Εγκληματική ενέργεια και ελλιπή διερεύνηση δείχνει το πόρισμα για το θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.
Οι ποινικοί ανακριτές διαπιστώνοντας πως ο θάνατος του άτυχου Νικολάου είναι εγκληματική πράξη δικαίωσαν την μητέρα, που φώναζε για 17 ολόκληρα χρόνια ότι ο γιος της δεν έθεσε τέρμα στην ζωή του από μόνος του, όπως είχε θεωρηθεί από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Το ογκωδέστατο πόρισμα, το οποίο αποτελείται από 92 σελίδες, ρίχνει ευθύνες σε τρεις αστυνομικούς και ένα πολίτη. Συγκεκριμένα, ο πολίτης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ο ιατροδικαστής, ο οποίος τότε καλέστηκε στην σκηνή και εξέτασε το πτώμα του Θανάση. Ο εν λόγω ιατροδικαστής, σύμφωνα με τα γεγονότα, κλήθηκε και διεξήγαγε νεκροψία στο σημείο, ωστόσο, ετοίμασε έκθεση μετά από 9 μήνες. Αυτός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 26χρονου, προήλθε από εσωτερικά τραύματα συνέπεια πτώσης από ύψος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν τρίτα πρόσωπα αναμεμιγμένα. Επίσης, στην έκθεση του σημείωνε ότι δεν υπήρχαν υπόνοιες για εγκληματική ενέργεια, αλλά επρόκειτο για αυτοκτονία.
Σημειώνεται πως τόσο οι αστυνομικοί στους οποίους αποδίδονται ευθύνες όσο και ο ιατροδικαστής δεν είναι εν ενεργεία καθώς έχουν αποσυρθεί από τα καθήκοντά τους.
Σε δηλώσεις του ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας είχε αναφέρει: «Αποφασίστηκε αυτή η υπόθεση να διερευνηθεί ως μικροπαράβαση λες και επρόκειτο για κλοπή ποδηλάτου, από ποιους; Από έναν αστυνομικό του Αστυνομικού Σταθμού Λάνειας και όχι από το ΤΑΕ Λεμεσού από έμπειρους αστυνομικούς, που διερευνούν σοβαρά ποινικά αδικήματα, από εδώ άρχισε το κακό».
Η μητέρα του εθνοφρουρού Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, μετά από την παράδοση του πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα δήλωσε ότι χωρίς τη σύλληψη και καταδίκη των δραστών και ηθικών αυτουργών δεν υπάρχει ούτε δικαίωση, ούτε δικαιοσύνη για τον μαρτυρικό θάνατο του παιδιού της ενώ απαιτεί να παραδοθεί και στην ίδια το πόρισμα των ποινικών ανακριτών.
Η μοιραία μέρα
Ο 26χρονος Θανάσης, ήταν αρχιτέκτονας από την Αυστραλία, κάτοικος Λεμεσού, ο οποίος είχε έρθει στην Κύπρο το 2005 για 6μηνη μειωμένη στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά.
Πριν τον θάνατό του, ο Νικολάου, ήταν αποδέκτης παρενοχλήσεων και εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς που θήτευαν στο ίδιο στρατόπεδο. Τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στους αξιωματικούς, ενώ την προηγούμενη μέρα του θανάτου του, έφτασε μέχρι και στο γραφείο του Επιτελάρχη, αφού πρώτα είχε παραπονεθεί στον Διοικητή του.
Είχε μάλιστα υποβάλει αίτημα για μετάθεση, αντί αυτού όμως, την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρός.
Το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2005, ο Θανάσης ξεκίνησε για να παρουσιαστεί στην μονάδα του, μετά από διανυκτέρευση. Ντύθηκε με καθαρά ρούχα, ετοίμασε τον σάκο του, βάζοντας μάλιστα κι άλλα καθαρά ρούχα, ενώ πήρε και φαγώσιμα τα οποία είχε αγοράσει ο ίδιος την προηγούμενη νύχτα. Το μεσημέρι, ωστόσο, της ίδιας μέρας, μέλος της Ε.Φ. επικοινώνησε με την οικογένεια του Νικολάου, πληροφορώντας την ότι το παιδί αγνοείτο, και δεν είχε φτάσει ποτέ στο στρατόπεδο.
Τελικά, ο Θανάσης, βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας ύψους 30 μέτρων, χωρίς εξωτερικές κακώσεις, με το στόμα γεμάτο άμμο και μώλωπες δακτύλων στα χέρια του.