Πυρετός διεργασιών από την κυβέρνηση σχετικά με τις αυξημένες ροές μεταναστών, προς την Κύπρο, με το Προεδρικό να διαμηνυεί ότι η χώρα φτάνει στα όρια της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Λίβανο συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτο Ζερβάκη.
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου ανέφερε στον Άλφα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκφράσει στους Λιβανέζους αξιωματούχους την προθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να στηρίξει οικονομικά και με τεχνικά τον Λίβανο, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία προτίθεται να κινηθεί προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ικανοποίηση «δικαιολογημένων και θεμιτών αιτημάτων.» Υπέδειξε ότι ο Λίβανος βρίσκεται σήμερα στη θέση της Τουρκίας πριν από μερικά χρόνια, η οποία απορρόφησε πακτωλό ευρωπαϊκών κονδυλίων. Την ίδια τακτική, ακολούθησε και η Αίγυπτος η οποία κατάφερε να συνομολογήσει σειρά συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα προβεί σε διαβήματα προς τη Συρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει εμπράργκο στο καθεστώς Άσαντ, το οποίο η Κύπρος δεν σκοπεύει να «σπάσει» μονομερώς.
Ο κύριος Αντωνίου είπε ότι στο παρόν στάδιο, στόχος της Λευκωσίας είναι να ενεργοποιήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταδείξει την ανάγκη στήριξης των χωρών της πρώτης γραμμής που «δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση» από τις μεγάλες χώρες που «παρακολουθούν εκ του ασφαλούς.»
Ο Γιάννης Αντωνίου εξήγησε ότι η κήρυξη περιοχών στην Κύπρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, θα οδηγήσει σε περιορισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει μάλιστα τουριστικής περιόδου.
«Εμείς θέλουμε να ανακόψουμε τις ροές αφίξεων και να επαναπατρίσουμε όσους περισσότερους μπορούμε, μέσω Ευρωπαικής Ένωσης ή Λιβάνου» υπέδειξε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο κυπριακός λαός είναι φιλόξενος και δεν αντιμετωπίζει διλήμματα για τη διάσωση αυτών των ανθρώπων.
«Από τα στατιστικά στοιχεία των αφιχθέντων είναι άντρες που αναζητούν δουλειά. Άρα δεν έχουμε πρόσφυγες, οικογένειες που έρχονται μαζί. Οι περισσότεροι έρχονται μεμονωμένα», κατέληξε.