Το γεγονός ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίζεται, μετά την εκλογή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη φιλοξενία των MED9, ενισχύει και την προσπάθεια μας και την επιχειρηματολογία μας σε σχέση με την ανάγκη εξεύρεσης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεχίσει να έχει και πιο ενισχυμένο ρόλο στην περιοχή, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το πρωί της Πέμπτης.
Προσερχόμενος στο Παγκόσμιο Συνέδριο της WISTA International, στη Λεμεσό, όπου θα απηύθυνε χαιρετισμό, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση και περηφάνια για την εκλογή για πρώτη φορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. “Μια εξέλιξη, η οποία όχι μόνο ενισχύει το περιφερειακό και το διεθνές αποτύπωμα της χώρας μας, αλλά δείχνει και πώς μας προσεγγίζει η διεθνής κοινότητα σε ένα καθοριστικό θέμα για όλους, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είπε.
Πρόσθεσε ότι η εκλογή μας έρχεται σε μια περίοδο που ο ρόλος μας στην περιοχή, μέσω της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω της εκκένωσης πολιτών από τρίτες χώρες, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκλέγηκε δεύτερη σε ψήφους που έλαβε από τα κράτη μέλη.
“Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θα καλωσορίσω απόψε στην Κύπρο και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αύριο τον Βασιλιά της Ιορδανίας και τους αρχηγούς των 9 μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουμε, σίγουρα, για τις εξελίξεις στην περιοχή και πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε και σε μια περίοδο που θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τεθούν ψηλά στις προτεραιότητες της Επιτροπής, τα θέματα που απασχολούν τη Μεσόγειο, τα θέματα που απασχολούν τα μεσογειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρώ θετική την απόφαση της Προέδρου να συστήσει και ειδικό χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο”, είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που οι προσπάθειές μας για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών έχουν αναγνωριστεί. Σημείωσε ότι μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. “Όλες αυτές μας οι προσπάθειες σε περιφερειακό, σε ευρωπαϊκό, σε διεθνές επίπεδο ενισχύουν ακριβώς και αυτή μας την προσπάθεια, που είναι και η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας”, είπε.
Ερωτηθείς αν ελπίζει ότι θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις από την τριμερή, είπε ότι «ελπίζω, μιλώντας με τις προθέσεις με τις οποίες εγώ θα παρευρεθώ στο συγκεκριμένο άτυπο δείπνο. Πηγαίνω στη Νέα Υόρκη ακριβώς για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Δεν με ενδιαφέρει ούτε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ούτε οι κατηγορίες, οι καταγγελίες και ούτω καθεξής. Είναι δική μας η πατρίδα υπό κατοχή και εμείς έχουμε ευθύνη να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν και πηγαίνω ακριβώς στη Νέα Υόρκη μέσα από αυτή τη συλλογιστική”.
Ο Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι το γεγονός ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με όλες αυτές τις εξελίξεις αναβαθμίζεται, ενισχύει και την προσπάθεια μας και την επιχειρηματολογία μας σε σχέση με την ανάγκη εξεύρεσης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεχίσει να έχει και πιο ενισχυμένο ρόλο στην περιοχή.