Στα 3 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το αρχικό κόστος για τη λειτουργία των 30 κοινοτικών συμπλεγμάτων που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, και το οποίο θα αναλάβει η Κυβέρνηση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ύστερα από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κιτρομηλίδης είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει των προσεχών εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως είπε, μετά τις εκλογές και από την 01/07 εισέρχεται σε μια νέα τάξη πραγμάτων.
Είπε επίσης ότι εκτός από τη μεταρρύθμιση συζητήθηκαν και διάφορα άλλα θέματα που απασχολούν τις κοινότητες στην παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών, εξαίροντας παράλληλα την πολύ καλή, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία που είχε τα τελευταία χρόνια η Ένωση Κοινοτήτων με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους λειτουργούς του για θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση και τις αναγκαίες τροποποιήσεις μέσα από τον Περί Κοινοτήτων ή τον Περί Επαρχιακών Συμβουλίων νόμο, ούτως ώστε και οι Κοινότητες να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες εφάμιλλες με αυτές που προσφέρουν και οι δήμοι προς τους κατοίκους τους.
«Η συνάντηση είχε καλά αποτελέσματα, έχουμε βρει λύσεις και με τον Πρόεδρο, αλλά και με τον Υπουργό Εσωτερικών. Έχουμε δώσει τις ευχαριστίες μας για τις εξαγγελίες που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα επιδόματα των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων και τη νέα οικιστική πολιτική, είναι θέματα τα οποία και ως Ένωση Κοινοτήτων είχαμε εισηγήσεις για αλλαγές μέσα από τις εξαγγελίες αυτές. Έχουν γίνει πράγματα, έχουν γίνει ρυθμίσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν νεαρά ζευγάρια να κατοικήσουν σε αυτές τις κοινότητες. Γιατί στόχος μας πάντοτε ως Ένωση Κοινοτήτων είναι να βρούμε τους τρόπους να κρατήσουμε όλες αυτές τις κοινότητες ζωντανές και να μεταφέρουμε νέο κόσμο προς αυτές τις κοινότητες», σημείωσε σχετικά.
Ευχαρίστησε επίσης εκ μέρους των κοινοτήτων τόσο τον Υπουργό Εσωτερικών όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλη την προσπάθεια, τη βοήθεια και τη στήριξη που παρέχουν στις κοινότητες και εξέφρασε την ελπίδα ότι και μετά τις εκλογές τα νέα συμβούλια της Ένωσης Κοινοτήτων αλλά και οι κοινοτάρχες θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα μέσα από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Ευελπιστούμε και προτρέπουμε και τον κόσμο να ψηφίσει, να πάει στις εκλογές, θέλουμε τη στήριξη του κόσμου. Θέλουμε να φανεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα βγει δυνατή μέσα από αυτές τις εκλογές. Για αυτό ελπίζουμε ότι στις 9 του Ιούνη ο κόσμος των κοινοτήτων μας θα δώσει τη δύναμη στις τοπικές αρχές για να συνεχίσουν από εκεί και πέρα το έργο τους και να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και στον κόσμο, αλλά και στις κοινότητές μας», τόνισε καταληκτικά.
Ερωτηθείς ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες σχετικά με τη μεταρρύθμιση, ο κ. Κιτρομηλίδης είπε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες τροποποιήσεις που αναμένονται να περάσουν από τη Βουλή, η οποία, όπως είπε, έχει διαμηνύσει ότι στις επόμενες συνεδρίες μετά τις εκλογές θα προχωρήσει σε αυτές τις τροποποιήσεις.
Διευκρίνισε επίσης πως οι τροποποιήσεις αυτές άπτονται θεμάτων σχετικών με τον τρόπο λειτουργίας των συμπλεγμάτων μέσα από την νομοθεσία, ούτως ώστε οι κοινότητες να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες που μέχρι σήμερα δεν παρείχαν προς τους κατοίκους, αλλά και ζητημάτων προσοντούχου προσωπικού, που θα πρέπει να προσληφθεί από τα συμπλέγματα υπηρεσιών για να μπορέσουν οι κοινότητες να λειτουργήσουν σωστά μέσα από τις νομοθεσίες και τις νέες τροποποιήσεις που αναμένονται.
Ερωτηθείς επίσης σε ποια θέματα βρέθηκαν λύσεις, ο πρόεδρος της Ένωσης είπε ότι σε όλα τα παραπάνω θέματα και με βάση τα τροποποιητικά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και αναμένονται να εγκριθούν μετά τις εκλογές έχουν βρεθεί λύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για θέματα που αφορούν το προσωπικό, θέματα λειτουργίας των συμπλεγμάτων, θέματα που αφορούν τις έδρες των συμπλεγμάτων, τα οικονομικά των κοινοτήτων και τις χορηγίες που πρέπει να παίρνουν τα κοινοτικά συμβούλια, αλλά και τα συμπλέγματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
«Γιατί μεγάλη ανησυχία των κατοίκων ήταν το πού θα μεταφερθεί το κόστος για αυτούς τους οργανισμούς. Έχουμε βρει τις λύσεις με το Υπουργείο, είναι ένα κόστος για τα συμπλέγματα το οποίο αναλαμβάνει η Κυβέρνηση να πληρώνει. Αρχίζουμε με έναν κόστος για όλα τα συμπλέγματα, 30 συμπλέγματα υπηρεσιών, γύρω στα 3 εκατομμύρια. Αυτό το κόστος θα το αναλάβει η Κυβέρνηση για όλα τα συμπλέγματα», σημείωσε επί του θέματος.
Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί κάποια περίοδος ώστε οι κοινότητες να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές, ο κ. Κιτρομηλίδης απάντησε ότι μετά την αλλαγή των νομοσχεδίων θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία τα συμπλέγματα θα πρέπει να καταλήξουν στην έδρα και τον πρόεδρο του εκάστοτε συμπλέγματος και τις προκηρύξεις για τις θέσεις που πρέπει να πληρωθούν και για τις οποίες θα αρχίσει σταδιακά να προσλαμβάνεται προσοντούχο προσωπικό από τις αρχές του 2025.