Η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει την ενωτική της δύναμη και στο εσωτερικό της, καθώς στην ένωση των 27 ένα κράτος μέλος, η Κύπρος, παραμένει διαιρεμένη από την τουρκική κατοχή, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην παρέμβαση του κατά τη δεύτερη ημέρα του κογκρέσου του ΕΛΚ στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και στη συμβολή των Προέδρων της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Συνεχάρη επίσης τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΕΛΚ, καθώς και για τον ρόλο του για την ενίσχυση της δύναμης του πανευρωπαϊκού κόμματος, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη για στρατηγική αυτονομία, την οποία χαρακτήρισε αναγκαιότητα, μεταξύ άλλων και για να δοθεί η δυνατότητα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, και να υπάρξει οικονομική ασφάλεια για τους πολίτες, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα στέγασης.
Αναφέρθηκε ακόμα στον ρόλο που η Κύπρος θέλει να διαδραματίσει ως η χώρα που θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο μισό του 2026, ως «κινητήρια δύναμη ενότητας στην εξεύρεση λύσεων».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την επανεκλογή, χαρακτηρίζοντας την ηγεσία του «δύναμη σταθερότητας σε μια εποχή τεράστιων προκλήσεων», και τονίζοντας πως υπό την ηγεσία του κ. Βέμπερ «το κόμμα μας όχι μόνο αύξησε τη δύναμή του και παρέμεινε η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη, αλλά κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει τη συνέχεια στους βασικούς ρόλους της Ένωσης», αναφερόμενος στην επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Τα επιτεύγματα αυτά αποτελούν απόδειξη της συλλογικής μας δύναμης και φάρο ελπίδας για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε.
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στη σκιά της αυξανόμενης παγκόσμιας αστάθειας και ενός πολύπλοκου γεωπολιτικού τοπίου», σημείωσε ο ΠτΔ, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την αναζωπύρωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, την άνοδο των λαϊκίστικων δυνάμεων σε όλη την ήπειρο που «απαιτούν μια Ευρώπη ενωμένη και έτοιμη να δράσει».
Τονίζοντας πως το ΕΛΚ «ήταν πάντα πρωτοπόρο στην υπεράσπιση των κοινών μας αξιών και στη διαμόρφωση της στρατηγικής κατεύθυνσης της ένωσής μας, και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», υπογράμμισε ότι οι διαδοχικές κρίσεις που αντιμετώπισε η ΕΕ κατέστησαν ξεκάθαρο πως «η στρατηγική αυτονομία δεν αποτελεί πλέον επιλογή – η στρατηγική αυτονομία είναι αναγκαιότητα».
«Με αίσθημα επείγοντος και ευθύνης για το μέλλον της ένωσής μας για τις μελλοντικές γενιές, πρέπει να υλοποιήσουμε το όραμα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι κυρίαρχη, ικανή να υπερασπίζεται το έδαφός της, να προστατεύει τους πολίτες της και να εκπέμπει αυτοπεποίθηση», υπογράμμισε.
Σε μια ισχυρή, ανταγωνιστική ΕΕ, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα έχουν το κατάλληλο περιβάλλον «να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν», σε μια ΕΕ «χώρο ανάπτυξης, όπου οι επιχειρήσεις διευκολύνονται μέσω απλουστευμένων διαδικασιών, χώρο ασφάλειας και ευημερίας για τους πολίτες της, όπου έχουν οικονομική και οικογενειακή ασφάλεια, με πρόσβαση στη στέγαση, ιδίως για τους νέους μας», σημείωσε.
Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η δύναμη της ΕΕ είναι η δύναμη της να ενώνει. «Καθώς αγωνιζόμαστε για περισσότερη ολοκλήρωση, για περισσότερη Ένωση, πρέπει να κοιτάξουμε όχι μόνο προς τα έξω, αλλά και προς τα μέσα» συνέχισε, επισημαίνοντας πως «στην ένωση των 27 ένα κράτος μέλος, η χώρα μου, η Κύπρος, παραμένει διαιρεμένη από την τουρκική κατοχή, κατοχή εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο ΠτΔ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη «διαχρονική στήριξη» του ΕΛΚ «στην ακλόνητη δέσμευσή μας για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, φυσικά, τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «για τη δέσμευσή της στην επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, που συμμερίζεται το όραμα του κυπριακού λαού για μια ενωμένη χώρα», καθώς και τη Ρομπέρτα Μέτσολα ως «φωνή με αρχές και υπέρμαχο της επανένωσης».
«Η ιστορία της Ευρώπης είναι μια ιστορία επιμονής, ενότητας, σφυρηλατημένη μέσα από αντιξοότητες και πίστη σε ένα κοινό όραμα και ένα κοινό πεπρωμένο. Ας συνεχίσουμε να ηγούμαστε με θάρρος, με εμπιστοσύνη και με πεποίθηση» τόνισε.
«Με το ΕΛΚ στην πρώτη γραμμή, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη. Και η Κύπρος θα συνεχίσει να αποτελεί κινητήρια δύναμη ενότητας στην εξεύρεση λύσεων στις ευρωπαϊκές προκλήσεις, στο άνοιγμα νέων δρόμων για μια ακόμη πιο στενή Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε, επισημαίνοντας πως «αυτό ακριβώς θα είναι το πνεύμα και το όραμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2026.