Η αξιολόγηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι συνεχής από την Κυβέρνηση, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, είπε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην 44η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων CYTA τη Δευτέρα.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης, η οποία φέρνει αποτελέσματα, όπως η πρόσφατη αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας σε κατηγορία Α μετά από 13 χρόνια. “Είναι αυτή η δημοσιονομική υπευθυνότητα που μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε σε πολλές προκλήσεις που έχουμε, να προχωρήσουμε σε επτά στεγαστικά σχέδια, να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα σχέδια για το θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας στον ηλεκτρισμό, με τα Φωτοβολταϊκά για Όλους, που μας επέτρεψε να ανακοινώσουμε πριν λίγες μέρες πέραν των 120 εκ. ευρώ για τα δημόσια νοσηλευτήρια, που μας επιτρέπει να έχουμε διπλασιάσει τα ολοήμερα σχολεία και θα προχωρήσουμε σε καθολική εφαρμογή των ολοήμερων σχολείων”, ανέφερε.
Σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. “Είμαστε υπόλογοι στον κυπριακό λαό, αυτή είναι η προτεραιότητα μας, να παίρνουμε αποφάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα τους”, είπε, αναφέροντας ότι τα θέματα που θίχτηκαν στη Συνέλευση αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως η καθαριότητα στις πόλεις και το οδικό δίκτυο και γι’ αυτό αποτελούν προτεραιότητα.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η φετινή Γενική Συνέλευση έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο, καθώς το 2024 σηματοδοτεί την είσοδο στη νέα εποχή με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης από την 1η Ιουλίου 2024, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα χωρίς να παραγνωρίζονται και να υποβαθμίζονται οι προκλήσεις και οι σοβαρές δυσκολίες.
Αναφέρθηκε σε στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να αξιολογείται συνεχώς και εκεί που χρειάζονται αλλαγές να γίνονται. “Δεν θα πρέπει να μείνουμε σε πρόνοιες που βλέπουμε ότι δεν δουλεύουν ή στο τέλος της ημέρας δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίον είχαν προωθηθεί”, επισήμανε.
“Αναγνωρίζουμε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αν και σημαντικό, παρουσιάζει αδυναμίες και στρεβλώσεις. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, από τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής μας, προχωρήσαμε, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, στην προώθηση τροποποιητικών νομοσχεδίων, με στόχο τη διόρθωση τέτοιων ζητημάτων. Η προσπάθειά μας αυτή συνεχίζεται, καθώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ο Υπουργός Εσωτερικών είναι σε επαφή με τη Νομοθετική Εξουσία, αλλά και μαζί σας, για την εφαρμογή πρακτικών λύσεων και την προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στις ανάγκες και τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα”, είπε.
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους Δήμους για την αποτελεσματική υλοποίηση της μεταρρύθμισης μαζί με τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. “Μοναδικός μας στόχος και επιδίωξη, μέσα από τις πρωτοβουλίες μας, είναι να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα που παρέχει στους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους”, επανέλαβε.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέοι Δήμοι να διαθέτουν την οικονομική και διοικητική αυτονομία που απαιτείται, ώστε να διαχειρίζονται τους πόρους τους πιο αποτελεσματικά προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε. Σημείωσε ότι στηρίζει απόλυτα την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενσωματώνοντας πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε ταύτιση με το τι συμβαίνει σε άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ. “Η τάση, και συμφωνούμε με αυτή, είναι να δίνονται περισσότερες εξουσίες, περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση”, είπε.
Αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η κρατική χορηγία των €117 εκ. προς τους νέους Δήμους, είναι αυξημένη σημαντικά κατά €47 εκ. σε σχέση με το παρελθόν, και αποδεικνύει την ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης. Η κατανομή της, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, θα ενισχύσει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα, σημείωσε.
“Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες σας σχετικά με την κοστολόγηση των νέων αρμοδιοτήτων που έχετε ήδη αναλάβει και είμαστε εδώ μέσω διαλόγου να επαναξιολογήσουμε το θέμα και να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Έχουμε και εμείς κάποιες προσεγγίσεις, κάποιες ιδέες για το πώς μπορούμε να επιλύσουμε το συγκεκριμένο θέμα”, είπε.
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει τα θέματα που απασχολούν τους δήμους, τα οποία χρονολογούνται, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα της φορολογίας για ακίνητη ιδιοκτησία για τα έτη 1984-2016, τον τρόπο κάλυψης της συνεισφοράς του 15% των Δήμων και την εφαρμογή του Σχεδίου «πληρώνω όσο πετώ».
Επιπλέον, είπε ότι η μεταρρύθμιση απαιτεί ταυτόχρονα την ενίσχυση του ρόλου της Ένωσης Δήμων, η οποία έχει πλέον μετεξελιχθεί σε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου. Σημείωσε ότι η θεσμοθέτησή της, ως εταίρου του κράτους θα ενισχύσει και τη δυνατότητά της να εκπροσωπεί αποτελεσματικά τους Δήμους σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
“Η ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση είναι όπως η κοινή μας προσπάθεια συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση, ώστε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα – το πιο σημαντικό είναι η υλοποίηση χωρίς να φοβόμαστε ή να αποτελεί ταμπού να αγγίξουμε θέματα που είναι δύσκολα ή που βλέπουμε ότι δεν λειτουργούν, όπως για παράδειγμα το θέμα με τους τοσους πολλούς Αντιδημάρχους”, είπε.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία πρέπει να τολμήσουμε να αγγίξουμε, να μη φοβόμαστε επειδή έτσι έχει ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. “Εξάλλου, ο στόχος είναι κοινός, είναι η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, πάντα προς όφελος του πολίτη, πάντα με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη”, επισήμανε.