Προειδοποιητική στάση εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, από τις 10.00 μέχρι τις 11.00, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, στην Λευκωσία, μέλη των συντεχνιών ΟΥΥΚ-ΣΕΚ και ΣΕΒΕΤΤΥΚ-ΠΕΟ, ζητώντας διαδικασίες διαφάνειας και την επαναπρόσληψη εργαζόμενης που, όπως υποστηρίζουν, αδίκως έχει απολυθεί.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο της απεργίας, ο Αναπληρωτής ΓΓ της συντεχνίας ΟΥΥΚ-ΣΕΚ Μιχάλης Καζαμίας είπε ότι γίνεται μια απεργία «συμπαράστασης και αλληλεγγύης» για έναν απολυμένο μέλος των συντεχνιών που «αδίκως έχει απολυθεί».
«Η προσπάθεια είναι η επαναπρόσληψη της εργαζόμενης αυτής και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε «τα μέτρα θα κλιμακωθούν».
Ο κ. Καζαμίας είπε ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους για το Ογκολογικό Κέντρο, ζητούν την επιστροφή στην εργασία της εργαζόμενης που έχει απολυθεί και επίσης «ζητούν να υπάρχουν συνθήκες και διαδικασίες στο Κέντρο έτσι ώστε το προσωπικό να νιώθει ασφάλεια».
Η προσπάθεια είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για το προσωπικό, έτσι ώστε «να μην νιώθει ανασφάλεια ότι με το παραμικρό θα γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή επίπληξη εναντίον του», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι το άτομο αυτό απολύθηκε χωρίς να τηρούνται διαδικασίες διαφάνειας και εξήγησε ότι όταν η εργαζόμενη αυτή παρέδιδε το ταμείο που διαχειριζόταν, δεν της διδόταν απόδειξη παραλαβής με αποτέλεσμα να κατηγορείται ότι το ταμείο έχει κάποια κενά.
«Δεν υπήρχαν διαδικασίες ελέγχου και προστασίας στο λογισμικό σύστημα του Κέντρου», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι άλλο σημείο της αντίδρασης είναι η περίοδος οκτώ μηνών που εξετάζεται η περίπτωση αυτή.
Επίσης, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ένα άλλο σημείο που αφορά την χρηστή διοίκηση, είναι «το γεγονός ότι όρισαν άτομο ως ερευνώντα λειτουργό, το οποίο ήταν σε δοκιμαστική περίοδο».
«Όλα αυτά για μας είναι σημάδια ότι έγινε μια καταχρηστική χρήση του πειθαρχικού κώδικα», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Καζαμίας διαβεβαίωσε ότι «κανένας ασθενής δεν θα επηρεαστεί από την απεργία», προσθέτοντας ότι «όλα τα τμήματα είναι στελεχωμένα», ενώ εκ περιτροπής έρχονται έξω για την απεργία.
Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ το οργανωτικό στέλεχος της ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ Ρολάνδος Κυριάκου είπε ότι «ήταν απόφαση των συντεχνιών αλλά και των εργαζομένων του Κέντρου που πραγματικά καταθέτουν ψυχή μέρα – νύχτα με μόνιμη έγνοια την φροντίδα των ασθενών του ογκολογικού κέντρου, ότι η σημερινή στάση εργασίας θα έχει συμβολικό χαρακτήρα ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τη συνάδελφο που αδίκως απολύθηκε».
Ανέφερε επίσης ότι δεν τηρήθηκαν σωστά οι διαδικασίες διαφάνειας και διερωτήθηκε «πως μπορούμε να θεωρήσουμε τεκμηριωμένη την απόφαση της Διεύθυνσης και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ογκολογικού Κέντρου, ενώ ξεκάθαρα στον πειθαρχικό κώδικα του ίδιου του Κέντρου λέει ότι η ερευνούσα λειτουργός πρέπει να είναι μόνιμο προσωπικό, ενώ ήταν άτομο που ήταν σε δοκιμαστική περίοδο».
«Φαίνεται ότι δεν είχε ούτε την εμπειρία να κάνει τέτοια έρευνα, ούτε έκανε στο παρελθόν μια παρόμοια έρευνα», πρόσθεσε.
Ο κ. Κυριάκου είπε ακόμη ότι η διαδικασία κράτησε, πέραν των 8 μηνών, προσθέτοντας ότι «η συνάδελφος βρισκόταν κάτω από το μικροσκόπιο του εργοδότη για μία έρευνα και περίμενε ένα πόρισμα για σοβαρές καταγγελίες εναντίον της για οκτώ μήνες».
Ανέφερε επίσης ότι το κυριότερο είναι πως «η συνάδελφος, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, παρέδιδε το ταμείο και τα λεφτά που διαχειρίζετο και δεν έλαβε πότε απόδειξη παραλαβής από το λογιστήριο».
«Άρα πώς μπορούμε να τεκμηριώσουμε με όλα αυτά τα κενά, την απόφαση για απόλυση της συναδέλφου», διερωτήθηκε.
Είπε ακόμη ότι «η απόφαση φάνηκε να είναι μονόπλευρη και στοχευμένη» αλλά και «ελλιπής» ενώ «δεν είχε καμία αναφορά στα κενά του λογιστηρίου, στις ελλείψεις και στο γεγονός ότι δεν δίνονταν αποδείξεις».
Τέλος, ο κ. Κυριακού είπε ότι «προτεραιότητά μας είναι να μην επηρεαστεί ούτε και ένας ασθενής σήμερα».
Για αυτόν τον λόγο πραγματοποιείται η συμβολική στάση εργασίας με όλα τα τμήματα να είναι πλήρη στελεχωμένα έτσι ώστε να μην επηρεαστεί κάποιος ασθενής, κατέληξε.