Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η υλοποίηση του Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο», αποτελεί το κληροδότημα της Κυβέρνησης για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Κράτος, στο σύνολο των πολιτών.
Σε χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών του Cyprus Forum 2022, την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το συνέδριο έχει καταστεί πλέον θεσμός, θέτοντας στο επίκεντρό του, ως και ο στόχος των διοργανωτών, τον γόνιμο διάλογο και την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές όσον αφορά τη χάραξη πολιτικών και την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων επί σημαντικών ζητημάτων της ευρύτερης δημόσιας πολιτικής και των κύριων κοινωνικών προβλημάτων και προκλήσεων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.
Τη φετινή χρονιά, η γενική θεματική του Συνεδρίου, άπτεται της έννοιας της συμμετοχικότητας, είπε, έννοια που επικεντρώνεται στην επιτακτική ανάγκη παροχής ίσης πρόσβασης και ευκαιριών σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, καθώς και την εξάλειψη των όποιων διακρίσεων και μισαλλοδοξίας.
Ένας στόχος ο οποίος αποτέλεσε το όραμα και τέθηκε ως ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησής μας, θεωρώντας ως υποχρέωση να οικοδομήσουμε για τις παρούσες και να κληροδοτήσουμε στις μέλλουσες γενεές, ένα πραγματικό κράτος δικαίου και προνοίας, χωρίς αποκλεισμούς, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ένα κράτος ευαίσθητο, που να διασφαλίζει και να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ανταποκρίνεται επαρκώς στις απαιτήσεις του συνόλου των πολιτών, που να είναι ικανό να σταθεί εμπράκτως αρωγός στις ανάγκες τους.
Προς τούτο, σημείωσε, “ακολουθήσαμε μια ολιστική προσέγγιση, υιοθετώντας ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά και μια σειρά εθνικών στρατηγικών και καινοτόμων δράσεων” και αναφέρθηκε στον θεσμό των δημόσιων διαβουλεύσεων, που καθιερώθηκε, καθιστώντας τους πολίτες συνδιαμορφωτές στη χάραξη των πολιτικών μας και όχι απλούς αποδέκτες αποφάσεων.
Είπε ότι ως αποτέλεσμα της στοχευμένης πολιτικής που υιοθετήσαμε και υλοποιούμε, καταφέραμε να πετύχουμε τομές που, μεταξύ άλλων, αφορούν, την ισότητα των φύλων, τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, τη διασφάλιση της ίσης πρόσβασης στις παροχές της παιδείας και της υγείας, τη στήριξη των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των πολιτών με αναπηρίες ή αναπτυξιακές διαταραχές.
Το πλέον σημαντικό, σημείωσε, είναι ότι η υλοποίηση του Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο», μέσα από 56 μεταρρυθμιστικές προβλέψεις και 74 επενδυτικές δράσεις, αποτελεί το επιστέγασμα, την ολοκλήρωση του έργου που έχει αρχίσει, “αλλά και το κληροδότημα της Κυβέρνησης για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος, στο σύνολο των πολιτών, την κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο”.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειές όσον αφορά την επανένωση της Κύπρου, τονίζοντας ότι ύψιστη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η εξεύρεση μιας λύσης που θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και τον πλήρη σεβασμό σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες του νησιού, Αρμένιους, Μαρωνίτες, Λατίνους.
“Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα των προσπαθειών μας: Μέσα από μία επίμονη αλλά δημιουργική διαπραγματευτική διαδικασία να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, κράτος ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας”, είπε, “ένα κράτος, πλήρως απαλλαγμένο από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες. Ένα κράτος στο οποίο θα εφαρμόζονται και θα γίνονται σεβαστοί οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αρχές και οι αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των Ηνωμένων Εθνών”.