 | 21:50

Στον αέρα πριν τη ΓΣ ΟΗΕ η τριμερής Γκουτέρες-Χριστοδουλίδη-Τατάρ – Οι όροι των Τούρκων εμπόδιο στην προσπάθεια ΟΗΕ

Ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ετοιμάζει τα πλάνα του για την ομιλία που θα κάνει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, παραμένει ανοικτό το θέμα της κοινή συνάντησης του με τον κατοχικό ηγέτη Ερ. Τατάρ στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι όροι που έθεσε ο Τατάρ, ανακοινώνοντας την πρόθεση Γκουτέρες για την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης, δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα, αφού η δική μας πλευρά αποκλείεται να αποδεχθεί ικανοποίηση τους για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Η μπάλα τώρα βρίσκεται στα πόδια του κ. Γκουτέρες, ο οποίος θα προσπαθήσει να οργανώσει τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, αλλά χωρίς να ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει εκ προοιμίου ο Τατάρ.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Τατάρ θα δεχθεί να συμμετάσχει σε μια συνάντηση, χωρίς να ικανοποιηθούν οι εκ των προτέρων όροι του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί μέσω Τουρκίας να πεισθεί ο Τατάρ να μετέχει της νέας προσπάθειας και να μην υπονομεύσει τη νέα προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τουρκία και ο Τατάρ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι στην πορεία που ακολουθούν και μάλλον δύσκολα θα αλλάξει τη στάση του ο κατοχικός ηγέτης στην Κύπρο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να κάνει χωριστές συναντήσεις στη Ν. Υόρκη  ο κ. Γκουτέρες με τους Χριστοδουλίδη και Τατάρ και ανάλογα με τις διπιστώσεις του να αποφασίσει για τη σύγκλιση τριμερούς, πιθανότατα μετά τη ΓΣ του ΟΗΕ.

Ως γνωστό με δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ ανέφερε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο πλευρών σε κοινή συνάντηση. Ο κ. Ντουζαρίκ απάντησε σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία το γραφείο του Γενικού Γραμματέα επικοινώνησε με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να βολιδοσκοπήσει την πιθανότητα κοινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Είδαμε το ρεπορτάζ του Τύπου, μπορώ να σας πω ότι ο Γενικός Γραμματέας όντως εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες σε κοινή συνάντηση, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό. Δεν έχουν σταλεί όμως προσκλήσεις», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται – όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις αρχές Αυγούστου – έτοιμη για να παραστεί σε μια τριμερή συνάντηση, όποτε κι αν αυτή πραγματοποιηθεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει εποικοδομητική με στόχο η προσπάθεια του ΓΓ να έχει θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επαναλαμβάνοντας πως οι βολιδοσκοπήσεις συνεχίζονται για ενδεχόμενη τριμερή στη Νέα Υόρκη.

Σχολιάζοντας στο ΚΥΠΕ δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο κ. Λετυμπιώτης  επανέλαβε πως οτιδήποτε εκφεύγει του πλαισίου των συνομιλιών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ότι καμία συνάντηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στη βάση προϋποθέσεων.

«Μοναδικός στόχος παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του μέχρι σήμερα κεκτημένου των συνομιλιών καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ», επανέλαβε. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «οτιδήποτε εκφεύγει αυτού το πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σημείωσε (συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή) πως η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί το σημείο αναφοράς για το Κυπριακό. Σε ερώτηση σχετικά με την βολιδοσκόπηση από τα Ηνωμένα Έθνη για τριμερή συνάντηση τον Αύγουστο και την κριτική που ασκήθηκε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη σχετική αποκάλυψη, ο κ. Κόμπος απάντησε ότι «ορθά έγινε η αναφορά από τον Πρόεδρο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Έγινε η βολιδοσκόπηση πέραν της μιας φοράς. Η πλευρά που αμέσως και επανειλημμένα ήταν θετική είναι η δική μας πλευρά. Η πλευρά που όπως αποδείχθηκε ήταν αρνητική, ήταν η τουρκική».

Ερωτηθείς για το πως προχωρά τώρα η Κυβέρνηση για το θέμα του Κυπριακού, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι η προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει τερματιστεί επισημαίνοντας ότι «η δική μας πλευρά παραμένει θετική». Πρόσθεσε ότι το σημείο αναφοράς πλέον είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, συνέχισε, από τώρα μέχρι την Γενική Συνέλευση, ενδεχομένως ο ΓΓ να επανέλθει επί του ζητήματος τούτου. «Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και πέρυσι είχαμε παρόμοια προσπάθεια από τον ΓΓ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την οποία δεν έκανε αποδεκτή -πάλι- η άλλη πλευρά», ανέφερε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκληρές δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τα έκτροπα στα γήπεδα – Η ηγεσία της ΚΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται

Η ηγεσία της ΚΟΠ και ο Πρόεδρος της να αναλάβουν τις ευθύνες τους είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με...

Iράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε με πυραύλους τη Ρωσία

 Την ώρα που δυτικές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του...

Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι θωρακισμένος

«Είμαστε όλοι εδώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Καστανιές...

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Ρουμανία

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ρουμανία, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC). Σύμφωνα με μαρτυρίες στο EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές...

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Σε αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας...

Πρόστιμο €1.500 και κατάσχεση φαρμάκων για άλογα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων σε όχημα οδηγού που μετέβαινε από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, στο οδόφραγμα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!