Για «απαράδεκτη και ετσιθελική στάση» της Αρχής Λιμένων Κύπρου, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Συντεχνία ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντεχνίας, η Αρχή Λιμένων θέτει υπό αμφισβήτηση την συμφωνία που έγινε στις 29 Μαΐου 2024 μεταξύ των συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΠΕΟ και ΣΕΚ ενώπιων του Υπουργού Μεταφορών και του Υπουργού Εργασίας για τη συνέχιση της εργοδότησης των εργαζομένων στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας.
Όπως σημειώνεται, η συμφωνία όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Μεταφορών δημόσια, προνοεί τη συνέχιση της εργοδότησης των εργαζομένων με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση, στην ίδια θέση εργασίας, με αναγνώριση του συνεχούς της απασχόλησης τους και συνέχιση των προαναφερθέντων και στον μελλοντικό εργοδότη.
Τέσσερεις μήνες μετά, προστίθεται, σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας, η Αρχή Λιμένων συνεχίζει να αρνείται τη συνέχιση της εργασίας τους στο λιμάνι Λάρνακας σε τρεις καβοδέτες, οι οποίοι είναι καταρτισμένοι επαγγελματίες, με το επιχείρημα ότι όταν είχαν εργασιακή σχέση με την Αρχή Λιμένων πριν από την παραχώρηση του λιμανιού στην ΚΙΤΙΟΝ, είχαν προσφύγει στο δικαστήριο για να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι ασκεί μόνο διαχείριση στο λιμάνι Λάρνακας, αφού σημερινός εργοδότης τους είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας- Αμμοχώστου.
Η Συντεχνία αναφέρει πως αυτό το επιχείρημα έχει καταρρεύσει, αφού άλλοι εργαζόμενοι που είχαν αποζημιωθεί στο παρελθόν από την ΑΛΚ όσο και εργαζόμενοι που ήταν σε Διευθυντικές θέσεις στην KITION συνεχίζουν την εργασία τους στο λιμάνι Λάρνακας.
Δυστυχώς, σημειώνει, παρόλα τα διαβήματα της Συντεχνίας, τόσο προς τον πολιτικό προϊστάμενο της ΑΛΚ, Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη, όσο και προς τον Πρόεδρο της ΑΛΚ και τη Διευθυντική της ομάδα, για την εφαρμογή της συμφωνίας για τους τρεις καβοδέτες, η συμφωνία συνεχίζει να μην υλοποιείται.
Επισημαίνει πως η τοποθέτηση των τριών καβοδετών όχι στο λιμάνι αλλά στη Μαρίνα Λάρνακας, σε θέσεις άσχετες με την εργασία και τα καθήκοντα που ασκούσαν επί KITION, στην πράξη ακυρώνει τη συμφωνία της 29ης Μαΐου και είναι μειωτική, τιμωρητική και εκδικητική επειδή αποφάσισαν να ασκήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα ενός πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκαιο του.
«Η συμπεριφορά αυτή της ΑΛΚ αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μια εργατική αναταραχή, η οποία θα βάλει σε περιπέτειες την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού», καταλήγει.